Ποδόσφαιρο: «Θερμό» επεισόδιο Ισλανδίας – Τουρκίας

Ποδόσφαιρο: «Θερμό» επεισόδιο Ισλανδίας – Τουρκίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τουρκία έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020, αφού πρώτα υποχρέωσε τη Γαλλία σε καθαρή ήττα με σκορ 2-0 το Σάββατο το βράδυ, ενώ χθες υπέστη ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ φωνάζοντας για ρατσιστική αντιμετώπιση.

Η Γαλλία υποχρεώθηκε στην τρίτη της ήττα αφότου στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, δεχόμενη δύο γκολ από το α΄ ημίχρονο του αγώνα στο Ικόνιο, από τους Αϊχάν και Ουντέρ, και αδυνατώντας να καταγράψει έστω μία τελική προσπάθεια στην εστία της Τουρκίας. Ετσι, οι Γάλλοι βλέπουν την πλάτη της Τουρκίας, που έχει εννέα βαθμούς σε τρεις αγώνες, ενώ οι Γάλλοι με τους Ισλανδούς από έξι.

Αυτό καθιστά πολύ σημαντική την αποψινή αναμέτρηση της Ισλανδίας με την Τουρκία, αφού θεωρητικά μεταξύ τους θα δοθεί η μάχη για τη δεύτερη προνομιούχο θέση, πίσω από τη Γαλλία. Τα πράγματα πήραν ιδιαίτερο… χρώμα χθες τα ξημερώματα από τα γεγονότα στο ισλανδικό αεροδρόμιο. Η αποστολή της Τουρκίας προσγειώθηκε μέσα στη νύχτα στο Κέφλαβικ, κοντά στο Ρέικιαβικ, και πέρασε πολλή ώρα στον έλεγχο των αποσκευών. Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για τρεις ώρες αναμονής, ενώ οι Ισλανδοί αντιτείνουν ότι η διαδικασία πήρε 80 λεπτά και ότι οι Τούρκοι διεθνείς αρνούνταν να συνεργαστούν. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως οι υπάλληλοι του αεροδρομίου καθυστερούσαν επίτηδες, αλλά οι Ισλανδοί τονίζουν ότι για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει χρονοβόρα διαδικασία, και οι Τούρκοι συχνά δεν συμμορφώνονταν προς τις υποδείξεις για να δώσουν προς έλεγχο τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα δοχεία υγρών που είχαν μαζί τους.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, όταν πια πέρασαν τον έλεγχο και ο Τύπος έσπευσε να πάρει δηλώσεις από τον έμπειρο διεθνή Εμρέ Μπελόζογλου, κάποιος Ισλανδός είχε τη φαεινή ιδέα να υψώσει μια… βούρτσα μπροστά στον Τούρκο παίκτη δίκην μικροφώνου, κάτι που έκανε τους Τούρκους έξαλλους, στον βαθμό που έκαναν και διάβημα στο ισλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «ασέβεια και ρατσισμό», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε για πράξεις «απαράδεκτες από διπλωματικής και ανθρωπιστικής άποψης».

Ο δε εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι «η εθνική μας ομάδα θα δώσει την καλύτερη απάντηση στον αγωνιστικό χώρο», προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αποψινή αναμέτρηση.

Πολιτική διάσταση είχε και η αποπομπή του πρώην προπονητή της ΑΕΚ, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, από τον πάγκο του Μαυροβουνίου, επειδή ο Σέρβος τεχνικός αρνήθηκε να κοουτσάρει την ομάδα στον αγώνα με το Κοσσυφοπέδιο, που η Σερβία δεν αναγνωρίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή