Δ. Ελλάδα: πλήθος τα προβλήματα από κατολισθήσεις

Δ. Ελλάδα: πλήθος τα προβλήματα από κατολισθήσεις

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς τα νερά αρχίζουν να υποχωρούν, η εικόνα των καταστροφών στα χωριά της Αρτας και των Ιωαννίνων δείχνει αποθαρρυντική. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, περισσότερα από 400 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων τα 143 στο χωριό Ανθότοπος του δήμου Νικολάου Σκουφά Αρτας. Πολλά χωριά, κυρίως στα ορεινά αντιμετωπίζουν προβλήματα από κατολισθήσεις, ενώ το επαρχιακό οδικό δίκτυο στις πληγείσες περιοχές έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι θα οριοθετήσει άμεσα τις πλημμυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου να τύχουν οικονομικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τις τελευταία στοιχεία, μέχρι αργά χθες το απόγευμα:

• Στην ευρύτερη περιοχή της Αρτας (δήμοι Αρτας και Νικολάου Σκουφά), επλήγησαν 357 κτίρια, εκ των οποίων τα 245 κατοικίες, οι 28 επαγγελματικοί χώροι, 6 δημόσια κτίρια και 78 αποθήκες. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στα χωριά Ανθότοπος, Λουτρότοπος, Νεοχώρι, Κεραμάτες, Κολομοδιά, Γλυκόριζο και Ακροποταμιά.

• Στον δήμο Ιωαννίνων έχουν καταγραφεί ζημιές σε 43 κτίρια, εκ των οποίων 16 κατοικίες, 18 επαγγελματικοί χώροι, 3 δημόσια κτίρια και 6 αποθήκες. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στα χωριά Πέραμα και Πεδινή.

Να σημειωθεί ότι ο αν. υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης ζήτησε να ελεγχθούν από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων η πτώση σκεπής στο Λύκειο Μελίκης Ημαθίας και οι λόγοι διακοπής κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, στην Κοζάνη.

Τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας και των δήμων συνδράμουν από την πρώτη στιγμή και οι μηχανικοί της περιφερειακής μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ, ειδικευμένοι σε θέματα νερών και κατολισθήσεων. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα κατολισθήσεων παρουσιάζονται στα ορεινά της Αρτας και των Ιωαννίνων» λέει ο επικεφαλής της μονάδας, Βαγγέλης Νικολάου. «Οι κατολισθήσεις είναι συχνές στην Ηπειρο, καθώς έχει πολλές βροχοπτώσεις, μεγάλες κλίσεις στα ορεινά και κακές γεωλογικές συνθήκες. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στην Αρτα τα χωριά Μεγαλόχαρη, Κλειδί, Μελιανά, Σκουληκαριά, Μεσόπυργος. Και στα Ιωάννινα τα χωριά των Δερβιζάνων και της Λάκκας Σουλίου. Επίσης, το τοπικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή