Oδοιπορικό στη γη της Ηπείρου

Oδοιπορικό στη γη της Ηπείρου

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια λίμνη είναι πάντα όμορφη, όποια στιγμή της ημέρας κι αν αφήσεις το βλέμμα σου να αγκαλιάσει τη γαλήνια επιφάνειά της. Είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά τη μεγαλειότητα του ουρανού, ή ένα μαγικό και μυστήριο βασίλειο ομίχλης, όταν τα γκρίζα πέπλα της την χαϊδεύουν αργόσυρτα. Ειδικά η Παμβώτιδα, η Λίμνη των Ιωαννίνων, είναι ένα κάδρο ιδιαίτερης ομορφιάς με τα βουνά γύρω να ορθώνονται μεγαλόπρεπα, λευκά, στην καρδιά του χειμώνα. Και δεν είναι μόνο η όμορφη πόλη των Ιωαννίνων και η μοναδική φύση της που γίνεται πόλος έλξης αυτή την περίοδο, αλλά και τα φυσικά τοπία και χωριά γύρω της, ένα εκ των οποίων, η Ζίτσα, προσφέρεται για εξαίσιο οινοτουρισμό. Τα Ιωάννινα αποτελούν το καλύτερο ορμητήριο για να ανακαλύψεις τη μοναδική ηπειρωτική φύση και φιλοξενία, τις γεύσεις και τα αρώματα, τη χειμωνιάτικη ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο.

Ζεστή φιλοξενία

Οι Ηπειρώτες, μέσα από τις κακουχίες, την άγρια φύση και τις κρύες νύχτες, έμαθαν να αναζητούν τη ζεστασιά των συνανθρώπων τους, να παλεύουν με τα τραχιά τους χέρια τη γη και να τα σφίγγουν θερμά όταν χαιρετιούνται και όταν κάθονται να πιουν ένα τσίπουρο. Ετσι θα καλωσορίσουν κι εσένα, ζεστά, σε κάθε χωριό, κάθε μικρό καφενείο και θα σε φιλέψουν γιατί η φύση τούς έδειξε την αξία του συνανθρώπου και του συνοδοιπόρου. Τα Ιωάννινα θα είναι η βάση σου και το εφαλτήριο για το οδοιπορικό σου αυτό στην Ηπειρωτική γη. Τα ξενοδοχεία της πόλης είναι θαυμάσια και γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και τις υπηρεσίες, όπως το διασημότερο όλων, το Gran Serai, όπου η χλιδή της Ανατολής μεταμόρφωσε το παλιό Ξενία σε ένα πολυτελές συγκρότημα, ή το επίσης γνωστό και πολυτελές Epirus Palace και το επίσης εξαιρετικό Du Lac, δίπλα στη λίμνη. Εξαιρετικά επίσης είναι το Metropolis, στο κέντρο των Ιωαννίνων και η Φρόντζου Πολιτεία, ένα μαγευτικό συγκρότημα στον λόφο του Φρόντζου με μοναδική θέα.

Στα Ιωάννινα μπορείς να κάνεις τα πάντα, από ψώνια μέχρι ξενύχτια σε όμορφα μπαρ, να περπατήσεις τους πλακόστρωτους δρόμους, να θαυμάσεις τη λίμνη και το κάστρο, να περπατήσεις στους νέους πεζόδρομους της πόλης ή στον ποδηλατόδρομό της πλάι στη λίμνη, που την φέρνουν ακόμη πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι πράγματι μια εντυπωσιακή πόλη, με πολλές επιλογές, όπου η φύση την αγκαλιάζει από παντού ολόγυρα και την προικίζει με μοναδική ομορφιά αλλά και παγωνιά! Ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες, μπορείς να απολαύσεις το σπάνιο φαινόμενο, όταν η φύση δημιουργεί γλυπτά από πάγο πλάι στη λίμνη με την αρωγή των δυνατών ανέμων. Αφού περιπλανηθείς και χορτάσεις τα σοκάκια του κάστρου και το μαγικό παραλίμνιο, όπως και την παλιά πόλη, μπορείς να αφήσεις τα Ιωάννινα και να εξερευνήσεις την ηπειρωτική φύση γύρω σου, παραδομένη στην κρυστάλλινη πνοή του χειμώνα.

Νωχελικοί ρυθμοί

Μια εναλλακτική λύση, για όποιον θέλει να ζήσει τους νωχελικά όμορφους ρυθμούς ενός ηπειρωτικού χωριού, είναι η κοντινή Ζίτσα, πατρίδα μερικών από τα καλύτερα κρασιά της Ηπείρου και της Ελλάδας, όπου θα βρεις το όμορφο Αγνάντι, ξενοδοχείο με εξαίσια αισθητική και θέα σε όλο το χωριό. Το χωριό της Ζίτσας, σε κοντινή απόσταση από τα Γιάννενα, φημίζεται κυρίως για την παραγωγή κρασιών, το διασημότερο των οποίων είναι το φερώνυμο λευκό κρασί (ΟΠΑΠ) από τη λευκή ποικιλία «Ντεμπίνα», που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Μόλις μισή ώρα λοιπόν από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, μπορείς να επισκεφτείς το χωριό και να επιδοθείς σε ένα ταξίδι οινογνωσίας, επισκεπτόμενος τα οινοποιεία της περιοχής, όπως του «Γκλίναβου» ή το Οινοποιείο της Ζίτσας «Ζοίνος» για εξαίσιο κρασί και τσίπουρο παρέα με τοπικά εδέσματα. Στο χωριό μπορείς επίσης να ανακαλύψεις ενδιαφέροντα μέρη, όπως ο μοναδικός «βιβλιόκηπος» της Anna Ellis, Αμερικανίδας, μόνιμης κατοίκου της Ζίτσας, που έφερε το πρώτο βιβλιοπωλείο στο χωριό και συνάμα χώρο πνευματικής καλλιέργειας, ή η Μονή του Προφήτη Ηλία, σκαρφαλωμένη στον λόφο όπου είχε μείνει για λίγες ημέρες ο Λόρδος Βύρων και εκθείαζε την ομορφιά του τόπου. Επίσης μπορείς να επισκεφτείς και την Πινακοθήκη της Ζίτσας με σημαντικά έργα χαρακτικής Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ο μαγευτικός Καλαμάς

Λίγο πιο έξω, ακολουθώντας τον ποταμό Καλαμά, ο δρόμος θα σε φέρει σε ένα εντυπωσιακό μνημείο που λάξευσαν οι δυνάμεις της φύσης, το Θεογέφυρο: μια φυσική γέφυρα που ορθώνεται επιβλητική είκοσι μέτρα πάνω από τα νερά και δημιουργήθηκε εκεί που τα ορμητικά νερά του ποταμού σκάλισαν τον βράχο. Κοντά εκεί μάλιστα, μπορείς να βρεις και τον «Νερόμυλο του Αχιλλέα», έναν παλιό μύλο που έγινε η βάση και η έμπνευση για να χτιστεί ένα όμορφο παραδοσιακό κτίσμα που λειτουργεί ως καφέ και εστιατόριο σε ένα μέρος με σπάνιο φυσικό κάλλος. Εκεί μπορείς να γευτείς την ποταμίσια πέστροφα και το «πρόβειο», προβατίνα που σιγοψήνεται για δώδεκα ολόκληρες ώρες στη λαδόκολλα! Μπορείς μόνος σου να ανακαλύψεις πολλά ακόμη μαγευτικά μέρη σε αυτόν τον μαγικό και συνάμα τραχύ τόπο που έδεσε ανθρώπους και φύση σε ένα χειμωνιάτικο παραμύθι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή