Η Motor Oil απέκτησε αποθήκες καυσίμων της Revoil

Η Motor Oil απέκτησε αποθήκες καυσίμων της Revoil

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόκτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της Revoil στην περιοχή της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα, έναντι 15 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί τμηματικά, ανακοίνωση η Motor Oil. Η κίνηση, όπως και το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για τις εγκαταστάσεις της Jet Oil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, συνδέονται με τη στρατηγική αμύνης που αναπτύσσουν τα δύο διυλιστήρια της χώρας έναντι πιθανής εισόδου τρίτης μεγάλης εταιρείας στην εγχώρια αγορά. Οι ανησυχίες συνδέονται με την είσοδο της ρωσικής Rosneft μέσω της Cetracore Energy, που αποτελεί τον υποψήφιο επενδυτή της Jet Oil και στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 20% περίπου. Οι εγκαταστάσεις της Jet Oil στο Καλοχώρι θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την τροφοδοσία των Βαλκανίων, που αποτελεί βασική εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά διυλιστήρια. Η Μotor Oil κάνει χρήση των εγκαταστάσεων της Jet Oil βάσει σχετικής σύμβασης με την εταιρεία, η οποία όμως δεν είναι βέβαιο εάν θα συνεχίσει να έχει ισχύ μετά την εξαγορά της από νέο εταιρικό σχήμα. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο και προκειμένου να αποκτήσει μια βάση για την προώθηση καυσίμων προς τις χώρες των Βαλκανίων, η Motor Oil εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της Revoil στην Νέα Καρβάλη. Αν και η τοποθεσία δεν αποτελεί «κόμβο», όπως το Καλοχώρι, η Motor Oil απέκτησε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα ενισχύοντας τη στρατηγική εξαγωγών από τα βόρεια σύνορα της χώρας. Η Revoil, από την πλευρά της, ως μη καθετοποιημένη εταιρεία δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των υποδομών της στη Νέα Καρβάλη και δεδομένων και των πιέσεων που ασκούνται στην εταιρεία από τη σημαντική πτώση της ζήτησης καυσίμων, ενίσχυσε μέσω της συμφωνίας με τη Motor Oil τη ρευστότητά της. Το 2016 έκλεισε για τη Revoil με ζημίες ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Το κατά πόσον η συμφωνία με τη Motor Oil θα επεκταθεί και στην εξαγορά του δικτύου της Revoil πάντως είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τον κλάδο πετρελαιοειδών, το οποίο όμως, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, θα απαντηθεί συν τω χρόνω. Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή συμφωνία ερμηνεύεται ως ενδεικτική της φάσης αναδιάρθρωσης που μπαίνει ο κλάδος των πετρελαιοειδών.

Με την ενίσχυση της θέσης τους στα Βαλκάνια συνδέεται και η απόφαση των ΕΛΠΕ να καταθέσουν πρόταση για τις εγκαταστάσεις της Jet Oil στο Καλοχώρι, μπαίνοντας «σφήνα» στις διαπραγματεύσεις της Cetracore Energy με τις πιστώτριες τράπεζες. Τα ΕΛΠΕ αναμένουν να παρέλθει η δεσμευτική προθεσμία της 15ης Μαΐου των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Cetracore για να υποβάλουν τη δική τους πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή