Θερμό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Θερμό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ψυχολογικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και ενάμιση μήνα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν πήρε εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις ύστερα από το πρώτο θερμό επεισόδιο που έφερε σε απευθείας αντιπαράθεση τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι γύρω στις 04.05 τα χαράματα (τοπική ώρα) κατέρριψαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4 Global Hawk. Σύμφωνα με τους Φρουρούς, το αεροσκάφος εκτελούσε κατασκοπευτική αποστολή και παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο, για να καταρριφθεί τελικά στην παράκτια επαρχία Χορμοζγκάν. Ο γενικός διοικητής των Φρουρών, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε ότι «ο εναέριος χώρος είναι κόκκινη γραμμή» και προσέθεσε ότι το Ιράν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση για πόλεμο με οποιαδήποτε χώρα, αλλά είναι και έτοιμο για πόλεμο» προκειμένου να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία του.

Η κεντρική διοίκηση (CENTCOM) των αμερικανικών στρατευμάτων, στον χώρο ευθύνης της οποίας υπάγεται και ο Περσικός Κόλπος, επιβεβαίωσε την κατάρριψη του αεροσκάφους από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Ωστόσο, αμφισβήτησε την ιρανική εκδοχή για το δρομολόγιό του, υποστηρίζοντας ότι εκτελούσε αναγνωριστική πτήση σε διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, όπου μεταφέρεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. «Ο ισχυρισμός ότι το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση πάνω από το Ιράν είναι ψευδής», δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Ούρμπαν, για να προσθέσει: «Πρόκειται για απρόκλητη επίθεση εναντίον ενός αναγνωριστικού αμερικανικού αεροσκάφους σε διεθνή εναέριο χώρο».

Θερμό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν-1

Διεθνής ανησυχία

Η κατάρριψη του αεροσκάφους και ο αμερικανικός ισχυρισμός περί απρόκλητης επίθεσης σε διεθνή εναέριο χώρο προκάλεσαν έντονη διεθνή ανησυχία, καθώς το ερώτημα που εγείρεται αφορά τα απαντητικά μέτρα που θα λάβει η Ουάσιγκτον. «Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. Αργότερα, υποστήριξε ότι η κατάρριψη ίσως διετάχθη «από κάποιον στρατηγό ή κάποιον άλλο» που «ίσως έκανε βλακεία», ενώ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν προχωρήσει σε απαντητικά πλήγματα κατά του Ιράν, απάντησε: «Θα το μάθετε σύντομα». Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι επικίνδυνη» και προσέθεσε: «Δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος (Τραμπ) θέλει τον πόλεμο. Δεν υπάρχει όρεξη για πόλεμο σε αυτή τη χώρα». O Τραμπ κάλεσε την Πελόσι και τα άλλα στελέχη του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον μεταβαίνει την Κυριακή στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το Ιράν, το αμερικανικό drone απογειώθηκε από βάση των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 00.14 (τοπική ώρα) και είχε κλειστούς τους πομποδέκτες που επιτρέπουν την αναγνώρισή του, κάτι που, αν αληθεύει, αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπλοΐας. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν κατ’ επανάληψη τον εναέριο χώρο της χώρας του, αλλά ο πλοίαρχος Ούρμπαν βεβαίωσε ότι κανένα αμερικανικό αεροσκάφος δεν πέταξε πάνω από το Ιράν. Αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τα θραύσματα του αεροσκάφους εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα και ότι αμερικανικά σκάφη έχουν σπεύσει στην περιοχή. Αν επιβεβαιωθεί ότι τα θραύσματα εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα, θα ενισχυθεί η αμερικανική θέση για αδικαιολόγητη επίθεση και, επομένως, η πιθανότητα απαντητικών πληγμάτων από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

Λάδι στη φωτιά έριξε και η νέα εκτόξευση πυραύλου από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Στο Ριάντ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ δήλωσε ότι το Ιράν έχει δημιουργήσει μια «πολύ σοβαρή κατάσταση στον Κόλπο» και ότι η χώρα του διαβουλεύεται με τους συμμάχους της στην περιοχή για τα επόμενα βήματα. Ο Τζουμπεΐρ αναφερόταν στις επιθέσεις της 12ης Μαΐου και της 13ης Ιουνίου σε τάνκερ που έπλεαν κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Το Ριάντ υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για τις επιθέσεις, κάτι που το Ιράν διαψεύδει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή