Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά

Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά

10' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζωογονητική βουτιά στις θερμές πηγές της δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα επισκεφθείτε τη θρυλική λουτρόπολη της βόρειας Εύβοιας.

Μετά την τέταρτη-πέμπτη φορά που αντικρίζεις το θέαμα, δεν σου κάνει πια εντύπωση, το συνηθίζεις: πυκνοί υδρατμοί σηκώνονται προς τον ουρανό, από κάτω τους αφρίζει το καυτό νερό, ενώ όλα γύρω έχουν ντυθεί στα κόκκινα, διαβρωμένα από τα μεταλλικά στοιχεία του νερού που έρχεται από τα βάθη της γης. Οι θερμές πηγές στην Αιδηψό και στη γύρω περιοχή είναι πολλές και βρίσκονται παντού: κατά μήκος της παραλίας, δίπλα σε ένα χωράφι με ελιές, κάτω από πλατάνια, στον δρόμο ανάμεσα σε δύο σπίτια, στην προβλήτα στα Γιάλτρα, στην άμμο στα Ήλια. Τα νερά έρχονται από βάθος μέχρι και 2,5 χλμ. και σε θερμοκρασία που κυμαίνεται από 34 έως 82 βαθμούς Κελσίου. Λίγες πηγές έχουν τόσο μεγάλο βάθος και τόσο υψηλή θερμοκρασία. Πλούσια είναι και η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά στοιχεία: κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και νάτριο μεταξύ άλλων.

Οι θερμές πηγές της Αιδηψού, λόγω αυτής της σπουδαιότητάς τους, καθόρισαν πολύ την ιστορία του τόπου, άλλες φορές θετικά και άλλες αρνητικά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού προσείλκυαν παραδοσιακά πλήθος κόσμου, μεγάλου σε ηλικία, που αναζητούσε θεραπεία και ανακούφιση. Έτσι όμως αγνοήθηκαν οι χαλαρωτικές ιδιότητες των λουτρών αλλά και η μεταγενέστερη φιλοσοφία του spa, του τρόπου δηλαδή που ο σύγχρονος Δυτικός άνθρωπος χρησιμοποιεί το νερό για ευεξία και αναζωογόνηση. Παράλληλα όμως παραγνωρίστηκαν και οι υπόλοιπες χάρες της βορειοδυτικής Εύβοιας: τα τοπία με πλούσια βλάστηση δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, η πλούσια ιστορία, η χορταστική γαστρονομία.

Το χωριό Αιδηψός βρίσκεται 4 χλμ. βόρεια των Λουτρών προς την ενδοχώρα. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, πληθυσμοί άρχισαν να μετακινούνται προς τη θάλασσα και τις θερμές πηγές και να μένουν μόνιμα εκεί, ώσπου το 1920 αναγνωρίστηκε επίσημα ο οικισμός με την ονομασία Λουτρά Αιδηψού. Χτισμένος παράλληλα με τη θάλασσα, εκτείνεται προς το εσωτερικό με σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά. Στη νότια πλευρά του κυριαρχούν τα μεγάλα παλιά κτίρια που στέγαζαν τα ξενοδοχεία και τα υδροθεραπευτήρια, πολλά από τα οποία είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα. Όλη η κίνηση συγκεντρώνεται στην παραλιακή οδό.

ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ 

Σκωτσέζικο ντους

Το νερό που αναβλύζει από τη γη διανύει μερικά μέτρα διαβρώνοντας τα βράχια και καταλήγει στον μικρό καταρράκτη που χύνεται στη θάλασσα. Είναι ζεστό, σχεδόν καυτό. Ευκαιρία να εξασκήσετε το θάρρος σας και να συσφίξετε το δέρμα σας με την εναλλαγή κρύου-ζεστού. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί να βουτήξετε μέχρι το γόνατο στα κρύα νερά της θάλασσας για να φτάσετε στον καταρράκτη με το νερό από τις θερμές πηγές.

Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά-1

Καταρράκτης ιαματικών νερών χύνεται στη θάλασσα. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Αν βάλετε το σώμα σας ακριβώς κάτω από τον καταρράκτη για λίγα δευτερόλεπτα, θα αισθανθείτε αρκετή ζέστη. Απομακρυνθείτε, πάρτε μια βαθιά εισπνοή και βουτήξτε στην παγωμένη θάλασσα. Μόλις κρυώσετε αρκετά, γυρίστε στα θερμά νερά του καταρράκτη. Επαναλάβετε όσες φορές αντέχετε. Αυτή η εναλλαγή βοηθά στη σύσφιξη και στην τόνωση του δέρματος.

|| Ο καταρράκτης βρίσκεται περίπου στα μισά της απόστασης ανάμεσα στο Thermae Sylla Spa και στο κτίριο Κασταλία.

Η ώρα της χαλάρωσης

Στην εσωτερική πισίνα δεν ακούγεται ψίθυρος, μόνο ο ήχος των ιαματικών νερών που αναβλύζουν από το μεγάλο «μανιτάρι» που βρίσκεται στο κέντρο της πισίνας. Οι επισκέπτες μαζεύονται γύρω του και τοποθετούν τον αυχένα και την πλάτη τους ακριβώς εκεί που σκάει το νερό με θερμοκρασία περίπου 32 βαθμούς Κελσίου. Οι υδρατμοί θολώνουν την ατμόσφαιρα, κάνοντας το τοπίο σχεδόν ονειρικό. Το ξενοδοχείο Thermae Sylla Spa έχει τις καλύτερες υποδομές στην περιοχή και εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την ιδιόκτητη πηγή ιαματικών νερών που διαθέτει.

Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά-2

Στην εσωτερική πισίνα του Thermae Sylla Spa. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Εκτός από τις δύο πισίνες –μία εξωτερική και μία εσωτερική–, προσφέρει χαμάμ, υδρομασάζ, θεραπείες με ιαματική λάσπη, μασάζ και πλήρη προγράμματα ευεξίας αλλά και διατροφής. Οι πισίνες αδειάζονται από το νερό και καθαρίζονται κάθε βράδυ.

|| www.thermaesylla.gr, θεραπείες από 10 ευρώ.

Πέρα από το «Κύμα»

Ένας απογευματινός περίπατος στον παραλιακό δρόμο στα Λουτρά της Αιδηψού επιφυλάσσει πολλές καρτποσταλικές εικόνες. Ξεκινήστε απέναντι από το δημαρχείο, περάστε δίπλα από τις θερμές πηγές που χύνονται στη θάλασσα, διασχίστε τις καφετέριες και κάντε μια στάση να θαυμάσετε το «Κύμα», σήμα κατατεθέν της πόλης και κάποτε το πιο πολυσύχναστο σημείο της. Η ξύλινη εξέδρα που στηρίζεται με πασσάλους μέσα στη θάλασσα κατασκευάστηκε το 1933 και πάνω της χτίστηκε μια οκταγωνική αίθουσα, που κατά καιρούς λειτούργησε ως καφεζαχαροπλαστείο και χώρος διασκέδασης.

Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά-3

Το ιστορικό «Κύμα» λειτούργησε ως καφεζαχαροπλαστείο και χώρος συνάθροισης για πολλές δεκαετίες. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ

Σήμερα το «Κύμα» έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί εκδηλώσεις. Συνεχίστε προς το λιμάνι και τα ψαροκάικα που είναι αραγμένα εδώ, περάστε τους «3 μώλους» (τρεις τσιμεντένιες πλατφόρμες που μπαίνουν μέσα στη θάλασσα) και ολοκληρώστε τη βόλτα στην παραλία του Αγίου Νικολάου. Αν είναι η ώρα που δύει ο ήλιος, ακόμα καλύτερα, θα τον δείτε να χάνεται πίσω από τη χερσόνησο της Λιχάδας.

Αυτοκινητάδα στη Λιχάδα

Εντελώς παρθένα και βγαλμένη από άλλη εποχή είναι η χερσόνησος της Λιχάδας. Συνεχίστε ευθεία μετά την παραλία του Αγίου Νικολάου και ο δρόμος θα σας βγάλει στο χωριό Γιάλτρα, όπου επίσης θα δείτε θερμές πηγές να χύνονται στη θάλασσα. Μετά ο δρόμος συνεχίζει ακριβώς δίπλα στο κύμα. Μικρά καΐκια, πλούσια βλάστηση και ερημικά τοπία, που όμως σε γεμίζουν. Φτάστε μέχρι την παραλία του Κάβου, όπου μπορεί να συναντήσετε ψαράδες και παρέες να αγναντεύουν. Απέναντι βρίσκονται τα Λιχαδονήσια, ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός με μαγευτικές παραλίες. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτή τη βόλτα με το αυτοκίνητο είναι να οδηγείτε αργά, να βάλετε την αγαπημένη σας μουσική στα ηχεία και να έχετε παρέα που αρέσκεται στη σιωπή και στις λιγοστές κουβέντες.

|| Τα Λουτρά Αιδηψού απέχουν από το χωριό Γιάλτρα 15 χλμ. και από τον Κάβο 32 χλμ.

Αρχιτεκτονικά κοσμήματα

Μια υπαίθρια έκθεση αρχιτεκτονικής θα αντικρίσετε στα Λουτρά Αιδηψού. Τα περισσότερα επιβλητικά κτίρια λειτούργησαν ως ξενοδοχεία και υδροθεραπευτήρια. Πρώτο χτίστηκε το Θερμαί Σύλλα το 1896, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Τα περισσότερα όμως έχουν εγκαταλειφθεί.

Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά-4

Το παλιό υδροθεραπευτήριο-ξενοδοχείο «Ηράκλειον». (Φωτογράφος: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Ηράκλειον», το οποίο κατασκευάστηκε το 1901. Το κόκκινο κτίριο που στέγαζε το υδροθεραπευτήριο βρίσκεται ψηλά πάνω από τη θάλασσα και έχει μοναδική θέα. Το είχαν επισκεφθεί επιφανείς προσωπικότητες, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο οποίος απολάμβανε να κάθεται στο εξωτερικό κιόσκι την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται το «Στάδιον», μερικά χρόνια μεταγενέστερο. Εντυπωσιακό είναι και το εγκαταλελειμμένο κτίριο του ξενοδοχείου «Κασταλία», που ανοικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1910.

Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά-5

Το ξενοδοχείο Κασταλία, που χτίστηκε το 1920, έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Ένα ψαροχώρι με ιστορία

Ιστορική κωμόπολη, ισχυρή ναυτική βάση των Ρωμαίων, ορμητήριο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους: οι Ωρεοί έχουν πλούσια ιστορία. Σήμερα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στη βόρεια πλευρά της Εύβοιας, σε απόσταση 17 χλμ. από τα Λουτρά Αιδηψού και 5 χλμ. από την Ιστιαία. Περπατήστε στον πεζόδρομο κατά μήκος της θάλασσας και δείτε τον Ταύρο των Ωρεών στο πάρκο απέναντι από το λιμεναρχείο. Ο μαρμάρινος ταύρος μήκους 3,2 μέτρων ανακαλύφθηκε το 1965 στην παραλία του χωριού και χρονολογείται από την Ελληνιστική Εποχή.

 

Διαδρομές στον χρόνο

Τα Λουτρά Αιδηψού έχουν πλούσια ιστορία, που ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ πολλοί είναι και οι μύθοι που συνδέονται με την περιοχή. Πρώτος πρώτος ο μύθος που εξηγεί την παρουσία των θερμών πηγών: η θεά Αθηνά ζήτησε από τον αδερφό της, τον θεό της φωτιάς Ήφαιστο, να φέρει θερμά νερά για να ξεκουράζεται ο προστατευόμενός της Ηρακλής μετά τους άθλους. Ο Ήφαιστος χτύπησε με το σφυρί του τα έγκατα της γης και έτσι ξεπήδησαν οι πίδακες με τα θερμά ιαματικά νερά που ξεκούραζαν το σώμα του Ηρακλή. Κατά τα άλλα, η Αιδηψός έζησε μεγάλες δόξες κατά την περίοδο των αυτοκρατορικών χρόνων και ειδικά επί του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα, ο οποίος ερχόταν συχνά για λουτρά. Πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ σώζονται λουτρά της ρωμαϊκής περιόδου σε σπηλιά που έχει ονομαστεί «Σπηλιά του Σύλλα». Αργότερα, κατά την επικράτηση του χριστιανισμού, απαγορεύτηκαν τα λουτρά ως τόποι ακολασίας, ενώ μετά από 40-50 χρόνια όχι μόνο αναιρέθηκε η απαγόρευση, αλλά και επιβλήθηκε υποχρεωτικό λουτρό στους κατοίκους δύο φορές την εβδομάδα. Λιγοστές είναι οι πληροφορίες για την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά, τα Λουτρά άρχισαν να ακμάζουν και πάλι, με πλήθος κόσμου να συρρέει και με τα πρώτα ξενοδοχεία να χτίζονται.

Η ψαριά της ημέρας

Ψαρότοπος από τους λίγους είναι ο Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος. Σε όλη την περιοχή θα δείτε δεκάδες αλιευτικά, ενώ πολλοί είναι και οι ερασιτέχνες ψαράδες. Αν πάτε νωρίς το πρωί στο λιμάνι των Λουτρών, θα δείτε τα μικρά καΐκια να επιστρέφουν, και μάλιστα μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ημέρας.

Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά-6

Κάθε πρωί στο λιμάνι των Λουτρών θα προμηθευτείτε φρέσκο ψάρι από τα καΐκια. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ

Εναλλακτικά, οι περισσότερες ταβέρνες της περιοχής συνεργάζονται με ντόπιους ψαράδες και θα βρείτε φρέσκα ψάρια, μικρά και μεγάλα, σε προσιτές τιμές στα Λουτρά, στους Ωρεούς, στη Λίμνη και αλλού.

Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά-7

Αλέξανδρος Καλέμης

Ιστορικός–ερευνητής–συγγραφέας

Η ιστορία της Αιδηψού είναι συνυφασμένη με τις πηγές της. Η μυθολογική αναφορά ότι οι θερμές πηγές είναι έργο του θεού Ήφαιστου ερμηνεύει το πώς δημιουργήθηκαν, ότι δηλαδή είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακών διαμορφώσεων, που ξεκίνησαν πολύ παλιά και συνεχίστηκαν μέχρι και την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου. Στην αρχαιότητα, η Αιδηψός ήταν μια πολύ σημαντική τοποθεσία και προορισμός που υποδεχόταν επισκέπτες όλο τον χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι. Ο Πλούταρχος αναφέρει στους «Παράλληλους Βίους» ότι εδώ οι άνθρωποι έρχονταν για διακοπές: απείχαν από χειρωνακτικές εργασίες και ασχολούνταν με πνευματικές δραστηριότητες (δηλαδή φιλοσοφικά συμπόσια, συζητήσεις, κοινωνικές συνευρέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω της ευεξίας που προκαλούσε η υδροθεραπεία). Με λίγα λόγια έβλεπαν σε αυτήν το τρίπτυχο θεραπεία–ευεξία–διασκέδαση.

Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά-8

Μετάβαση

Η Αιδηψός απέχει από την Αθήνα 185 χλμ. μέσω Χαλκίδας και εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού (περίπου 3 ώρες). Μπορείτε όμως να οδηγήσετε και μέχρι την Αρκίτσα (153 χλμ., στο ύψος της Αταλάντης) μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και από εκεί να πάρετε το φεριμπότ μέχρι την Αιδηψό. Έξι δρομολόγια καθημερινά, διάρκεια ταξιδιού 45 λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 3,70 ευρώ, το ΙΧ 16,80 ευρώ. Edipsos Ferries, τηλ. 22330-91121, www.ferriesedipsos.gr

Για όσους ταξιδεύουν από Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση και από τη Γλύφα (περίπου στο 240ό χλμ. Θεσσαλονίκης-Αθηνών παίρνετε την έξοδο για Γλύφα και μετά από 13 χλμ. θα είστε στο λιμάνι). Το φέρι θα σας πάει στον Αγιόκαμπο και από εκεί θα χρειαστεί να διανύσετε 10 χλμ. μέχρι τα Λουτρά Αιδηψού. Έξι δρομολόγια καθημερινά, διάρκεια ταξιδιού περίπου 20 λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 2,50 ευρώ, το ΙΧ 13,30 ευρώ. Glyfa Ferries, τηλ. 22380-61391, www.ferriesglyfa.gr

Διαμονή

• Thermae Sylla Spa, Ποσειδώνος 2, Λουτρά Αιδηψού, τηλ. 22260-60100, www.thermaesylla.gr. Το πιο άρτιο κέντρο spa της Αιδηψού, με δύο μεγάλες πισίνες με νερά από την ιδιόκτητη πηγή, μία εσωτερική και μία εξωτερική. Εξαιρετική είναι και η τοποθεσία του ιστορικού ξενοδοχείου, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα. Τα δωμάτια είναι άνετα, φωτεινά και με όλες τις ανέσεις. Στα συν και το πρωινό και το εστιατόριο, το οποίο σερβίρει πιάτα μεσογειακής κουζίνας με πρώτες ύλες από το ιδιόκτητο αγρόκτημα. Από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, χρήση πισίνας με ιαματικά νερά και γυμναστηρίου, aqua aerobics και 1 ιατρική επίσκεψη.

• Ξενοδοχείο Ακταίον, 28ης Οκτωβρίου και Θερμοποτάμου, Λουτρά Αιδηψού, τηλ. 22260-24332, www.aktaion-edipsos.gr. Στο κέντρο της παραλιακής οδού, το πέτρινο κτίσμα στεγάζει ευρύχωρα ατμοσφαιρικά δωμάτια με μοντέρνα μπάνια και θέα στη θάλασσα. Από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

• Anemolia Studios, Φρύνης, Λουτρά Αιδηψού, τηλ. 22260-60079, www.anemolia-studios.gr. Eξαιρετική θέα στη θάλασσα και στην  Αιδηψό. Η διακόσμηση είναι σε έντονα χρώματα, ενώ τα δωμάτια έχουν και μια μικρή κουζίνα. Από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

• Ilia Mare, Ήλια, τηλ. 22260-24404, www.ilia-mare.gr. Στο διπλανό ψαροχώρι Ήλια, το ξενοδοχείο προσφέρει δωμάτια πάνω στη θάλασσα, ενώ διαθέτει και μεζονέτες για παρέες ή οικογένειες. Από 55 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

• Άλκηστις, Αρτεμισίου 26, Λουτρά Αιδηψού, τηλ. 22260-24727, www.alkistis-aidipsos.gr. Απλά και λιτά δωμάτια σε δύο ορόφους με μπαλκόνι. Από 30 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό

Για καλοψημένα ντόπια κρεατικά της ώρας και μαγειρευτά στην Καλύβα (Θερμοποτάμου και Πλουτάρχου 6, Λουτρά Αιδηψού, τηλ. 22260-22735), για φρέσκο ψάρι στα Νούφαρα (Ομήρου 1 και 28ης Οκτωβρίου, τηλ. 22260-22752), στο Μαραβέλη (Παραλιακή Αγίου Νικολάου, τηλ. 22260-60240) και Στα Καλά Καθούμενα (Ωρεοί, τηλ. 22260-71701).

Λουτρά Αιδηψού: Spa α λα ελληνικά-9

Μόνο φρέσκα ψάρια της περιοχής σερβίρει ο Αντώνης στα «Καλά Καθούμενα», στους Ωρεούς. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Για πίτσα και μακαρονάδες στο Palatino (28ης Οκτωβρίου, Αιδηψός, τηλ. 22260-60707), για μπέργκερ, σάντουιτς αλλά και καφέ όλη μέρα, μπίρες και ποτά το βράδυ στο Old House (28ης Οκτωβρίου 4, Λουτρά Αιδηψού, τηλ. 22260-60606).

Σημείωση: Το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ είναι κλειστό από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι περίπου και τα τέλη Μαΐου. Για να βρεθείτε σε ιαματικές πηγές τη χειμερινή περίοδο, θα πάτε στις ελεύθερες που βρίσκονται στην παραλία ή σε κάποιο ξενοδοχείο (όλα δέχονται εξωτερικούς επισκέπτες για χρήση πισίνας και υπηρεσιών spa).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή