Οταν μιλάμε για τους Ρότσιλντ

Οταν μιλάμε για τους Ρότσιλντ

Κύριε διευθυντά

Με ενόχλησε λιγάκι που πολλοί από τους συμπατριώτες μου, ακόμα και αρκετά καλλιεργημένοι, άργησαν να προφέρουν σωστά το όνομα Rothschild, που ήλθε στην επικαιρότητα για τους γνωστούς λόγους. Για αρκετό διάστημα το πρόφεραν και… Ροτσάιλντ! Με τη βοήθεια της Ιστορίας θυμίζω τα εξής:

Το όνομα Ρότσιλντ ανήκει φυσικά στη γνωστή δυναστεία των μεγαλοτραπεζιτών και μεγιστάνων του πλούτου. Το πρώτο μέλος της οικογένειας, που χρησιμοποίησε το όνομα αυτό, ήταν ο Εβραίος Izaak Elchanan Rothschild, που γεννήθηκε το 1577. Το όνομα προέρχεται από τα γερμανικά zum rothen Schild, που σημαίνει «στο κόκκινο (ή με το κόκκινο) σημάδι», αναφερόμενο στο σπίτι που έμενε η οικογένεια για αρκετές γενεές.

Τον παλιό καιρό στη Γερμανία τα σπίτια τα ξεχώριζαν (διέκριναν) από τα χρώματα διαφόρων συμβόλων, που έφεραν στην προμετωπίδα τους και όχι από τους αριθμούς τους, όπως σήμερα.

Schild  στα  γερμανικά  σημαίνει και ασπίδα, αλλά έτερον εκάτερον…

Γιωργος Α. Κουρμουσης, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή