«Μαύρισε» φέτος η Ζάκυνθος

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 112.046 στρέμματα ανέρχονται πλέον οι καμένες εκτάσεις του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις κάηκαν φέτος στον Ωρωπό, τα Κύθηρα, τη Ζάκυνθο και την Ανατολική Μάνη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το σύνολο των καμένων εκτάσεων είναι πολύ υψηλότερο του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών ιδρύθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Φέτος το παρατηρητήριο χαρτογράφησε 23 πυρκαγιές: 11 στη Ζάκυνθο, 5 στην Κεφαλονιά, 4 στην Περιφέρεια Αττικής (Καλύβια Θορικού, Κύθηρα, Σπέτσες και Κάλαμο), 2 στην Ηλεία, καθώς και την πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη στις αρχές Ιουλίου, με συνολική καμένη έκταση 112.046 στρέμματα. Το μεγαλύτερο μέρος των καμένων εκτάσεων εντοπίστηκαν στη Ζάκυνθο (17.714,8 στρέμματα, χωρίς τις νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 26-27 Αυγούστου), στον Ωρωπό Αττικής (28.885,2 στρέμματα), στα Κύθηρα (25.644,7 στρέμματα) και στην Ανατολική Μάνη (23.877,5 στρέμματα). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος αναπτύχθηκε μία αυτοματοποιημένη υπηρεσία άμεσης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων (NOFFi-OBAM) εντός πέντε ημερών, η οποία βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα και αξιοποιεί σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης εικόνας.

Το σύνολο των καμένων

Σύμφωνα πάντως με το παρατηρητήριο, το σύνολο των καμένων εκτάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως και τις 26 Αυγούστου είναι πολύ υψηλότερο (5.478.120 στρέμματα) του μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών (2.027.280 στρ.). Αυτό οφείλεται κυρίως στις πολλές μεγάλες πυρκαγιές σε Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία που εκδηλώθηκαν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και στον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό πυρκαγιών στις βαλκανικές χώρες (κυρίως σε Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σερβία και FYROM). Αντίθετα, στην Ελλάδα οι καμένες εκτάσεις έως τις 26 Αυγούστου ήταν αρκετά κάτω του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας (256.920 στρ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε χθες επιστολή στις Περιφέρειες με την οποία τους υπενθυμίζει τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν ύστερα από πυρκαγιά σε δασικές εκτάσεις. Το υπουργείο ζήτησε την όσο το δυνατόν ταχύτερη κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών, σημειώνοντας ότι το περιθώριο που δίνει η νομοθεσία (τρεις μήνες) «μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, οπότε το βέλτιστο είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί κατά το δυνατόν πιο άμεσα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις», σημειώνει, «όπως στην περίπτωση εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών ή εθνικών πάρκων και σημαντικών αρχαιολογικών χωρών, η διαδικασία έκδοσης απόφασης αναδάσωσης θα πρέπει να είναι ακόμη πιο σύντομη».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Φάμελλος και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου θα μεταβούν σήμερα στη Ζάκυνθο για να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ξέσπασαν 43 δασικές πυρκαγιές, τις οποίες αντιμετώπισε η Πυροσβεστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή