Τρύγος στον αμπελώνα της πρωτεύουσας

Τρύγος στον αμπελώνα της πρωτεύουσας

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο απόγειο του τρύγου, στα δυο βήματα από το κλεινόν άστυ, τα περισσότερα από τα μικρά οινοποιεία του ιστορικού αττικού αμπελώνα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα. Εμείς βρεθήκαμε σε μερικά από τα σημαντικότερα εξ αυτών, για οινοτουρισμό και… μουστοτουρισμό. Κανείς δεν μας αρνήθηκε ένα μπουκάλι φρεσκοστυμμένο χυμό Σαββατιανού σταφυλιού, της κατεξοχήν ποικιλίας της περιοχής, για να ετοιμάσουμε μουστοκούλουρα, πετιμέζια και μουσταλευριές από τον τρύγο του 2017.

Κτήμα Οινότρια Γη

Από τη Δράμα βρέθηκε στο Καπανδρίτι η οινική οικογένεια του Κώστα Λαζαρίδη, που στόλισε τον αττικό αμπελώνα με ένα μικρό κόσμημα, το μπουτίκ οινοποιείο Οινότρια Γη. Για την παραγωγή ερυθρών οίνων αξιοποιούν αποκλειστικά την παραγωγή των ιδιόκτητων, βιολογικά καλλιεργούμενων αμπελώνων τους, με την πολύτιμη καθοδήγηση του διάσημου Γάλλου οινολόγου Michel Rolland. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσιών δοκιμάζουμε επιλεγμένες ετικέτες του κτήματος. Περιπλανιόμαστε στα κελάρια με τα βαρέλια και στο εντυπωσιακό Μουσείο Οίνου, με συλλεκτικά αντικείμενα, που μας ταξιδεύει στην ιστορία και στην τέχνη της οινοποίησης. Εκτός από ένα μπουκάλι μούστο και κρασί, ζητήστε να αγοράσετε ένα από τα κορυφαία βαλσαμικά ξίδια που παράγονται στο οξοποιείο τους και παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια.

2ο χλμ. Καπανδριτίου-Καλάμου, Καπανδρίτι, Τ/22950-52.213, 22950-52.214. Επισκέψιμο Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-17.30, Σαββατοκύριακο 11.00-15.00


Μικροοινοποιία Μυλωνά

Με εφαλτήριο το Σαββατιανό και μαγιά τη μακρά οικογενειακή αμπελοοινική ιστορία τους, τα αδέλφια Μυλωνά παράγουν κρασιά σε ένα μικρό, σύγχρονο οινοποιείο, που διαχειρίζεται τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων τους στην Κερατέα, στους πρόποδες του Πάνειου όρους. Πρόκειται για ελληνικές κυρίως ποικιλίες, όπως το Σαββατιανό, η Μαλαγουζιά και η Λημνιώνα. Μεταξύ άλλων θα σας περιγράψουν τις παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης που χρησιμοποιούν, όπως τη χρήση πήλινων αμφορέων, ενώ θα σας κεράσουν και το περιορισμένης παραγωγής, φυσικής οινοποίησης Σαββατιανό (χωρίς θειώδη).

Ιπποκράτους 3, Κερατέα, Τ/22990-68.156. Επισκέψιμο καθημερινά 10.00-14.00, και κατόπιν συνεννόησης τις υπόλοιπες ώρες και το Σαββατοκύριακο


Οινοποιείο Αναστασίας Φράγκου

«Τα κυριότερα γευστικά χαρακτηριστικά του είναι τα ξεχωριστά αρώματα κίτρινων φρούτων, ανοιξιάτικων λουλουδιών και φρεσκοκομμένων χόρτων. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από ζωηρή φρεσκάδα, τρυφερή οξύτητα, ισορροπημένη γεύση και εξαιρετική επίγευση», περιγράφει τα χαρακτηριστικά του Σαββατιανού η δυναμική κυρία Φράγκου, που μαζί με τον σύζυγό της, Διονύση, παράγουν μια λαμπρή εκδοχή της ποικιλίας, αλλά και μερικά ακόμα αξιόλογα κρασιά, όπως τη δημοφιλέστατη Νέηλυς Μαλαγουζιά. Στο μικρό οινοποιείο τους, το «wine garage» όπως το αποκαλούν οι ίδιοι, θα σας υποδεχτούν εγκάρδια και θα σας ξεναγήσουν προσωπικά στους χώρους και στους αμπελώνες.

Λεωφ. Μαραθώνος και Μακεδονομάχων, Ραφήνα, Τ/22940-32.508. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης Δευτέρα-Σάββατο 10.00-17.00


Κτήμα Βασιλείου

Στην καρδιά του αττικού αμπελώνα, στα Μεσόγεια, βρίσκεται το οινοποιείο του Γιώργου Βασιλείου, του οινολόγου που έβαλε κάτι παραπάνω από ένα απλό λιθαράκι στην εξέλιξη και στην ανάδειξη της ντόπιας ποικιλίας Σαββατιανό. «Ατμομηχανή» του οινοποιείου τους το Fumé Βασιλείου, το οποίο δεν είναι άλλο από Σαββατιανό περασμένο από βαρέλι, ενώ από τα κορυφαία τους είναι τα Ηγεμών και Nemeion Estate, δύο premium Νεμέες από πελοποννησιακούς αμπελώνες. Φέτος η καινοτομία τους είναι ο νυχτερινός τρύγος, που θα τους εξασφαλίσει δροσερά σταφύλια και ανώτερη πρώτη ύλη. Κατόπιν συνεννόησης μπορεί να τον παρακολουθήσει όποιος οινόφιλος το επιθυμεί.

1ο χλμ. Λεωφ. Κορωπίου-Μαρκοπούλου, Τ/210-66.26.870. Επισκέψιμο καθημερινά 08.00-17.00, Κυριακές με ραντεβού. Από 1η Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η συνεργασία τους με σεφ και κατόπιν συνεννόησης μπορεί κανείς να γευματίσει στο οινοποιείο και να παρακολουθήσει μαθήματα μαγειρικής.


Οινοποιείο Γκίκα

Περνώντας τις εντυπωσιακές ξύλινες πόρτες του, θα σας υποδεχτεί σύσσωμη η τετραμελής οικογένεια Γκίκα, η οποία, σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, καλύπτει όλα τα πόστα του οινοποιείου. Οι αμπελώνες τους, που βρίσκονται ψηλά στον Κιθαιρώνα, τους προμηθεύουν με εκλεκτό σταφύλι, ώστε να παράγουν μια σειρά από θαυμάσια κρασιά, εκ των οποίων ξεχωρίζω το Pine Forest, μία από τις πιο αξιόλογες ρετσίνες της Ελλάδας. Γευσιγνωσίες στην ατμοσφαιρική πετρόχτιστη σάλα στην πίσω αυλή.

Λεωφ. Κιάφας, Σπάτα, Τ/210-66.34.595. Επισκέψιμο καθημερινά, πλην Κυριακής, 10.30-16.30, για τις υπόλοιπες ώρες κατόπιν συνεννόησης


Στροφιλιά

Το οινοποιείο της Αναβύσσου είναι το στρατηγείο παραγωγής λευκών κρασιών του κτήματος. Διακοσμημένο με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις οινικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Εκτός από την κλασική σειρά οίνων με την επωνυμία Στροφιλιά, αξίζει να δοκιμάσετε τις δύο νεότερες αφίξεις: το πικάντικο Mountain Fish, ένα νεμεάτικο Αγιωργίτικο, και το αρωματικό White Dot, χαρμάνι Μοσχοφίλερου με Ροδίτη, από αμπελώνες της Ορεινής Αιγιαλείας και της Μαντινείας.

Πατητήρια Αναβύσσου, Τ/22910-41.650, 6944-052.851. Επισκέψιμο Δευτέρα-Παρασκευή 09.30-15.30 και κατόπιν συνεννόησης τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες.


Οινοποιείο Παπαγιαννάκου

Σύγχρονο κτίσμα, μοντέρνα αρχιτεκτονική στο πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα, διακεκριμένο στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του 2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Από τον χώρο γευσιγνωσιών αγναντεύουμε τον αττικό αμπελώνα που τον περιτριγυρίζει και ταυτόχρονα το ατμοσφαιρικό κελάρι με τα βαρέλια. Ο οινοποιός Βασίλης Παπαγιαννάκος έχει δημιουργήσει ίσως την ιδανικότερη εκδοχή του Σαββατιανού, της πιο διαδεδομένης ελληνικής ποικιλίας, και σε παλαιωμένη εκδοχή, όμως όλα τα κρασιά του οινοποιείου είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Αξιομνημόνευτη και η ρετσίνα τους.

Πούσι-Καλογέρι, Μαρκόπουλο, Τ/22990-25.206. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης, καθημερινά 08.30-16.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή