Αρχαία Νεμέα: Oι επισκέπτες έρχονται, οι φύλακες… φεύγουν

Αρχαία Νεμέα: Oι επισκέπτες έρχονται, οι φύλακες… φεύγουν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ενας από τους πιο όμορφους και αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, αυτός της Νεμέας –αλλά και το έργο ζωής ενός ανθρώπου–, αντιμετωπίζει και πάλι μεγάλο όσο και θλιβερό πρόβλημα. Συγκεκριμένα η σύμβαση του εποχικού προσωπικού των 13 φυλάκων (συν δύο κηπουροί και μία καθαρίστρια) έληξε στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα ο χώρος να καθίσταται ουσιαστικά μη επισκέψιμος. Οι πέντε φύλακες που θα παραμείνουν μαζί με τους ακόμα τρεις, οι οποίοι παραχωρήθηκαν προσωρινά από την τοπική δημοτική αρχή, επαρκούν μόνο για τις καθημερινές και πάντως δεν καλύπτουν τις ανάγκες ασφαλούς φύλαξης ενός χώρου με αρκετά μεγάλη έκταση. Το χειρότερο ωστόσο είναι οι χαμένοι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι είναι προφανώς και πολύ περισσότεροι.

Ο καθηγητής και ανασκαφέας της Νεμέας Στέφανος Μίλερ, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στον τόπο (είναι εδώ και δεκαετίες μόνιμος κάτοικος της περιοχής), δηλώνει σήμερα απογοητευμένος τόσο από την παρούσα κατάσταση όσο και από τη γενικότερη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται εδώ. «Τους τελευταίους 7 μήνες είχαμε αύξηση των επισκεπτών κατά 35% περίπου. Πολλά λεωφορεία με τουρίστες έκαναν πια στάση στη Νεμέα και ο χώρος άρχισε να μπαίνει στον χάρτη των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Τα έσοδα με λίγα λόγια για το ελληνικό κράτος ήταν ικανοποιητικά. Την επόμενη Κυριακή ένα μεγάλο γκρουπ από την κοινότητα Mensa (σύλλογος ατόμων υψηλής ευφυΐας) πρόκειται να μας επισκεφθεί για να τους ξεναγήσω. Θα είναι άραγε ανοιχτή η Νεμέα γι’ αυτούς;», αναρωτιέται ο κ. Μίλερ, ο οποίος ανησυχεί επιπλέον ότι σύντομα ο αρχαιολογικός χώρος θα κλείσει μόνιμα, αφού το προσωπικό για τη φύλαξή του δεν επαρκεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να προστατευθεί σωστά η Νεμέα, τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας, είναι απαραίτητοι τουλάχιστον άλλοι πέντε μόνιμοι φύλακες. «Η απόσταση ανάμεσα στο Στάδιο, τον Ναό και το Μουσείο είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί από τόσα λίγα άτομα. Δυστυχώς κάποιοι από τους επισκέπτες θεωρούν καλό να προσθέσουν και τα δικά τους ονόματα δίπλα σε αυτά των αθλητών που σώζονται από την αρχαιότητα, οπότε καταλαβαίνετε πόσο απαραίτητοι είναι οι φύλακες», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίλερ.

Μια πρόταση για λύση στο πρόβλημα, για την οποία είναι ενήμερος και ο κ. Μίλερ, όπως μας είπε, έκανε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και γνώστης του προβλήματος. Αναρωτήθηκε μήπως θα μπορούσε να υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία όπως αυτή που αφορούσε την απόσπαση για τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο ανασκαφέας ωστόσο, αν και αναγνωρίζει την καλή πρόθεση, βρίσκει κάτι τέτοιο μάλλον μη λειτουργικό: «Το ζήτημα είναι πως είχαμε εδώ 13 άτομα με ικανότητες, γνώσεις (δεύτερη γλώσσα) και ενθουσιασμό, τα οποία ήταν πολύτιμα για την καλή λειτουργία του χώρου αλλά και την ενημέρωση των επισκεπτών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει, επιτέλους, να σκεφθούν διαφορετικά και να εκμεταλλευτούν τον θησαυρό αυτής της χώρας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή