«Σύγχρονη πολυτέλεια» στην Τσαγκαράδα

«Σύγχρονη πολυτέλεια» στην Τσαγκαράδα

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά πανέμορφα χωριά – ισάριθμες αφορμές για να εξερευνήσουμε το γοητευτικό βουνό της Μαγνησίας, απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και καλό φαγητό.

Αν είχαμε ένα ευρώ για κάθε κάστανο, θα ήμασταν πλούσιοι», αστειεύεται ο Χρήστος, οικοδεσπότης μας μαζί με τη Βρετανίδα σύντροφό του Κλαιρ στην Τσαγκαράδα. Βρισκόμαστε στο μακρύτερο χωριό του Πηλίου και ίσως και της Ελλάδας, καθώς από την είσοδο μέχρι την έξοδό του διανύουμε 7 χιλιόμετρα. Ο δε Χρήστος είναι ο ιδιοκτήτης και σεφ του ξενώνα «Χαμένος Μονόκερως» που βρίσκεται στην κεντρικότερη και μεγαλύτερη από τις τέσσερις πλατείες του χωριού, την πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον διάσημο χιλιόχρονο πλάτανο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εδώ, βρέχει. «Ετσι είναι το φθινόπωρο στο ανατολικό Πήλιο. Είναι κανονικό. Βροχερό», σπεύδει να μας κατατοπίσει με τη σειρά του ο Φιλάρετος, έτερος ξενοδόχος του χωριού («Ξενώνας Αμανίτα»), που κάποτε τα παράτησε όλα και ήρθε στην καταπράσινη Τσαγκαράδα, ακολουθώντας την καρδιά και τις αγαπημένες συνήθειές του: να «κυνηγάει» μανιτάρια και να προσφέρει καλή φιλοξενία και δραστηριότητες στη φύση στους επισκέπτες του. «Τι άλλο θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως σύγχρονη πολυτέλεια στις μέρες μας, πέρα από τη δυνατότητα για λίγο ελεύθερο, ποιοτικό χρόνο στη φύση;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Ο Χρήστος και ο Φιλάρετος βρήκαν σ’ ετούτο εδώ το μέρος τον προσωπικό τους παράδεισο. Και πώς να μην τον βρουν, όταν το μεγαλύτερο αξιοθέατο αυτού του πανέμορφου χωριού συναγωνίζεται σε αξία τα ιστορικά κτίριά του, όπως η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή και η Νανοπούλειος Σχολή, ή την ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 1745 στην ομώνυμη πλατεία και το μικρό τοξωτό γεφύρι, φτιαγμένο από Ηπειρώτες μάστορες, στην έξοδο του χωριού.

Αυτό που πρώτα απ’ όλα χαράζεται στη μνήμη κάθε επισκέπτη της Τσαγκαράδας είναι το ολόφυτο περιβάλλον που αγκαλιάζει όλα, μα όλα τα αραιοκτισμένα κτίρια, παλιά και νέα, του χωριού, η πλούσια φύση του βουνού και συγχρόνως η απίστευτη θέα στη θάλασσα του Αιγαίου, που δεν απέχει παρά μονάχα λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Στην Τσαγκαράδα, λοιπόν, θα έρθετε με καλά παπούτσια για περπάτημα (και μια ομπρέλα για καλό και για κακό!) και θα επιδοθείτε σε μικρές και μεγάλες πεζοπορίες* (μια εύκολη, μισάωρη περίπου, είναι εντός του χωριού από την Αγία Παρασκευή στους Ταξιάρχες), θα μαζέψετε κάστανα (θα βρείτε άπειρα πεσμένα τριγύρω) και, αν έχετε στην παρέα σας κάποιον που να ξέρει, θα βρείτε μανιτάρια. Μετά τις δραστηριότητες εκτός, η μέρα κλείνει με καλό φαγητό και τσίπουρο πλάι σε τζάκι. Και όλο αυτό ονομάζεται εμπειρία… Τσαγκαράδα ή αλλιώς η «σύγχρονη πολυτέλεια» που προσφέρει αυτός εδώ ο τόπος.

* Διατίθεται χάρτης προς πώληση, με όλα τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής, στα περισσότερα ξενοδοχεία του χωριού.

Μετάβαση

Η Τσαγκαράδα απέχει 25 χλμ. από τη Ζαγορά και 49 χλμ. από τον Βόλο μέσω Αγριάς. Μια διαδρομή που στο μεγαλύτερο μέρος της βλέπει θάλασσα, είτε πρόκειται για το Αιγαίο είτε για τον Παγασητικό.

Διαμονή

Αμανίτα (Τ/24260-49.707, www.amanita.gr). Ξενώνας για όσους αποζητούν μια αλλιώτικη εμπειρία φιλοξενίας, που θα συνδυάζει την ξεκούραση με τη γνωρισμία με τη φύση. Αποτελείται από δο κτίσματα και διαθέτει 2 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 2 σουίτες συν έναν αυτόνομο πλήρως εξοπλισμένο χώρο 2 δωματίων με κουζίνα στο παράσπιτο. Φροντισμένοι χώροι μέσα και έξω, πλούσιο πρωινό με τοπικά προϊόντα εποχής, το οποίο μάλιστα διαρκεί έως τις 12 το μεσημέρι και… ένα σωρό προτάσεις για οργανωμένες και μη δραστηριότητες, όπως «κυνήγι» μανιταριών, οινικές δοκιμές ή πεζοπορίες. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Χαμένος Μονόκερως (Τ/24260-49.930,www.lostunicornhotel.com). Σ’ ετούτο εδώ το ξενοδοχείο αν μπεις, δεν θέλεις να ξεμυτίσεις, κυρίως για τους ατμοφαιρικούς κοινόχρηστους χώρους που διαθέτει με το σταθερά αναμμένο τζάκι, το πιάνο, την τεράστια βιβλιοθήκη, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά που έχουν φτάσει έως εδώ από την υπόλοιπη Ελλάδα, την Αγγλία και την Αμερική. Η Κλαιρ και ο Χρήστος είναι οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες, με τον τελευταίο να μαγειρεύει για τους επισκέπτες του, διαμένοντες και μη, εξαιρετικό μοσχαρίσιο φιλέτο, κονφί πάπιας και αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο. Τα 8 περιποιημένα δίκλινα δωμάτια του ξενοδοχείου τιμώνται από 75 έως 95 ευρώ ανάλογα με την εποχή και τις διανυκτερεύσεις, με πλούσιο σπιτικό πρωινό.

Aleka’s House (Τ/24260-49.380, www.alekas-house.gr). Δέκα μεγάλα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και σουίτες -δίκλινα, τρίκλινα και οικογενειακά- μοιρασμένα σε δύο ορόφους, με ζεστή ατμόσφαιρα και ωραία θέα. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Μην παραλείψετε, επίσης, να δοκιμάστε την παραδοσιακή κουζίνα του φημισμένου ομώνυμου εστιατορίου.  

Βίλα Εξοχή (Τ/24260-49.497, www.villa-exohi.com). Φροντισμένος ξενώνας 6 άνετων και περιποιημένων δωματίων με κεντρική θέρμανση, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα ή στο βουνό και πολύ καλές κριτικές. Από 70 ευρώ το δίκλινο και από 80 ευρώ το τρίκλινο με πρωινό.

12 Months Luxury Resort (Τ/24260-48.894-5, www.12hotel.gr). Είκοσι αυτόνομες πετρόκτιστες κατοικίες σε γήινες αποχρώσεις, πολυτελείς και πλήρως εξοπλισμένες. Το συγκρότημα διαθέτει επίσης spa αλλά και καφέ, μπαρ και προσεγμένο εστιατόριο, με φανταστική θέα. 240 ευρώ οι 2 διανυκτερεύσεις σε deluxe σουίτα, με πρωινό, χρήση spa και μία θεραπεία μασάζ – έως 15/12.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Αν και στο μυαλό μας χειμωνιάτικος προορισμός, η Τσαγκαράδα ξεδιπλώνει όλο της το μεγαλείο το καλοκαίρι, οπότε και είναι τα πάντα ανοιχτά. Το χειμώνα θα βρείτε επίσης πολλές επιλογές για φαγητό τις γιορτές και τις αργίες, αλλά όχι τις καθημερινές, για παράδειγμα, ή και όλα τα σαββατοκύριακα της περιόδου, παρόλο που υπάρχει σχετική κίνηση. Στον Δειπνοσοφιστή (Τ/24260-49.825), για παράδειγμα, που θα τον βρείτε στον παλιό δρόμο που οδηγεί στην παραλία του Μυλοποτάμου -και αφού πρώτα πάρετε τηλέφωνο για να δείτε αν είναι ανοιχτός- θα δοκιμάσετε εκλεκτά μεσογειακά πιάτα, με επιλεγμένα προϊόντα, ορισμένα δικής τους παραγωγής, και καλές ετικέτες κρασιών. Στον Παράδεισο (Τ/24260-49.209) οι αδελφοί Ρηγάκη μαζεύουν τα προϊόντα από τα κτήματά τους και οι γυναίκες τους τα μαγειρεύουν απλοϊκά, χωριάτικα. Το σερβίρισμα αρχίζει με ένα κέρασμα σπιτικού τσίπουρου και ένα λουλούδι για τις κοπέλες! Στο δε Αγνάντι (Τ/24260-49.210) θα δοκιμάσετε παραδοσιακά αλλά και πιο… πειραγμένα πιάτα, όπως το χορταστικό κότσι με το κυδώνι, σε πολύ προσεγμένο, καθαρό και πάνω απ’ όλα φιλικό περιβάλλον στην ωραία μικρή πλατεία των Ταξιαρχών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή