Στο έλεος του χιονιά ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα

Στο έλεος του χιονιά ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα

12' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο έλεος του χιονιά έχουν παραδοθεί αρκετές περιοχές σε Θεσσαλία, Ηπειρο και Στερεά Ελλάδα με τις σφοδρές χιονοπτώσεις να προκαλούν σημαντικά προβλήματα και σε οδικούς άξονες. Σοβαρές είναι οι δυσκολίες και στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στο οδικό δίκτυο της οποίας χρειάζονται σε αρκετά σημεία αντιολισθητικές αλυσίδες. Κλειστά λόγω της κακοκαιρία θα παραμείνουν αρκετά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακινητοποιημένα στις ράγες λόγω του ψύχους παρέμειναν και τέσσερα τρένα με εκατοντάδες επιβάτες. Τα τρία εξ αυτών κινούνταν στον σιδηροδρομικό άξονα μεταξύ Αθηνας και Θεσσαλονίκης και το τέταρτο στην Ημαθία. Σε μείωση των δρομολογίων των τρένων για σήμερα και αύριο στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και των συρμών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Θεσσαλονίκη προχωρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων.

Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός του δήμου Πέλλας από το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν την προσπάθεια ώστε να παραμείνει λειτουργικός και προσβάσιμος ολόκληρος ο δήμος και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ο αποχιονισμός και η ρίψη αλατιού γίνονται με επιτυχία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρ' όλα αυτά οι μετακινήσεις των οχημάτων πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με αντιολισθητικές αλυσίδες όπου απαιτείται. Επίσης το προσωπικό του δήμου φροντίζει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Άλλωστε ολόκληρη η περιφερειακή ενότητα Πέλλας, όπως και οι άλλες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το περασμένο Σάββατο.

Την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από τις 8 το πρωί, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου, από το παλιό στρατόπεδο Φιλιππιάδας, μέχρι τη σήραγγα Κλεισούρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας.

Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε αργά το βράδυ, έντυσε στα λευκά δεκάδες χωριά στο Λούρο και στον Ζάλογγο αλλά και στον δήμο Ζηρού.

Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο από Στεφάνη μέχρι Θεσπρωτικό. Στη Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου, το χιόνι έφτασε μέχρι την παραλία Καναλακίου, ενώ σε Καμαρίνα, Κρυοπηγή, Μυρσίνη, Μεγαδέντρο χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανημάτων για να ανοίξουν οι περισσότεροι δρόμοι μέσα στους οικισμούς, ενώ με απόφαση του δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία καθώς και το Κέντρο Ειδικής Αγωγής στην Σαμψούντα.

Στην πόλη των Ιωαννίνων και της Αρτας το χιόνι ξεπερνά τους 30 πόντους, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να βρίσκονται στους δρόμους και τις ισχυρές χιονοθύελλες να δυσχεραίνουν το έργο τους. Μετά από τρίωρη προσωρινή ύφεση του χιονιά στην Ήπειρο άρχισε και πάλι να πέφτει χιόνι στα Ιωάννινα και σε όλες τις γύρω ορεινές περιοχές.

Τα μηχανήματα των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται πυρετωδώς για να ανοίξουν τους δρόμους, γιατί λόγω χαμηλών θερμοκρασιών το χιόνι παγώνει αμέσως. Στους δρόμους βρίσκονται και οχήματα της Πυροσβεστικής, τα οποία συνδράμουν σε περιπτώσεις αποκλεισμένων πολιτών που πρέπει να μετακινηθούν σε νοσοκομεία. Οι δήμοι συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του παγετού.

Πολλά είναι τα προβλήματα που καταγράφονται σε χωριά γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα, όπου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι δρόμοι είναι κλειστοί. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε πολλές συνοικίες της πόλης των Ιωαννίνων. Οι πολίτες εκφράζουν την αγωνία τους, γιατί, όπως λένε, εάν δεν ανοίξουν οι δρόμοι θα επικρατήσει παγετός και θα αποκλειστούν για πολλές ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη των Ιωαννίνων ανάλογη χιονόπτωση έχει να σημειωθεί από το 1987.

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στην πόλη της Λαμίας

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από τις έξι το πρωί και στη Λαμία, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες, ακόμη και μέσα στην πόλη.

Η κίνηση είναι σχεδόν μηδενική, αφού ακινητοποιήθηκαν αστικά λεωφορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και δόθηκε και πριν λίγο εντολή να σταματήσει να εκτελείται η αστική συγκοινωνία.

Τα οχήματα του ΕΚΑΒ και της ΕΛΑΣ κυκλοφορούν μέσα στην πόλη μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες ακόμη και στο κέντρο. Οι περιφερειακοί δρόμοι είναι σχεδόν αδιάβατοι, ενώ τα μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να ανοίξουν κάποια τμήματα και κάποιες προσβάσεις σε κρίσιμα σημεία, όπως στους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο.

Στη δυτική Φθιώτιδα το χιόνι έχει φτάσει τους 20 πόντους στην περιοχή της Μακρακώμης και τους 30 πόντους στην περιοχή του Τυμφρηστού και χιονίζει ασταμάτητα.

Στην πόλη του Καρπενησίου το χιόνι έφτασε τα 25 εκατοστά και χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση.

Στα παραλιακά Καμμένα Βούρλα και Αγιο Κων/νο το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά και η κυκλοφορία εξελίσσεται με δυσκολία.

Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα Ι.Χ. επιτρέπεται η πρόσβαση προς την πλευρά του Καρπενησίου, όπως, επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και προς την πλευρά του Δομοκού, όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

Περιοριστικά μέτρα ισχύουν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας δηλαδή και προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα εκδόθηκε νέα απαγόρευση στην κυκλοφορία και των λεωφορείων αλλά και των υπολοίπων βαρέων οχημάτων, λόγω της έντονης χιονόπτωσης στη Φθιώτιδα.

Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας

Με απόφαση της δημοτικής Αρχής του δήμου Καρδίτσας, όλα τα σχολεία του δήμου Καρδίτσας θα παραμείνουν σήμερα κλειστά. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

 

Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου, και σήμερα τα σχολεία στην περιφέρεια ευθύνης του, θα παραμείνουν κλειστά. Ανοιχτοί θα είναι, αντιθέτως, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου.

Η απόφαση λαμβάνεται εξαιτίας του παγετού και της ολισθηρότητας των δρόμων, αλλά και των νέων δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν. Οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο είναι ανοικτοί, αλλά είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, τόσο στο επαρχιακό, όσο και στο εθνικό δίκτυο.

Στους -7 βαθμούς η θερμοκρασία στη Λάρισα

Σοβαρή έχει κριθεί η κατάσταση σε όλο το νομό Λάρισας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η χιονόπτωση παραμένει έντονη ακόμα και μέσα στη πόλη, με το χιόνι να ξεπερνάει σε ορισμένα σημεία τους 30 πόντους, ενώ αναμένεται κύμα παγετού από το βράδυ της Τετάρτης. Τα προβλήματα που ξεκίνησαν το πρωί συνεχίζονται και αυτή την ώρα καθώς υπάρχουν περιοχές όπου οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι.

Η μετακίνηση στη Λάρισα είναι πολύ δύσκολη, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη.

O δήμος της Λάρισας βρίσκεται σε συναγερμό. Αναφέρει πως η πόλη και ολόκληρη η Θεσσαλία είναι στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος κακοκαιρίας, η Λάρισα αυτές τις μέρες και ειδικά σήμερα, βιώνει έναν «ιστορικό χιονιά», και γι αυτό καλούνται οι πολίτες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Αρχές και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περιοχές και κυρίως ορεινά χωριά προς τα οποία η μετάβαση είναι σχεδόν αδύνατη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο χωριό Σκλήθρο στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας, στο οποίο και επιχειρείται με πολλές δυσκολίες το άνοιγμα του δρόμου από εκχιονιστικά μηχανήματα.

Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και μέσα στη πόλη, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία η κίνηση των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Ελασσόνας, Αγιάς και Φαρσάλων πραγματοποιείται απαραίτητα με την χρήση αλυσίδων. Να σημειωθεί πως 30 εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου αλλά και του στρατού, επιχειρούν όλη μέρα μέσα στη πόλη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Τα αστικά λεωφορεία εντός της πόλης κινούνται κανονικά.

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας που έχει πλήξει το νομό Λάρισας δημιούργησε δυσκολίες και για τα καταστήματα, με τους ιδιοκτήτες να ανακοινώνουν ότι αυτά θα παραμείνουν κλειστά το απόγευμα της Τετάρτης. «Δεν έχει νόημα να είμαστε ανοιχτοί, το χιόνι είναι παρά πολύ και πήραμε απόφαση ομοφώνως να προτείνουμε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Γιώργος Τσιαπλές.

«Λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας και της πυκνής χιονόπτωσης, που δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις και γενικότερα τη λειτουργία της αγοράς το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας προτείνει τα εμπορικά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά σήμερα το απόγευμα», αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου.

Ως αποτέλεσμα της σφοδρής κακοκαιρίας, την παρέμβαση της πυροσβεστικής χρειάστηκε για να μετακινηθεί ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που διαμένει στην παραλιακή περιοχή της Βελίκας του δήμου Αγιάς. Να σημειωθεί πως οι ηλικιωμένοι αναζητούσαν τρόπο να μετακινηθούν, αλλά αδυνατούσαν να βρουν κάποιο μέσο μεταφοράς.

«Πάγωσε» το σύστημα ύδρευσης στον Βόλο

Πυκνή χιονόπτωση πλήττει, από τη νύχτα, τη Μαγνησία με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά και στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Η θερμοκρασία βρίσκεται καθηλωμένη στους -4 βαθμούς, έχει παγώσει το σύστημα ύδρευσης της πόλης και υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο υδροδοτικό σύστημα της ΔΕΥΑΜΒ με αποτέλεσμα να μην υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του Βόλου.

Το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά στο κέντρο ακόμη και στην παραλία του Βόλου, ενώ στα βόρεια προάστια έχει φθάσει τα 40 εκατοστά. Τα αυτοκίνητα κινούνται δύσκολα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, παρά το γεγονός ότι εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τις οδικές αρτηρίες ανοιχτές. Οχήματα-αλατιέρες και υδροφόρες του δήμου Βόλου ρίχνουν τόνους αλατιού και θαλασσινό νερό στους δρόμους για να λιώσει το χιόνι και να διευκολυνθεί η κίνηση των αυτοκινήτων. Επίσης, έχουν διακοπεί και οι αστικές συγκοινωνίες όχι μόνο προς τα προάστια ,αλλά και στο κέντρο του Βόλου. Με δυσκολία διεξάγεται και η κίνηση προς τις Α' και Β' ΒΙΠΕ του Βόλου και προς την Λάρισα όπου επιχειρούν πολλά εκχιονιστικά της Περιφέρειας.

Οι δρόμοι προς το Πήλιο, από τον Περιφερειακό και πάνω, είναι ανοιχτοί, αλλά η κίνηση γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χωρίς ρεύμα και νερό Αλόννησος και Σκόπελος

Σε απόγνωση βρίσκονται οι άνθρωποι που ζουν στα δύο νησιά των Σποράδων, την Αλόννησο και τη Σκόπελο, αφού συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.

Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών να φθάσουν ως εκεί. Αποκλεισμένες είναι οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι. Αργά χθες το βράδυ κατάφερε να φθάσει στην Αλόννησο, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, το οχηματαγωγό "Πρωτεύς" με δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από τον Βόλο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του δήμου Αλοννήσου.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ζήτησε βοήθεια από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να αποσταλούν στο νησί ερπυστριοφόρα-φορτωτές, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στη διάνοιξη των δρόμων, που εκτός από το πολύ χιόνι έχουν κλείσει και από μεγάλα δέντρα που έχουν πέσει από την κακοκαιρία. Τόσο η Αλόννησος, όσο και η Σκόπελος, που παραμένουν χωρίς ηλεκρικό ρεύμα, δεν έχουν και νερό αφού δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης και έχουν σπάσει ή παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης.

Από την πρωτοφανούς έντασης χθεσινή χιονοθύελλα επλήγη και η Σκόπελος, οι δρόμοι της οποίας έχουν κλείσει και πάλι από το χιόνι και είναι αδύνατη η οδική επικοινωνία μεταξύ Χώρας και Γλώσσας. Στην Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο. Χθες αργά την νύχτα και έπειτα από τεράστιες προσπάθειες διάρκειας 6 ωρών των εκχιονιστικών μηχανημάτων και του δήμου Σκοπέλου, απεγκλωβίσθηκαν από τον όρμο του Αγνώντα οι 25 περίπου ταξιδιώτες που είχαν αποβιβαστεί εκεί από το πλοίο της γραμμής, αλλά ο δρόμος για τη Χώρα ήταν κλειστός. Σήμερα, επίσης σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης δύο ατόμων στην Σκόπελο από την Πολεμική Αεροπορία στις τρεις περίπου το μεσημέρι, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Χρήστο Βασιλούδη. Το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας κατευθύνθηκε στο σημείο μετά το στίγμα που κατάφεραν να δώσουν οι δύο εγκλωβισμένοι στην περιοχή Πευκιά, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 2,5 μέτρα.

Αποκλεισμένα χωριά στην Κέρκυρα

Αποκλεισμένα παραμένουν ορεινά χωριά στο όρος Παντοκράτορα, στην Κέρκυρα, ενώ κλειστοί παραμένουν αρκετοί επαρχιακοί δρόμοι.

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση οχημάτων στην εθνική οδό Σιδαρίου – Κέρκυρας, ενώ ΙΧ αυτοκίνητα και ένα βυτιοφόρο, παραμένουν εγκλωβισμένα σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή Τρουμπέτα.

Κλειστό είναι το τμήμα της οδού από την Εθνική Οδό Κέρκυρας -Παλαικαστρίτσας, στο ύψος της Γέφυρας Ιατρών, με κατεύθυνση προς το βόρειο τμήμα του νησιού, μέσω Τρουμπέτας, καθώς και αντίστροφα από την Εθνική Οδό Σιδαρίου- Κέρκυρας στο ύψος της Γέφυρας Ρεγκίνη με κατεύθυνση προς Τρουμπέτα -Σκριπερό -Γέφυρα Ιατρών, με την Τροχαία να πραγματοποιεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, διακομιδές ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας χρειάστηκε να κάνει ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, καθώς ήταν αδύνατο το ασθενοφόρο να πλησιάσει τα αποκλεισμένα ορεινά χωριά.

Τα σχολεία στη βόρεια και μέση Κέρκυρα, σήμερα παρέμειναν κλειστά μετά από απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτας Πανδή, ενώ αναμένεται νέα ενημέρωση για αύριο.

Μηχανήματα του στρατού για τον αποχιονισμό της Σαμοθράκης

Το μεσημέρι, και μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής, από την Αλεξανδρούπολη για τη Σαμοθράκη, δύο μηχανήματα του στρατού, συνοδεία δύο οδηγών και ενός τεχνικού, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο αποχιονισμού του νησιού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Θανάση Βίτσα, η κατάσταση είναι οριακά διαχειρίσιμη λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας και της έλλειψης επαρκών μηχανημάτων και προσωπικού.

Η πυκνή χιονόπτωση συνεχίζεται και στην Αλεξανδρούπολη, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή.

Έκκληση των κτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη

Έκκληση απευθύνουν κτηνοτρόφοι σε πολλά σημεία των ορεινών περιοχών της Λέσβου, καθώς αδυνατούν να φτάσουν στα κοπάδια τους. Κεντρικοί, αλλά και αγροτικοί δρόμοι είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν, αφού το χιόνι φτάνει το ένα μέτρο. Μάλιστα, κάποιοι κτηνοτρόφοι διανύουν χιλιόμετρα με τα πόδια, προσπαθώντας να φτάσουν στις στάνες για να ταΐσουν και να ποτίσουν τα ζώα τους. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, όταν φτάσουν διαπιστώνουν πως υποχώρησαν στέγες από τις στάνες τους, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταπλάκωσαν και σκότωσαν ζώα.

Να μεταβεί στο νησί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και να καταγράψει τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στην αγροτική παραγωγή, ζητά η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Λέσβου. «Πληρώνουμε μεγάλα ποσά κάθε χρόνο στον ΕΛΓΑ, χωρίς να αποζημιωνόμαστε σχεδόν ποτέ όταν υπάρχουν ζημιές» τόνισε, μιλώντας στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ανεμώτιας στη δυτική Λέσβο, Σταύρος Μαντατής, τονίζοντας πως ακόμα και όταν λιώσουν τα χιόνια, το αγροτικό δίκτυο θα είναι αδιάβατο από δέντρα και κλαδιά που έχουν σπάσει από το βάρος του χιονιού.

Οι κτηνοτρόφοι και πρόεδροι πολλών χωριών που ζουν από την κτηνοτροφία, ζητούν να ανοίξουν οι οδικές αρτηρίες προς τα χωριά, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν βυτία από τυροκομεία και να συλλέξουν το γάλα που με τρομερή ταλαιπωρία κατάφεραν να κουβαλήσουν από τα χωράφια τους κτηνοτρόφοι.

Επίσης, την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ζητούν με επιστολές τους, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία.

«Η ισχυρή χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες ζημιές ελαιόδεντρα, αλλά και εσπεριδοειδή σε όλη την έκταση του νησιού. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου υπέστησαν και εκείνοι σημαντικές ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας του παγετού και των σφοδρών χιονοπτώσεων που διήρκεσαν συνολικά τέσσερις ημέρες. (…) Η τοπική οικονομία της Λέσβου βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η πρωτοφανής σε έκταση και ένταση κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας προκάλεσε ζημιές, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες τόσο για τους αγρότες όσο και τους κτηνοτρόφους της Λέσβου» σημειώνει ο κ. Γαληνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή