Το Κονκλάβιο (23/06/19)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Chicken game

Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Το ζήσαμε στο πετσί μας με τα ατέλειωτα μεταμεσονύκτια Eurogroup για την Ελλάδα, ειδικά το πρώτο εξάμηνο της «πρώτης φοράς Αριστερά». Τότε που Ευρωπαίοι και ο Γιάνης –με ένα ν– έπαιζε το παιχνίδι του δειλού (chicken game) με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους Ευρωπαίους. Το φάντασμα του Γιάνη ζει και στοιχειώνει τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Λύση δεν βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι 28 θα πρέπει να ξαναβρεθούν στις 30 Ιουνίου. Μέχρι τότε, σημασία έχει ποιος θα υποχωρήσει πρώτος. Πάντως, μάλλον βιάζονται όσοι έχουν ήδη βγάλει εκτός κούρσας τον Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Μαγείρεμα» κορυφής

Οπως το έθεσε πηγή μου, «αν το ΕΛΚ μείνει τσιμεντωμένο, όλα μπορεί να συμβούν». Και φυσικά, αν η «κυρία» –μία είναι η κυρία, η Αγκελα Μέρκελ– αποφασίσει να πράξει τα δέοντα, δηλαδή να τον στηρίξει μέχρι τέλους, τότε όλα είναι πιθανά. Αλλά μου λένε ότι για να βγει από τη μέση ο Βέμπερ, ή να τον αφήσει το ΕΛΚ, θα πρέπει να κατατεθεί κάποια «συγκλονιστική» εναλλακτική υποψηφιότητα (δηλαδή όχι κάποια από αυτές που ήδη γνωρίζουμε). Εχω δε την εντύπωση ότι η τελευταία, ή τελοσπάντων, η πιο σημαντική σκηνή του δράματος θα ανέβει την ερχόμενη εβδομάδα στην Οσάκα, όπου και η Σύνοδος του G-20. Eκεί θα γίνουν «μαγειρέματα» κορυφής.

Φαρμακερές ατάκες

Πάντως, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην κορυφαία ατάκα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση του δείπνου των ηγετών.  Δεν έκρυψε ότι χαίρεται ιδιαιτέρως που «είμαι τόσο αναντικατάστατος». Εκτός από αυτήν, είπε και κάτι ακόμα πιο αξιομνημόνευτο, όταν κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε τον Ντόναλντ Τουσκ αν βρίσκεται και το όνομά του στο τραπέζι. «Ευτυχώς όχι», σχολίασε ο Γιούνκερ. Αν έχεις τέτοιους φίλους…

«Χλωμό» το ντιμπέιτ

Το «μάτιασα» το ντιμπέιτ των πέντε τις προηγούμενες μέρες. Αν κρίνω από τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των κομμάτων –τη συνεννόηση έχει αναλάβει ο Νάσος Ηλιόπουλος– για εναλλακτική της 1ης Ιουλίου ημερομηνία, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής (30/6), είναι πιο εύκολο να κερδίσει κάποιος λαχείο, παρά να συντονίσει τους πέντε σε μια ημερομηνία λίγες μέρες πριν από τις κάλπες. Κοινώς, δεν το βλέπω. Το καλύτερο είναι ότι, όπως ακούω, κάποιος έριξε στο τραπέζι την ιδέα το ντιμπέιτ να είναι «κονσέρβα», δηλαδή να το μαγνητοσκοπήσουν. Ελεος κάπου…

Διαβάζει Αριστοτέλη 

Σας μεταφέρω σατανική λεπτομέρεια από το κεντρικό τηλεοπτικό σποτ της Ν.Δ. για την 7η Ιουλίου που πέρασε «κάτω από το ραντάρ», αλλά έχει τη σημασία της. Θυμίζω ότι πρωταγωνιστής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίζεται σε αρκετά πλάνα από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελλόριζο με το απαραίτητο γαλάζιο φόντο του ουρανού, της θάλασσας και της ελληνικής σημαίας. Σε ένα από αυτά εμφανίζεται να τσακίζει τη σελίδα ενός βιβλίου που φαίνεται φευγαλέα, την ώρα που ο αφηγητής αναφέρει ότι «ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα». Η σελίδα προέρχεται από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη. Υποθέτω για να σηματοδοτήσει ότι ο Μητσοτάκης παίρνει πολύ σοβαρά την υπόθεση της διακυβέρνησης και της αριστοτελικής πληρέστερης ζωής του πολίτη. 

Υπέρ αυτοδυναμίας

Οι φήμες που ήθελαν τον Κώστα Καραμανλή να εμπλέκεται πιο ενεργά στην προεκλογική περίοδο, θέμα που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνονται. Ο Καραμανλής θα μιλήσει την Τετάρτη σε εκδήλωση της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παρουσιαστούν επισήμως οι υποψήφιοι στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης. Ακούω ότι θα ζητήσει συστράτευση για ισχυρή κυβέρνηση, δηλαδή αυτοδυναμία της Ν.Δ. Ακούω ακόμα ότι θα κάνει και μίνι περιοδεία στον Βορρά. Σίγουρα στις Σέρρες. Και βλέπουμε. 

Eρχεται η δικαίωση 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη «κλειδώσει» τις βασικές θέσεις στο αυριανό Μέγαρο Μαξίμου. Μία από αυτές είναι του νέου του διπλωματικού συμβούλου. Πρόκειται για την πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο. Θυμίζω ότι η Παπαδοπούλου ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ εργάστηκε για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το 2013 και ότι το 2014 ορίστηκε μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. Eμπειρη διπλωμάτις, της οποίας η άποψη δεν άρεσε στον Νίκο Κοτζιά που τη μετέθεσε στην… Κινσάσα(!). Eχω την εντύπωση ότι ο Κυριάκος δικαιώνει ανθρώπους που κυνηγήθηκαν από την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο νυν διπλωματικός του Κώστας Αλεξανδρής ακούω ότι θα αξιοποιηθεί σε καλή θέση στο ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή