Τέσσερις μνηστήρες πολιορκούν τη βιομηχανία «Μινέρβα»

Τέσσερις μνηστήρες πολιορκούν τη βιομηχανία «Μινέρβα»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση αγοραστών για την πώληση της «Μινέρβα Α.Ε. Ελαιουργικών Επιχειρήσεων» βρίσκεται ο μητρικός όμιλος PZ Cussons. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ήδη ο όμιλος και η εταιρεία συμβούλων –μία εκ των λεγόμενων Big Four–  που «τρέχει» τη διαδικασία, έχουν καταρτίσει τη λίστα των υποψήφιων αγοραστών που περνούν στην επόμενη φάση (short list). Πρόκειται για τέσσερις εταιρείες, κυρίως ελληνικές.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες και το τίμημα που φέρεται να ζητείται για το σύνολο της δραστηριότητας της «Μινέρβα» είναι περί τα 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για υψηλό τίμημα, καθώς το περιθώριο κέρδους της εταιρείας είναι χαμηλό, η εξαγωγική της δραστηριότητα συγκριτικά με ομοειδείς επιχειρήσεις χαμηλή, ενώ διαθέτει πολλούς κωδικούς προϊόντων, κάτι που καθιστά δύσκολη τη διαχείρισή τους.

Βάσει της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής έκθεσης που αφορούσε τη χρήση 1/6/2017 – 31/5/2018, οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 12% του συνολικού τζίρου και το καθαρό περιθώριο κέρδους προ φόρων στο 0,6%.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, βεβαίως, σε επόμενη φάση, να μη μεταβιβασθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων της «Μινέρβα» σε έναν αγοραστή, αλλά να «σπάσει» σε μικρότερα κομμάτια, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε μεν από την επεξεργασία και την τυποποίηση ελαιολάδου, αλλά παράγει μέχρι και τυροκομικά, και τα τελευταία χρόνια και ξίδι. Αγνωστο, βεβαίως, παραμένει και το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, στην Unilever πήρε περίπου 10 χρόνια για να καταφέρει να πουλήσει τη δραστηριότητά της στα έλαια και στις μαργαρίνες.

Εάν, πάντως, το σύνολο της «Μινέρβα» καταλήξει σε έναν αγοραστή, τότε τα δεδομένα στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, θα μεταβληθούν σημαντικά.

Για ποιο λόγο η PZ Cussons αποφάσισε έπειτα από 42 χρόνια να αποεπενδύσει από την Ελλάδα, πουλώντας τη «Μινέρβα»; Η εταιρεία δεν είναι προβληματική, δεν έχει ζημίες, αλλά ούτε και μεγάλα κέρδη. Ωστόσο φέρεται να μην ενδιαφέρει πλέον τον όμιλο, ο οποίος έχει ως πυρήνα των δραστηριοτήτων του τα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς και άλλες κατηγορίες προϊόντων που ανήκουν στην ομάδα των μη τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική έκθεση που αφορούσε τη χρήση 1/6/2017 – 31/5/2018 η διοίκηση της «Μινέρβα» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η εταιρεία προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά τις έντονες ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο που δεν την άφησαν αλώβητη, με αποτέλεσμα να εμφανίζει τη φετινή χρήση αρνητικά αποτελέσματα». Στην εν λόγω χρήση τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε μόλις 343.400 ευρώ έναντι κερδών 2.310.093 ευρώ στη χρήση 1/6/2016 – 31/5/2017, ενώ ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε σε 55,64 εκατ. ευρώ από 64,02 εκατ. ευρώ.

Η «Μινέρβα» διαθέτει από πέρυσι τρία εργοστάσια παραγωγής: ένα στο Σχηματάρι του νομού Βοιωτίας, ένα στο Επισκοπικό του νομού Ιωαννίνων για την παραγωγή φέτας και ένα στην Ανδραβίδα του νομού Ηλείας, το οποίο λειτουργεί ως σταθμός συλλογής γάλακτος. Η παραγωγική μονάδα που είχε η εταιρεία στον Πειραιά για την παραγωγή ξιδιού (την απέκτησε το 2014 μετά την εξαγορά του ξιδιού ΤΟΠ), μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι και το παλιό εργοστάσιο διατέθηκε προς πώληση. Στην εταιρεία απασχολούνταν 193 άτομα στις 31 Μαΐου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή