Ο μητροπολίτης και ο Γουίλιαμ Γλάδστων

Ο μητροπολίτης και ο Γουίλιαμ Γλάδστων

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατα ο γνωστός επιστολογράφος Γ. Σταραντζής ανεφέρθη, εις την «Κ», στον Αγγλο πρωθυπουργό Γουίλιαμ Γλάδστωνα (1809-1898). Θα ήθελα να προσθέσω ότι ούτος διετέλεσε τετράκις πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας και υπήρξε λίαν ένθερμος φιλέλλην και δεινός ομηριστής.

Ετσι όταν ο διακεκριμένος μητροπολίτης Σύρου Αλέξανδρος Λυκούργος, ο οποίος έχαιρε μεγάλου κύρους και εκτιμήσεως εις την Ευρώπην, προσκληθείς υπό της ελληνικής κοινότητος του Λίβερπουλ, μετέβη εις την Αγγλίαν, τέλος του 1869-1870, διά να εγκαινιάση τον ορθόδοξον ναόν του Αγίου Νικολάου, κατά την εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ της 9.1.1870, ο Αγγλος πρωθυπουργός προσεκάλεσε, ελληνιστί, τον Ελληνα ιεράρχη, να τον φιλοξενήσει, επί διήμερον, εις το κτήμα του, πλησίον του Λίβερπουλ.

Κατά την ιδίαν εφημερίδα της 16.1.1870 ο Αλέξανδρος, αφού εγκαινίασε τον ορθόδοξον ναόν «ο Σ. αρχιεπίσκοπος Σύρου επεσκέφθη τον Πρωθυπουργόν Γλάδστωνα εν τω εξοχικώ του πύργω, παρ’ ω έτυχεν της μάλλον φιλόφρονος δεξιώσεως».

Αλλά και όταν, λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 1870, η Ελλάδα εκινδύνευσε να τεθή υπό επιτροπείαν, μετά την ούτω αποκληθείσαν «Σφαγή του Δήλεσι», κατά την οποίαν κατεσφάγησαν τέσσερις Ευρωπαίοι περιηγητές, από διαβόητους λήσταρχους της εποχής εκείνης, ο Γλάδστων, πάντοτε κατά την εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ της 7.5.1870 «…συνέστησε τω επί των Εξωτερικών υπουργώ ν’ απέχη παντός διαβήματος, μη συνάδοντος προς την αρχήν της μη επεμβάσεως (…) Ο Γλάδστων εδείχθη κατά την κρίσιμον ταύτην περίστασιν αληθώς φιλέλλην και ουκ ολίγον εμόχθησεν όπως καταπραΰνη την εξαγριωθείσαν Ευρώπην».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Ο μητροπολίτης και ο Γουίλιαμ Γλάδστων-1

Η φαντασία στην πιο αμόλυντη εξουσία, την παιδική, αφοπλίζει τα βαρύγδουπα λόγια και τους λελογισμένους σχεδιασμούς των μεγάλων. Η δεκάχρονη Ηλέκτρα, άριστη μαθήτρια (και) στο πρότυπο διδασκαλείο του Ιουλίου Βερν, πήγε μια βόλτα στο φεγγάρι, κάνοντας τη διαδρομή «Από τη Γη στη Σελήνη» μετ’ επιστροφής ένα παιχνίδι, όπου οι εκπλήξεις έχτιζαν τον δικό της κόσμο. Ο Γάλλος συγγραφέας, αδιαφορώντας για τα ειρωνικά σχόλια των αμύητων στα μελλούμενα συγκαιρινών του, χάραξε την πορεία γράφοντας αυτό το ταξίδι (1865), επιβιβάζοντας σε ένα τεράστιο κανόνι που βάφτισε «Κολομπιάδα» τους πιονέρους τολμητίες της εποχής. Η πανηγυρική δικαίωσή του ήλθε την 21η Ιουλίου 1969, όταν το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» προσσεληνώθηκε και ο Νιλ Αρμστρονγκ έκανε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα», αφήνοντας άφωνους τους επί Γης άπιστους Θωμάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή