Μήλος: Η όμορφη του Αιγαίου

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα κολυμπήσετε στις 70 παραλίες της, θα γνωρίσετε το μεγαλύτερο ορυχείο της Ευρώπης, θα απολαύσετε μακριές και ήσυχες καλοκαιρινές νύχτες σε ταβερνάκια και ήσυχα μπαρ. Οσο και να σιγοψιθυρίζεται τα τελευταία χρόνια ότι εδώ θα δώσει το νέο του στοίχημα ο ελληνικός τουρισμός πολυτελείας, υπάρχει ακόμα χρόνος να κάνετε διακοπές υψηλής ποιότητας σε πολύ καλές τιμές. 

Ξεκινήστε το πρωινό σας με πιταράκια και λαδένια (τα must εδέσματα για όλες τις ώρες) από το φούρνο της Αρτεμης ή το φούρνο του Ξυδού στον Αδάμαντα. Εάν πάλι είστε διατεθειμένοι να οδηγήσετε επί τούτου για να φτάσετε στον γαστρονομικό σας προορισμό, τότε αξίζει να δοκιμάσετε το φούρνο του Μουράτου, που βρίσκεται στο δρόμο από τον Αδάμαντα προς την Πλάκα. Για πλήρες πρωινό, δύο χώροι που θα λατρέψετε, για το οικογενειακό κλίμα, τα τοπικά προϊόντα και τα νόστιμα γλυκά τους, είναι ο Παλαιός (Τ/22870-23.490) στην Πλάκα και η Κιβωτός των Γεύσεων (Τ/22870-22.651) στα Πολλώνια.  

Ανοίξτε το χάρτη και διαλέξτε παραλία. Μπαίνετε στο ίντερνετ και κοιτάζετε από πού φυσάει ο αέρας ή, ακόμη καλύτερα, ρωτάτε τον πρώτο ντόπιο που θα συναντήσετε (κοιτάζει τις βάρκες, τα δέντρα, τα σύννεφα) και εκείνος σας συμβουλεύει: «Σήμερα θα πας στις ανατολικές, στις δυτικές κ.λπ.». Πάνω από 70 παραλίες έχει το νησί, μυστικές, φανερές, με άμμο, βράχια, βότσαλα, οργανωμένες, για παιδιά, ζευγάρια. Αν επιμένετε να τις δείτε όλες, τότε αρκεί να επιβιβαστείτε σε ένα «γυράδικο», όπως αποκαλούν τα σκάφη που κάνουν το γύρο του νησιού, στην προκυμαία του Αδάμαντα. Δεν μπορώ να κρύψω την προτίμησή μου για τη «Θαλασσίτρα» (Τ/6947-276.590). Το σκαρί σού κόβει την ανάσα, ο καπετάνιος είναι έμπειρος και το πλήρωμα εγγυάται το κέφι.

Ανακαλύψτε το ηφαίστειο. Υπάρχει και είναι ζωντανό. Οι επιστήμονες το χαρακτηρίζουν δυνητικά ενεργό. Η δύναμή του, όπως την αντιλαμβάνεται ο κοινός θνητός, κρύβεται στον Κάλαμο, ένα από τα παλιότερα ηφαιστειακά κέντρα της Μήλου. Οι ατμίδες, όπως ονομάζονται τα αέρια που βγαίνουν από το έδαφος, φτάνουν τους 100 βαθμούς Κελσίου. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία σχετικά με τη σημασία του ηφαιστείου και του ορυκτού πλούτου του νησιού ξεκινήστε από το Μεταλλευτικό Μουσείο και συνεχίστε επιλέγοντας μία από τις σηματοδοτημένες διαδρομές της πρωτοβουλίας Miloterranean (www.miloterranean.gr). Αξίζει να γνωρίζετε ότι ένα σημαντικό μέρος του ντόπιου πληθυσμού εργάζεται στα ορυχεία, που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού. Μάλιστα, η Αγγεριά είναι το μεγαλύτερο ορυχείο μπεντονίτη στην Ευρώπη.  

Φωτογραφίστε το Κλήμα, τον πιο πολύχρωμο οικισμό ψαράδων στις Κυκλάδες. Οσες πόρτες, τόσα χρώματα. Λίγες βάρκες φυλάσσονται πια στα «σύρματα» (όπως ονομάζονταν οι χώροι φύλαξης), οι ψαράδες έχουν λιγοστέψει, όχι όμως και οι λάτρεις του ψαρέματος και της θάλασσας. Εδώ διατηρούν οι ντόπιοι -και οι λιγοστοί ξένοι που κατάφεραν να εισχωρήσουν σε αυτό το κλειστό κλαμπ ακινήτων του νησιού- τα καλοκαιρινά τους σπίτια για διακοπές πάνω στο κύμα. Εξίσου γοητευτικά και λιγότερο γνωστά είναι τα ψαροχώρια Σκινωπή, Αρετή και Φουρκοβόνι.

Δείτε τη δύση, που θα ζήλευε ακόμη και η Οία. Στην εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας στην Πλάκα βρίσκεται το απόλυτο spot για το ηλιοβασίλεμα, αλλά και στο μπαρ Ουτοπία, που είναι όμως για λίγους, γι’ αυτό καλά θα κάνετε να πιάσετε θέση από νωρίς. Η θέα είναι απέριττη, όπως ταιριάζει σε ένα κυκλαδονήσι: ο κόλπος, το ακρωτήρι Βάνι, η Αντίμηλος συνθέτουν ένα τοπίο που κόβει την ανάσα. Οσο το φως πέφτει, εσείς αναζητήστε το φάρο που βρίσκεται στα δύο νησάκια στην είσοδο του κόλπου, τις Ακραδιές: η πρώτη αναλαμπή σημαίνει την αρχή μιας όμορφης νύχτας. 

Μετάβαση

Στη Μήλο θα φτάσετε με πλοίο (5-7 ώρες/από 76 ευρώ με επιστροφή) ή με ταχύπλοο (2½-4½ ώρες/112 ευρώ με επιστροφή), αλλά και με αεροπλάνο σε περίπου 30 λεπτά (ενδεικτική τιμή: 140 ευρώ με επιστροφή).

Διαμονή

Στον Αδάμαντα, το Αθηνά Travel (Τ/22870-21.627, www.athenatravel.gr, από 50 ευρώ με πρωινό) διαχειρίζεται αξιόλογα ενοικιαζόμενα δωμάτια και παρέχει οικονομικά πακέτα με αυτοκίνητο. Στην πιο απόκοσμη παραλία του νησιού, το Σαρακήνικο, θα βρείτε τις ανεξάρτητες κατοικίες του Limeri Apartments (T/22870-22.439, 6944-654.603, www.miloslimeri.gr, από 75 ευρώ με πρωινό). Στα Πολλώνια, το Salt (T/22870-41.110, www.salt-milos.com, από 140 ευρώ με πρωινό) και το Melian Hotel & Spa (T/22870-41.150-1, www.melian.gr, από 140 ευρώ με πρωινό) προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Τέλος, στην Αχιβαδόλιμνη θα βρείτε το πολύ περιποιημένο Camping-Bungalows Milos (Τ/22870-31.410, 6979-983.660, www.miloscamping.gr, από 60 ευρώ με πρωινό).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Στους πεζόδρομους της Πλάκας επιλέξτε την Αρχοντούλα (T/22870-21.384) ή το Δίπορτο (Τ/22870-23.259). Για τσιπουρομεζέδες καθίστε στις Φάτσες (Τ/22870-21.740) έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην Τρυπητή κατευθυνθείτε στην Εργίνα (Τ/22870-22.524) για αξεπέραστη θέα και πειραγμένες παραδοσιακές γεύσεις. Στα Πολλώνια ξεχωρίζει το Αρμενάκι (Τ/22870-41.061) με φρέσκα ψάρια και εξαιρετική λίστα κρασιών. Στην παραλία του Παπικινού το Ω!Χαμός (Τ/22870-21.672) έχει την καλύτερη τοπική κουζίνα του νησιού. Ο Εμπουριός (Τ/22870-21.389) στο ομώνυμο λιμανάκι πάνω στο κύμα θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή