Πήλιο: Για όλα τα γούστα

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλέγουμε τα καλύτερα του Πηλίου για μια αξέχαστη ανοιξιάτικη εκδρομή, που τα έχει όλα: και βουνό και θάλασσα. Από τις παραλίες μέχρι τα ορεινά, το βουνό των Κενταύρων αποδεικνύεται σταθερή αξία στις προτιμήσεις των επισκεπτών της Κεντρικής Ελλάδας.

Με περισσότερα από 30 χωριά και οικισμούς, το βουνό των Κενταύρων μοιάζει ανεξάντλητο. Τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά χωριά είναι η Πορταριά, η Μακρινίτσα, τα Χάνια, η Ζαγορά, η Τσαγκαράδα και η Βυζίτσα, ενώ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον, τόσο λόγω της φύσης όσο και λόγω της αρχιτεκτονικής τους, και πολλά από τα μικρότερα: ο Αγιος Λαυρέντιος, οι Μηλιές, ο Αγιος Γεώργιος Νηλείας, οι Αφέτες, το Μούρεσι, ο Κισσός. Μια αλλιώτικη, πηλιορείτικη διαδρομή, όμως, είναι και αυτή που καταλήγει στη μυτούλα του Παγασητικού, στο Τρίκερι, περνώντας από τα παραθαλάσσια και πολύ γραφικά παραλιακά χωριά Χόρτο και Μηλίνα. Κάθε γωνιά του Πηλίου κρύβει μοναδικά τοπία, φιλόξενους κατοίκους και πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια. Το κεντρικό Πήλιο έχει το πλεονέκτημα της εγγύτητας με το Βόλο, το ανατολικό ατενίζει το Αιγαίο και βουτάει στα καταγάλανα νερά του, ενώ το δυτικό και το νότιο λιγότερο τουριστικές διαδρομές..

Πάσχα στο Πήλιο

Στα χωριά του Πηλίου θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε το ελληνικό Πάσχα στην εξοχή. Μικρά εκκλησάκια, σιωπηλός επιτάφιος, Ανάσταση με κατάνυξη αλλά και βεγγαλικά, και μια αξέχαστη Κυριακή μέσα στη φύση, με τη μυρωδιά του οβελία να κατακλύζει όλα τα χωριά.

Μετάβαση

Μέσω της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Ο Βόλος απέχει από την Αθήνα 326 χλμ. Από την πόλη του Βόλου υπάρχουν κατατοπιστικές πινακίδες για την Τσαγκαράδα, η οποία απέχει 47 χλμ. Η καλύτερη διαδρομή είναι από το χωριό Μηλιές. Η Πορταριά απέχει 12 χλμ. από το Βόλο, ενώ ο Αγιος Λαυρέντιος 21 χλμ.

Διαμονή

Κεντρικόν Boutique Bungalows & Hotel (Αγιος Ιωάννης, Τ/24260-32.200, www.bungalows-kentrikon.com). Από το 1950 η οικογενειακή επιχείρηση φιλοξενεί επισκέπτες σε κοντινή απόσταση από την παραλία του Αϊ-Γιάννη. Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο διαθέτει δίκλινα δωμάτια και σουίτες για κάθε βαλάντιο. Εξαιρετικό είναι το πρωινό, με σπιτικές πίτες και παραδοσιακά προϊόντα.

Αμανίτα (Τσαγκαράδα, Τ/24260-49.707, www.amanita.gr). Μέσα σε κτήμα 3 στρεμμάτων από φιρικιές, καρυδιές και τοπικές καλλιέργειες, ο πέτρινος ξενώνας ξεχωρίζει από μακριά ανάμεσα στο πράσινο. Το κτίριο στεγάζει πέντε δωμάτια, ενώ στο παράσπιτο υπάρχει ένα πλήρως αυτόνομο, μικρό διαμέρισμα με δύο δωμάτια και κουζίνα.

Δεσποτικό (Πορταριά, Τ/24280-99.042, www.despotiko.gr). Πολυτέλεια, διακριτικότητα, αρχοντική ατμόσφαιρα: τα 41 δωμάτια του ξενοδοχείου διαθέτουν κρεβάτια με ουρανό, αέρινα υφάσματα, μαρμάρινα μπάνια και χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

6 Κλειδιά (Παραλία Καλλιφτέρη, Aφησσος, Τ/24230-33.720, www.6klidia.gr). Εξι πολυτελείς σουίτες με βεράντα και κάποιες από αυτές με τζάκι και jacuzzi. Το μενού του εστιατορίου «Lock al» φέρει την υπογραφή των σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και Ηλία Γώγο.

Αρχοντικό Τέρπου (Αγιος Βλάσης, Τ/6942-951.426, www.terpou.gr). Ανακαινισμένο το 2005, το 200 ετών κτίριο είναι φτιαγμένο από πέτρα και αναδεικνύει όλη την ομορφιά της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Τα έξι δωμάτια διαθέτουν ξύλινα πατώματα, σιδερένια κρεβάτια και θέα προς το βουνό.

Esperos Suites & Villas (Λαύκος, Τ/24230-65.532, www.esperospelion.gr). Το δικό σας σπίτι στο Πήλιο! Οι σουίτες και οι βίλες του συγκροτήματος είναι από 50 έως 90 τ.μ., διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τζάκι, καθιστικό και μοντέρνα διακόσμηση.

Παληό Ελαιοτριβείο (Αγιος Λαυρέντιος, Τ/24280-96.481, www.palioeleotrivio.gr). Το ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε έναν φιλόξενο ξενώνα με επτά σουίτες. Ολες έχουν θέα στο χωριό και στη θάλασσα, μπάνιο με υδρομασάζ και μεγάλα παράθυρα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Αγνάντι (Πλατεία Αγίων Ταξιαρχών, Τσαγκαράδα, Τ/24260-49.210). Κάτω από τον μεγάλο πλάτανο και δίπλα σε τρεχούμενα νερά, θα δοκιμάσετε εκλεκτά πιάτα και παραδοσιακά, αλλά και πιο «πειραγμένα». Ο Κωνσταντίνος και η Ισπανίδα γυναίκα του αλλάζουν συχνά το μενού και ό,τι κι αν δοκιμάσετε θα σας εντυπωσιάσει.

Κρίτσα (Πορταριά, Τ/24280-99.121). Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα δοκιμάσετε όλα τα παραδοσιακά πιάτα της πηλιορείτικης κουζίνας, μαγειρεμένα με αριστοτεχνικό τρόπο. Σπετζοφάι, ζυγούρι κοκκινιστό αλλά και φιλέτα, δροσερές σαλάτες και χειροποίητα επιδόρπια. Ιδανικό όταν ο καιρός είναι καλός και τα τραπεζάκια βγαίνουν στην πλατεία.

Δρυάδων Γεύσεις (Αγιος Λαυρέντιος, Τ/24280-96.110). Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Δρυάδες θα δοκιμάσετε τη σπεσιαλιτέ του Πηλίου, το «μπουμπάρι» (έντερο γεμισμένο με ρύζι και κιμά, ψημένο στο φούρνο), σπιτική κοπανιστή, σπετζοφάι, γίδα στη λαδόκολλα, μοσχάρι με κάστανα και πολλά ακόμη χορταστικά πιάτα.

Ελιά (Μηλίνα, Τ/6937-250.329). Ολοκαίνουργια άφιξη στο παραλιακό χωριό για τσίπουρο και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

Τips

– Το Πήλιο δεν είναι μόνο η Πορταριά, η Τσαγκαράδα και η Βυζίτσα. Οσο προχωράτε προς το Νότο, θα συναντήσετε εξίσου όμορφα χωριά. Οι Αφέτες, για παράδειγμα, είναι περιτριγυρισμένοι από ελιές και έχουν υπέροχη θέα στον Παγασητικό. Στην πλατεία με τα πλατάνια, επίσης, θα βρείτε καφενείο και ταβέρνες με καλό και οικονομικό φαγητό.

– Στο πιο νότιο σημείο θα συναντήσετε το Τρίκερι με τη νησιωτική ατμόσφαιρα. Πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου, το Τρίκερι θυμίζει ψαροχώρι σε νησί και, φυσικά, εδώ θα γευτείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή