Ιδού η νόστιμη Ρόδος

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φθινόπωρο  είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσετε την Ακρόπολη στη γραφική Λίνδο, τις παραλίες, τα ορεινά χωριά και τους αμπελώνες της Ρόδου. Το μεγάλο νησί των Δωδεκανήσων προσφέρεται για μεσογειακά δείπνα, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σε δημιουργικές μαγειρικές. Παράγει κρασί καλής ποιότητας (και μικρής ποσότητας), θυμαρίσιο μέλι, όσπρια, στάρια και δημητριακά από τους ανεξάντλητους σιτοβολώνες του Νότου της. Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις αξιόλογες προτάσεις για φαγητό στο σμαραγδένιο νησί. Μέχρι και τον μήνα Σεπτέμβριο ισχύουν οι αναγραφόμενες ώρες λειτουργίας – αν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε το νησί αργότερα, καλό θα είναι να κάνετε ένα τηλέφωνο πριν από την επίσκεψη.

Κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου

Ιδού η νόστιμη Ρόδος-1

Ο Μαυρίκος

Με παρουσία σε όλους τους οδηγούς που έχουν γραφτεί για τη Ρόδο και αναφορά στους New York Times, ο Μαυρίκος είναι γνωστός τοις πάσι. Η οικογένεια βρίσκεται στην εστίαση από το 1912, κληρονομική μαγειρική από τον παππού τους, ο οποίος διατηρούσε ένα μπιστρό στη Μασσαλία στις αρχές του αιώνα. Κρατούν ζωντανά τα παραδοσιακά στοιχεία της τοπικής γαστρονομίας, συνδυάζοντάς τα με μοντέρνες μαγειρικές, και δίνουν έμφαση στα θαλασσινά. Στην ταραμοσαλάτα βάζουν κίτρινη κολοκύθα και μαγειρεύουν το πλιγούρι με κιμά χταποδιού και μοσχοκάρυδο ενώ το καλαμάρι το κάνουν σοτέ με παντζάρι και σαφράν. Το φαγητό τους έχει μια αρχοντιά και την ευγένεια που έχουν οι ίδιοι. Προτιμήστε κρασί από τα τοπικά οινοποιεία, σε πολύ καλή τιμολόγηση. Περί τα 25 €/άτομο, χωρίς κρασί.

Ο Μαυρίκος, Λίνδος, Τ/ 22440-31.232. Ανοιχτά 12.00-23.00.


Ιδού η νόστιμη Ρόδος-2

Για ορίτζιναλ ιταλικό

Ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι με μια ζηλευτή αυλή στεγάζει εδώ και 14 χρόνια το μαγειρικό ταλέντο ενός «ροκ» ζευγαριού. Τα τραπέζια έχουν ψηφιδωτές επιφάνειες, λουλούδια και δέντρα κάνουν σκιά στην αυλή, τα πιτσιρίκια τους τρέχουν ξυπόλυτα. Μια πολύχρωμη τοιχογραφία θα τραβήξει το βλέμμα σας. Οι Ιταλοί ιδιοκτήτες του Broccolino, Cristina και Elia, μαγειρεύουν κυρίως την κουζίνα της περιοχής Emilia-Romagna, από όπου βαστάει η σκούφια τους. Φρέσκα ζυμαρικά, σαλάτες με ντόπια υλικά και πιο σύγχρονες συνταγές, όπως το ταρτάρ γαρίδας. Νιόκι με τρούφα και προβολόνε, ταλιολίνι με φρέσκια ντομάτα, κρεμώδη μοτσαρέλα και βασιλικό είναι μόνο δύο από τις καλύτερες συνταγές τους. Δυστυχώς, σερβίρουν μόνο ιταλικό κρασί. Ευτυχώς, φτιάχνουν υπέροχα γλυκά, με highlight μια τιραμισού που θα σας μείνει αξέχαστη. Περί τα 20 €/άτομο, χωρίς κρασί.

Broccolino, Λίνδος, Τ/ 22440-31.688. Ανοιχτά 14.00- 23.00.


4 επιλογές για φρέσκο ψάρι

1. Πιζάνιας στην Παλιά Πόλη

Την ταβέρνα άνοιξε ο μερακλής παππούς Πιζάνιας το 1970 και έχει περάσει σήμερα στα χέρια του εγγονού του, Γιάννη. Μην προσπεράσετε τα μικρά ψάρια που μαγειρεύουν στο τηγάνι. Με την κράτηση ζητήστε ψαρόσουπα, διαφορετικά θα περιμένετε περί τα 20 λεπτά για να τη φτιάξουν. Αξιόλογη λίστα κρασιού 50 ετικετών με έμφαση στα λευκά ελληνικά κρασιά, που τόσο ταιριάζουν στις θαλασσινές μαγειρικές. Στο τέλος του γεύματος κερνάνε γιαούρτι με γλυκό κουταλιού. Περί τα 25 €/άτομο (ανάλογα με το βάρος και το είδος του ψαριού).

Πιζάνιας, Σοφοκλέους 24, Ρόδος, Τ/22410-22.117. Ανοιχτά 12.00-23.00.


Ιδού η νόστιμη Ρόδος-3

2. Το Φρέσκο στην Αφάντου

Ο μοναδικός λόγος για να έρθετε έως εδώ είναι το ψάρι, με την προϋπόθεση ότι βρίσκεστε στην περιοχή. Ούτε το περιβάλλον ούτε η εξυπηρέτηση αξίζουν μνείας. Ωστόσο τα θαλασσινά που σερβίρουν λίγη ώρα πριν κολυμπούσαν στα ανοιχτά του Αιγαίου. Ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας είναι ψαράς και ό,τι πιάσει με τα δίχτυα ή το παραγάδι το φέρνει στην οικογενειακή ταβέρνα. Σαλάτα, χόρτα και χταπόδι στα κάρβουνα, κι αυτό είναι όλο. Το χύμα κρασί δεν προτείνεται, προτιμήστε κάποιο εμφιαλωμένο απόσταγμα. Περί τα 25 €/άτομο (ανάλογα με το βάρος και το είδος του ψαριού).

Το Φρέσκο, Παραλία Αφάντου, Τ/22410-53.077. Ανοιχτά από το πρωί έως τις 23.00.


Ιδού η νόστιμη Ρόδος-4

3. Kozas, ο ξυπόλυτος πρίγκιπας των Στεγνών

Κανένα σημείο δεν υπάρχει ακάλυπτο στον τοίχο. Κοχύλια, ράφια με προϊόντα, γιρλάντες κρέμονται από το ταβάνι. Ψυχή του εστιατορίου ο υπερδραστήριος Δημήτρης Κόζας, κυκλοφορεί ξυπόλυτος εντός και εκτός, τακτοποιεί τους πελάτες, σερβίρει και προτείνει κρασί. Παρά την πολυκοσμία, η καλή διάθεση του προσωπικού γρήγορα θα φτιάξει και τη δική σας. Σερβίρουν ζυμωτό ψωμί, ντόπιο ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι για καλωσόρισμα. Φάγαμε ψαρόσουπα και θαλασσινούς μεζέδες, αποτέλεσμα έμπνευσης. Δοκιμάστε το φακόρυζο με ξεροτηγανισμένο κρεμμύδι, baby χταπόδι και φρέσκα όστρακα. Δεν αποτελεί ένα ήσυχο μέρος για γεύμα, είναι όμως μια αξιόλογη πρόταση για ψαροφαγία στο νησί. Περί τα 30 €/άτομο, χωρίς κρασί.

Kozas,  Στεγνά, Τ/ 22440-22.632. Λειτουργεί 12.00-23.00.


Ιδού η νόστιμη Ρόδος-5

4. Περιγιάλι, για ροζέττια

Μπροστά στο λιμανάκι στο τέρμα της παραλίας των Στεγνών έρχονται να δέσουν τα καΐκια με τη φρέσκια ψαριά. Οι ιδιοκτήτες είναι ταπεινοί και φιλήσυχοι, άνοιξαν αυτή την ταβέρνα για να μαγειρεύουν για τους φίλους τους και όχι για να πλουτίσουν. Κάτω από τη δροσιά μιας μουριάς θα σας σερβίρουν ζυμωτό ψωμί ψημένο στα ξύλα, φασολάκια με χόρτα σύβραση (παραδοσιακή συνταγή με τηγανητό κρεμμύδι), σουπιά μαγειρεμένη με μελάνι και τη σπεσιαλιτέ τους: τα ροζέττια. Τα ροζέττια –αλλού τα λένε και κατσούλες– είναι τα μικρά πορτοκαλί ψάρια που κρύβονται στην άμμο του βυθού. Το ψάρεμά τους μπορεί να διαρκέσει ώρες, ωστόσο δεν θεωρούνται ψάρια πρώτης γραμμής. Τα κάνουν στο τηγάνι και τα σερβίρουν ως έχουν ή με μια πάστα σκόρδου. Ροδίτικος μεζές από τους λίγους. Περί τα 20 €/άτομο, χωρίς κρασί.

 Περιγιάλι, Στεγνά, Τ/ 22440-23.444. Ανοιχτά 12.00-24.00


Ιδού η νόστιμη Ρόδος-6

Παράγκα: ταγμένοι στην παράδοση

Ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ατόφια την τοπική κουζίνα. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Ευθυμίου προσδιορίζει την ταβέρνα ως μαγειροτεχνείο. Σερβίρουν σε πήλινα σκεύη, συστήνουν μόνο τα τοπικά οινοποιεία και την ντόπια ΒΑΠ, που παράγει αναψυκτικά. Υπάρχουν τέσσερις ξυλόφουρνοι και η σπεσιαλιτέ τους είναι η γίδα στιφάδο, βαθιά νόστιμη, όπως και ο καπαμάς, δηλαδή κατσίκι ή αρνί στον ξυλόφουρνο με γέμιση ρυζιού. Θα δοκιμάσετε ντόπια τυριά, ζυμωτό δικό τους ψωμί σερβιρισμένo όπως παλιά, με κλωνάρια από μυρτιά και σκίνο. Περί τα 20 €/άτομο με εμφιαλωμένο κρασί.

Παράγκα, Απόλλωνα, Τ/22460-91.247. Ανοιχτά για τον Σεπτέμβρη 13.00-19.00.


Ιδού η νόστιμη Ρόδος-7

Marco Polo Mansion: η αυλή των θαυμάτων

Το 2001 η Έφη και ο Σπύρος, ένα ζευγάρι με υπέροχο γούστο, ξεκίνησε να λειτουργεί έναν ξενώνα σε ενετικό κτίριο. Στην όμορφη αυλή μαγείρευαν στην αρχή μόνο για τους ενοίκους. Από το 2008 όμως άνοιξαν και σε εξωτερικούς επισκέπτες και έτσι κάθε βράδυ ανελλιπώς τα τραπέζια τους είναι ρεζερβέ. Η αυλή είναι βαμμένη στα χρώματα της Μεσογείου. Με θαυμαστό συγχρονισμό, η κουζίνα και το σέρβις λειτουργούν με ταχύτητα. Yπέροχα φιλικοί, επιθυμούν να απολαύσετε ένα αξέχαστο δείπνο. Δοκιμάστε τη θαλασσινή σαλάτα με χταπόδι, γαρίδες και παρμεζάνα, τσιπούρα στον φούρνο με σάλτσα κακαβιάς και λαχανικά ή μια εξαίσια ψημένη ταλιάτα. Για τον επίλογο, κερασμένο λικέρ που φτιάχνει η bella mama- ιδιοκτήτρια Έφη. Περί τα 28 €/άτομο, με εμφιαλωμένο κρασί.

Marco Polo Mansion, Αγίου Φανουρίου 40- 42, Παλιά Πόλη, Τ/ 22410-25.562. Ανοιχτά 19.00-23.00.


Μελεκούνι: σύμβολο της αφθονίας και της ένωσης

Στη Ρόδο τα κουκούτσια και τους σπόρους τα λένε «κούνες» και έτσι προκύπτει μάλλον η ονομασία του «μελεκούνι», από μέλι και σουσάμι. Είναι το γλυκό του γάμου. Η αφθονία των σπόρων συμβολίζει τη γονιμότητα και το μέλι την ένωση. Για εμάς το έφτιαξαν οι χρυσοχέρες γυναίκες του συνεταιρισμού «Οι Απολλωνιάτισσες» στην Απόλλωνα. Αξίζει να το δοκιμάσετε και ως σνακ, σαν μπάρα ενέργειας, μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Οι Απολλωνιάτισσες, εργαστήριο, Απόλλωνα, Τ/22460-91.284. Ανοιχτά 08.00-19.00.Πρατήριο: Αποστόλου Παύλου 68, Ανάληψη, Ρόδος, Τ/22410-64.322. Ανοιχτά ώρες καταστημάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή