Νυμφαίο Φλώρινας: Αρκούδες, κρασιά και αψεγάδιαστη ομορφιά

Νυμφαίο Φλώρινας: Αρκούδες, κρασιά και αψεγάδιαστη ομορφιά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περπάτημα σε δάση οξιάς γεμάτα μανιτάρια, παιχνίδια με το χιόνι πλάι σε εντυπωσιακά αρχοντικά, εκλεκτά κρασιά από ονομαστούς αμπελώνες, κανό στη λίμνη Ζάζαρη, συναντήσεις με… αρκούδες και λύκους. Το Νυμφαίο, 28 χλμ. από τη Φλώρινα, δεν είναι μόνο ένα χωριό-πρότυπο, αλλά και ένας τόπος όπου τα ενδιαφέροντα δεν έχουν τελειωμό. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.346 μ., δεν παρουσιάζει ούτε μία παραφωνία: Οι αναστηλώσεις των αρχοντόσπιτων είναι άψογες, τα καλντερίμια αψεγάδιαστα. Φρόντισαν για όλα οι Βλάχοι κάτοικοί του με πρωτεργάτες τον Νίκο Μέρτζο και τον Γιάννη Μπουτάρη, που αποφάσισαν τη δεκαετία του 1990 όχι μόνο να ζωντανέψουν το χωριό, αλλά και να το κάνουν από τα πιο όμορφα και πιο τουριστικά της Ελλάδας.

Περπατήστε ανάμεσα στα επιβλητικά αρχοντικά και παρατηρήστε τις στέγες από λαμαρίνα, οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην κρατούν το χιόνι. Φωτογραφηθείτε μπροστά στη Νίκειο Σχολή και ρωτήστε τους ντόπιους για την παλιά ένδοξη εποχή του Νυμφαίου, όταν από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα πρωταγωνιστούσε στα εμπορικά δρώμενα ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων.

Εως τον Ιανουάριο μπορείτε να επισκεφτείτε και το καταφύγιο της αρκούδας του Αρκτούρου. Αν είστε τυχεροί και δεν έχουν πέσει σε νάρκη (αρχές Ιανουρίου), ίσως δείτε κάποια από τις πρώην αρκούδες χορεύτριες που διασώθηκαν. Εναλλακτικά, κατεβείτε στην Αγραπιδιά, όπου λειτουργούν το καταφύγιο του λύκου και το κέντρο αναπαραγωγής του ελληνικού ποιμενικού. Οι λάτρεις του κρασιού θα βρουν στην περιοχή μερικά από τα πιο ονομαστά οινοποιεία της Ελλάδας (όπως το Κτήμα Aλφα, τηλ. 23860-20111, και στο χωριό το πρατήριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη, τηλ. 23860-61120), ενώ οι πιο δραστήριοι αξίζει να αναζητήσουν τον Δημήτρη Βογλίδη (τηλ. 6974-076527) για κανό, ιππασία και πεζοπορία στη λίμνη Ζάζαρη.

Για διαμονή επιλέξτε τον ξενώνα La Moara (τηλ. 23860-31377, www.lamoara.gr, από 90 ευρώ την περίοδο των γιορτών) που συνδυάζει θαλπωρή και αρχοντιά. Καλή επιλογή το Αργυρώ (τηλ. 23860 31.331, www.argyro.gr, τις γιορτές από 90 ευρώ) με απίθανη θέα και το Casa Mare (τηλ. 23860-31107, www.casamare.gr, τις γιορτές από 65 ευρώ).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Δοκιμάστε πίτες, κυνήγι και ψητά στην Πλατεία (τηλ. 6947-153604). Για αληθινές γευστικές συγκινήσεις κατεβείτε στο χωριό Σκλήθρο στον Θωμά (τηλ. 23860-31206) και στον Κοντοσώρο (τηλ. 23860-81256, www.kontosoros.gr) στο Ξινό Νερό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή