Κύπρος: Απορρίφθηκε αίτημα της Πυροσβεστικής να αδειάσει μερικώς η λίμνη Μεμί

Κύπρος: Απορρίφθηκε αίτημα της Πυροσβεστικής να αδειάσει μερικώς η λίμνη Μεμί

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να αδειάσει μερικώς η λίμνη στο Μεμί όπου αναζητείται η σορός της 6χρονης Σιέρα, συζήτησε σήμερα με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές  ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας πως εφόσον κατεβεί η στάθμη του νερού θα υπάρχει ορατότητα, και με τη χρήση βάρκας θα είναι πολύ πιο εύκολο να ερευνηθούν κάποια σημεία.

Ωστόσο, η πρόταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να όπως αντληθεί ποσότητα νερού από την λίμνη του Μεμί στον Ξυλιάτο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό της σορού του κοριτσιού – θύμα του «Ορέστη – απορρίφθηκε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Οι λόγοι αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της περιοχής, καθώς το νερό της λίμνης περιέχει βαρέα μέταλλα.

Ο Ανώτερος Υδρολόγος του Τμήματος, Χαράλαμπος Δημητρίου, μιλώντας στο 24News, εξήγησε ότι οι εμπλεκόμενες στις έρευνες αρχές ζήτησαν όπως η στάθμη του νερού μειωθεί κατά περίπου δέκα μέτρα. Αυτό είναι αδύνατον, τόνισε ο κ. Δημητρίου, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια ποσότητα που ανέρχεται γύρω στις τετρακόσιες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Πρόκειται για μια μεγάλη ποσότητα νερού, η σύνθεση του οποίου αποτελείται από βαρέα μέταλλα, για να διοχετευτεί σε ένα ρυάκι και να ρέει, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα της απ' όπου θα περάσει.

Ο κ. Δημητρίου διευκρίνισε ότι το νερό της λίμνης του Μεμί δεν είναι εξίσου μολυσμένο με της «Κόκκινης Λίμνης» του Μιτσερού, ωστόσο είναι βεβαρυμμένο με μέταλλα. Εκτός από το οικοσύστημα, την βλάστηση και όλους τους άλλους οργανισμούς που διαβιούν στην περιοχή, το μολυσμένο νερό μπορεί να επηρεάσει «τρομερά αρνητικά», τόσο τα επιφανειακά, όσο και τα υπόγεια νερά.ατα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, μια άλλη πιθανή, εναλλακτική λύση που συζητήθηκε, ήταν η άντληση του νερού και τοποθέτησή του σε κρατήρες στην ίδια περιοχή. Ωστόσο, αυτό δεν θα βοηθήσει, καθώς οι κρατήρες έχουν χωρητικότητα περί τις πενήντα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, την ώρα που η επιθυμητή ποσότητα άντλησης ανέρχεται στις τετρακόσιες χιλιάδες κυβικά μέτρα. Οι πενήντα χιλιάδες κυβικά μέτρα μπορούν να μειώσουν την στάθμη κατά μόλις ένα μέτρο, περίπου, την στιγμή που ζητείται η μείωσή της κατά δέκα μέτρα, εξήγησε.

Μια άλλη λύση, αλλά εξαιρετικά χρονοβόρα, είναι η φυσική εξάτμιση του νερού. Ωστόσο, αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, για να εξατμιστεί περίπου ένα μέτρο νερού, παίρνει περίπου δεκαπέντε μέρες.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, 24news

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή