Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου στη Θεσσαλία μάς δείχνει τον δρόμο προς την ποιότητα

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου στη Θεσσαλία μάς δείχνει τον δρόμο προς την ποιότητα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος τον Φλεβάρη ήχησε, έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας, το φρεσκοκουρδισμένο Steinway πιάνο της ελληνικής προξενικής κατοικίας στην καρδιά του Μανχάταν και μάλιστα από τα δάκτυλα του διάσημου Αμερικανού συνθέτη Λόουελ Λίμπερμαν. Αφορμή ήταν μια συνεργασία, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του γενικού προξένου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη,  Κωνσταντίνου Κούτρα,  με τον νεοσύστατο μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Νew York Chamber Music Hellas. Σκοπός του φορέα είναι να διοργανώνει φεστιβάλ κλασικής μουσικής δωματίου σε περιοχές της Ελλάδας, εκτός των κυρίων τουριστικών προορισμών της χώρας.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου στη Θεσσαλία μάς δείχνει τον δρόμο προς την ποιότητα-1

Οι συναυλίες με κορυφαίους μουσικούς είναι δωρεάν για το κοινό.

Η ιδέα για τη δημιουργία του θεσμού ανήκε στον Βάσο Παπαγαπητό, πρόεδρο και ιδρυτή του οργανισμού αυτού. Ο Ροδίτης που έφτιαξε με τον αδελφό του Γιώργο την εταιρεία «Travel Dynamics», διοργανώνει  εδώ και δεκαετίες κρουαζιέρες για εύπορους και καλλιεργημένους Αμερικανούς με διαλέξεις εν πλω από τους γνωστότερους πανεπιστημιακούς των ΗΠΑ. Η επιτυχία τους δεν ήταν τυχαία. Ως Ελληνες γνώριζαν την αξία του πολιτισμού από πρώτο χέρι και επενδύοντας σε αυτόν έφτιαξαν έναν νέο κλάδο στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας πριν από πενήντα χρόνια.

Ο  Β. Παπαγαπητός, νιώθοντας την επιτακτική ανάγκη να βοηθήσει την πατρίδα του εν μέσω κρίσης, σκέφθηκε μαζί με τον αδελφό του και άλλους  Ελληνες και φιλέλληνες της Αμερικής ένα σχέδιο για να προσελκύσει στη χώρα μας ποιοτικούς επισκέπτες από την Αμερική. Η ιδέα ήταν τα κοντσέρτα μουσικής δωματίου, με τη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών σε μέρη της Ελλάδας που παραμένουν έξω από την εμβέλεια του μαζικού τουρισμού. Το εγχείρημα ξεκίνησε πέρυσι από τη Θεσσαλία, με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου στη Θεσσαλία μάς δείχνει τον δρόμο προς την ποιότητα-2

Από δεξιά, οι κ. Κούτρας, Δρακόπουλος, Παπαγαπητός και η κ. Μπακλαβά.

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω στην εκκλησία των Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου, έναν ναό του 18ου αιώνα με τρομερή ακουστική, τον κορυφαίο διεθνώς βιολοντσελίστα Ντέιβιντ Φίνκελ να ερμηνεύει Μπετόβεν πλαισιωμένο από τους βιολιστές Ααρον Μπόιντ και Πολ Νιούμπαουερ. Τυχεροί ακροατές ήταν πενήντα Αμερικανοί, είτε πάτρωνες είτε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του περίφημου Chamber Music Society του Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης, του μεγαλύτερου οργανισμού για μουσική δωματίου των ΗΠΑ. Βγαίνοντας από τον ναό, αντικρίσαμε τη θέα του Αιγαίου. Ηταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία που μας έδειξε τι μπορούμε να κάνουμε ως χώρα, αν αποφασίσουμε να αξιοποιήσουμε σωστά τα ατού μας.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου στη Θεσσαλία μάς δείχνει τον δρόμο προς την ποιότητα-3

Τα κοντσέρτα μουσικής δωματίου θα δοθούν από τις 16 ώς τις 23 Ιουνίου.

Στη 2η διοργάνωση αναμένονται οκτώ μουσικοί με διεθνείς περγαμηνές από την Αμερική για επτά μοναδικά κοντσέρτα, εντελώς δωρεάν για τους ακροατές, σε επιλεγμένους χώρους σε Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο και Πήλιο. Υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης και τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το φετινό φεστιβάλ  ξεκινά στη Λάρισα στις 16 Ιουνίου στο Δημοτικό Ωδείο και θα κλείσει στις 23 Ιουνίου στην Πορταριά του Πηλίου. Τους σπουδαίους μουσικούς θα συνοδεύουν Αμερικανοί ταξιδιώτες όπως πέρυσι, ενώ στα κοντσέρτα θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά από μουσικά σχολεία και ωδεία της περιοχής. Η ιδέα της ανάδειξης ενός τόπου μέσω της κλασικής μουσικής δωματίου, ενθουσίασε τον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο, που έπειτα από πρόσκλησή του προς τον Βάσο Παπαγαπητό και την εκπρόσωπο της Chamber Music Hellas στην Ελλάδα, Μαρία – Χριστίνα Μπακλαβά, ήδη προετοιμάζουν το επόμενο φεστιβάλ για το 2020 σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Ηπείρου. Ο στόχος είναι να αναδείξουν τα πέντε αρχαία θέατρά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή