Σε ισχύ το e-παράβολο από το τέλος Ιουνίου

Σε ισχύ το e-παράβολο από το τέλος Ιουνίου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Ιουνίου θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο) από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του προέδρου της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για τη λειτουργία του e-παράβολου, παρέτεινε με υπουργική απόφαση την προθεσμία για την υιοθέτησή του μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017.

Βάσει του νέου νόμου (4446/2016), τα τέλη, τα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη γίνονται, σταδιακά, ηλεκτρονικά. Στόχος είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και η ουσιαστική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Επίσης, σημειώθηκε και αναπροσαρμογή στις αξίες των νέων παραβόλων, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.

Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε το δικαστικό ένσημο για τις αναγνωριστικές αγωγές, το κόστος των παραβόλων έφεσης στις πολιτικές δίκες –μέχρι σήμερα κόστιζαν περί τα 200 ευρώ– μειώθηκε κατά 60%, ενώ σημαντικά μειώθηκαν τα παράβολα μήνυσης και έγκλησης.

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης καταβολή ειδικού παραβόλου, γνωστού και ως «αναβολόσημου», εφόσον χορηγείται αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης κατόπιν αιτήματος που υποβάλλεται από τους ιδιώτες διαδίκους σε αστικές και διοικητικές υποθέσεις.

Κατά του «αναβολόσημου», η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στην αρχή του έτους, είχε ταχθεί η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Μάλιστα, με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητούσε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά και πρακτικά ζητήματα που είχαν προκύψει, δεδομένου ότι πολίτες και δικηγόροι δεν ήταν ενήμεροι για τη διαδικασία έκδοσής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρωμή του e-παράβολου γίνεται άμεσα με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ελληνικής τράπεζας, ύστερα από δύο εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία πληρωμής του σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, καθώς και μέσω ΚΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή