Βαρυχειμωνιά στην εκπνοή του έτους

Βαρυχειμωνιά στην εκπνοή του έτους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άσπρα ξύπνησαν πολλές περιοχές της Αττικής και της Αθήνας χθες το πρωί, καθώς ο ισχυρός χιονιάς πέρασε από τη νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και έφτασε στα νησιά και μέχρι την Κρήτη. Το κρύο ήταν τσουχτερό, η θερμοκρασία ακόμα και μέσα στις πόλεις έπεσε στους 3-4 βαθμούς Κελσίου, αλλά η χιονόπτωση στα πεδινά και στις πόλεις ήταν ελαφριά, δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα και δεν άντεξε, καθώς η μέρα προχωρούσε και το ελαφρύ χιόνι μετατρεπόταν σε βροχή.

Στην Αθήνα χιόνισε ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Σε πολλά προάστια το έστρωσε, ενώ χιόνι έπεσε ακόμα και στον Πειραιά. Στις περιοχές όπου έπεσε αρκετό χιόνι σημειώθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, όπως τα ξημερώματα στην περιφερειακή Υμηττού από όχημα που ακινητοποιήθηκε. Επίσης, στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Καπανδριτίου δίπλωσαν δύο νταλίκες, προκαλώντας (μέχρι να απομακρυνθούν) ουρά εκατοντάδων μέτρων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτούργησαν κανονικά, εκτός από συγκεκριμένα δρομολόγια των λεωφορείων, που δεν υλοποιούσαν για ένα διάστημα μέρος της διαδρομής τους. Αντίθετα, όσον αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είχε εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.

Στα βουνά της Αττικής, που καλύφθηκαν με χιόνι, δεν επιτρεπόταν η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος της ταβέρνας «Ζυγός», στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου, ενώ στον Υμηττό από τη θέση Καλοπούλα και πάνω, η κυκλοφορία γινόταν μόνο με αλυσίδες.

Ενδεικτικές χαμηλές θερμοκρασίες στην Αττική, στις 18.30 χθες το απόγευμα, σύμφωνα με στοιχεία του Αστεροσκοπείου: Πάρνηθα -5 βαθμοί, Βίλια 0, Παπάγου, Εκάλη και Δροσιά 3 βαθμοί, Πετρούπολη και Δάφνη – Υμηττός 5 βαθμοί Κελσίου.

Θερμοκρασίες

Στα ορεινά της χώρας έπεσαν πολύ οι θερμοκρασίες. Σύμφωνα με το αυτόματο δίκτυο μετεωρολογικών στοιχείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν χθες στις περιοχές: Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν -13,4 βαθμοί Κελσίου, Τρίπολη -6,6 βαθμοί Κελσίου, Βλάστη Κοζάνης -5,9 βαθμοί Κελσίου, Μυρίκη Καρπενησίου -5,8 βαθμοί Κελσίου, Πληκάτι Ιωαννίνων -5,6 βαθμοί Κελσίου, Τρίκαλα Κορινθίας -5,2 βαθμοί Κελσίου, Αράχωβα -4,6 βαθμοί Κελσίου, Ολυμπος (θέση Αγ. Δημήτριος) -4,4 βαθμοί Κελσίου και Λαγκάδια Γορτυνίας -4,1 βαθμοί Κελσίου.

Καλυμμένη από χιόνι ήταν η Βοιωτία, στην Ηπειρο χιόνισε μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τζουμέρκα, στο Μέτσοβο και στην Κόνιτσα.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στο βόρειο Αιγαίο. Στη Λέσβο χιόνισε στα ορεινά, ενώ χιονόνερο έπεσε στην πόλη της Μυτιλήνης. Χιόνια έπεσαν και στη βόρεια Χίο, καθώς και στα ορεινά της Σάμου. Λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων από και προς τα νησιά. Το απαγορευτικό «έπιασε» στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Νήσος Μύκονος», προερχόμενο από Καβάλα και Λήμνο με προορισμό τη Χίο και τη Σάμο.

Δεν ήταν μόνο η παγωνιά και το χιόνι, αλλά και οι θυελλώδεις βοριάδες που έπνεαν χθες το πρωί στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου καταγράφηκαν σε Αράχωβα 84 km/h, Αντίκυρα Βοιωτίας 82 km/h, Ανδρο 79 km/h, Ανάφη 76 km/h, Αλεξανδρούπολη και Ανω Λιόσια 74 km/h.

Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η Τροχαία συστήνει στους οδηγούς που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε περιοχές με χιόνι ή με υψόμετρο, να έχουν τα αυτοκίνητά τους εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή