Η αμερικανική Avis αλλάζει τα δεδομένα στον διαγωνισμό της ελληνικής εταιρείας

Η αμερικανική Avis αλλάζει τα δεδομένα στον διαγωνισμό της ελληνικής εταιρείας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπή δεδομένων στον διαγωνισμό για την Avis. Η αμερικανική εταιρεία Avis Budged Group (Αvis BG) επανήλθε και με επιστολή προς τον πωλητή, την Τράπεζα Πειραιώς, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να προσφέρει τίμημα ίσο με εκείνο που προσέφερε ο πλειοδότης επενδυτής.

Στην πράξη, η αμερικανική εταιρεία άσκησε το δικαίωμα πρώτης άρνησης (first refusal right), το οποίο της παρείχε σχετική σύμβαση που υπογράφει με όλες τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Ως συνέπεια, η εταιρεία Οlympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε., ελεγχόμενη κατά 94% από την Τράπεζα Πειραιώς, γνωστή ως Avis Hellas, δεν θα περάσει στα χέρια του επενδυτικού σχήματος Virtus-Οlympia. Tο σχήμα αυτό είχε πλειοδοτήσει για την απόκτηση της εταιρείας τον περασμένο Μάιο, προσφέροντας για το 100% της επιχείρησης περίπου 320 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών περίπου 80 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονταν σε μετρητά (equity) και τα υπόλοιπα μέσω της ανάληψης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Η γνωστοποίηση ότι η Avis ΒG θα ασκήσει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της περιόδου άσκησης (έληγε τη Δευτέρα). Στη σχετική επιστολή γνωστοποιούνταν ότι η Avis BG θα ασκήσει το δικαίωμά της, μέσω κοινής εταιρείας που θα συστήσουν οι εταιρείες Avis Europe και η τουρκικών συμφερόντων Oto-Koc. Οι δύο όμιλοι, Avis BG και Koc, συνεργάζονται σε περισσότερες από οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία. Και στο νέο επενδυτικό σχήμα που θα συστήσουν τον έλεγχο αναμένεται να έχει ο όμιλος Koc με συμμετοχή περίπου 60%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου Koc στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αρχικά το σχήμα θα είναι 80%-20%, αλλά σε περίπου ένα χρόνο η Avis Europe θα φθάσει το 40%.

Σημειώνεται ότι η ανατροπή στον διαγωνισμό έρχεται ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση την εισήγηση του συμβούλου, είχε αναδείξει ως πλειοδότη την κοινοπραξία Victus-Οlympia.

Ωστόσο, με βάση τα νομικά δικαιώματα που έχει τόσο ο πωλητής (Τράπεζα Πειραιώς) όσο και ο πλειοδότης αγοραστής (Virtus-Olympia), δεν μπορούν παρά να αποδεχθούν τη νέα πρόταση. H συμφωνία άλλωστε που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, Tράπεζα Πειραιώς και Virtus-Olympia, περιείχε τρεις όρους διαλυτικής αίρεσης (conditions precedent):

1. Η Avis Budget Group αποποιείται του ρητού δικαιώματός της να αγοράσει η ίδια ή οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο η Avis BG υποδείξει με τους ίδιους όρους και το ίδιο τίμημα, σύμφωνα με τις συμβάσεις εκχώρησης των σημάτων της στην εταιρεία (right of first refusal).

2. Εφόσον η Avis BG δεν ασκήσει το ως άνω δικαίωμά της, θα πρέπει να χορηγήσει στον αγοραστή τη συναίνεσή της (right to consent).

3. O αγοραστής θα πρέπει να υπογράψει οριστικές συμβάσεις franchising με την Avis BG πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το γεγονός πως η προσφορά της Victus-Οlympia δεν ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχαν υποβάλει οι Avis BG και Koc επέτρεψε στους τελευταίους να επανέλθουν.

Η ανατροπή θα καθυστερήσει λίγο την ολοκλήρωση της πώλησης, αλλά σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα Πειραιώς, θα λάβει περίπου 80 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ παράλληλα διασφαλίζει δάνεια ύψους 280 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ίδια όταν απέκτησε την Avis, το 2006, είχε καταβάλει μόλις 25 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας παράλληλα δάνεια ύψους 165 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή