Αμφιάρειο, ένας από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής προς ανακάλυψη

Αμφιάρειο, ένας από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής προς ανακάλυψη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αττική είναι ανεξάντλητη ακόμη και για όσους διατείνονται ότι τη γνωρίζουν. Αλλά να υπάρχει το Αμφιάρειο, ανάμεσα στον Ωρωπό και στον Κάλαμο, και να υπάρχουν τόσοι και τόσοι Αθηναίοι που να το αγνοούν ή έστω να μην το έχουν επισκεφτεί ποτέ, αυτό είναι μία από τις παραδοξότητες που επιθυμεί να αντιμετωπίσει η καθιερωμένη καλοκαιρινή ξενάγηση σε αυτόν τον μαγικό τόπο της Αττικής. Πολλοί έχουν ήδη την εμπειρία, καθώς οι συστηματικές ξεναγήσεις άρχισαν το 2011 με πρωτοβουλία της Monumenta, και όπως λέει η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία, ψυχή αυτής της ομάδας πολιτών που εξελίχθηκε σε υπολογίσιμο συνομιλητή, «η συμμετοχή του κόσμου στις έξι περιηγήσεις που έχουν ήδη γίνει ήταν πολύ μεγάλη, περίπου 800 άτομα».

Το επόμενο ραντεβού είναι για την Κυριακή 20 Αυγούστου στις 11 π.μ. Η ξενάγηση είναι δωρεάν, αλλά η πρόσβαση γίνεται μόνο με Ι.Χ., με σημείο συνάντησης την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Το μόνο που έχει να σκεφτεί κανείς είναι να είναι κατάλληλα εξοπλισμένος, με καπέλο, νερό και σωστά υποδήματα. Είναι μία σύμπραξη της Monumenta με το «Διάζωμα» και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, του πολιτιστικού συλλόγου Καλάμου και του Αρβανίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «Μπέσα» που από κοινού προσκαλούν το κοινό στο Αμφιάρειο, για να του δείξουν ένα από τα ωραιότερα αρχαία ιερά της Αττικής.

Το Αμφιάρειο φημίζεται για την εξαιρετική τοποθεσία του, πάνω σε έναν λόφο στη Βορειοανατολική Αττική, μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον. Αρχισε να αναπτύσσεται όταν ο Ωρωπός περιήλθε στην κυριότητα της Αθήνας. Στην αρχαιότητα ήταν διάσημο για το μαντείο του και η ακμή του διατηρήθηκε για πολλούς αιώνες από την κλασική έως την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Μέσα στον μυρωμένο από πεύκα αέρα του καλοκαιριού, το Αμφιάρειο αναδύεται ως ένας τόπος στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας, σαν ένα ξέφωτο κάλλους και στοχασμού. Το Αμφιάρειο ήταν το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Αργους Αμφιάραου, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Πηνελόπη Αγαλλοπούλου. Προς τιμήν του γίνονταν κάθε πέντε χρόνια τα Αμφιάρεια, που τελούνταν στο θέατρο. Το θέατρο, από τον 4ο αιώνα π.Χ., ήταν ξακουστό αλλά και ο εξάστυλος ναός, που στο εσωτερικό του μπορούσε να δει κανείς το άγαλμα του μυθικού ήρωα Αμφιάραου. Το θέατρο κτίστηκε με τις προσφορές των προσκυνητών, οι οποίοι συνέρρεαν στο θεραπευτήριο του Αμφιάραου.

Στην ξενάγηση, μέλη της Monumenta θα μιλήσουν για την ιστορία του ιερού, του μαντείου και του θεραπευτηρίου του Αμφιάραου, για τα έργα προστασίας και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μνημεία, αλλά και τους τρόπους που οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία τους. «Επιθυμία μας είναι να συμβάλουμε, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ώστε το Αμφιάρειο, να βρει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, παραθεριστών και φίλων του Καλάμου και της ευρύτερης περιοχής», λένε από τη Monumenta. Το Αμφιάρειο που άρχισε να ανασκάπτεται από την Αρχαιολογική Εταιρεία με τον Βασίλη Λεονάρδο το 1884 παραμένει ένας χώρος που έχει πολλά ακόμη να δώσει. Η μύηση στο περιβάλλον του και στην ιστορία του είναι μία πρώτη αρχή εξοικείωσης και γνώσης.

Πληροφορίες για την ξενάγηση στο τηλέφωνο 6973-308.857.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή