Νάξος: Τα έχει όλα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπάτουδα, γριές και πούλοι έχουν τον λόγο στο πασχαλινό τραπέζι και μαζί με την ποικιλία των εορτασμών στρέφουν το βλέμμα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.

Μ. Παρασκευή

Είτε επιλέξετε να πάτε στη Χώρα, όπου οι τρεις επιτάφιοι των ενοριών συναντιούνται στην Αγία Θεοδοσία, είτε στο χωριό Καστράκι, όπου η περιφορά γίνεται στην παραλία και μετά μπαίνει στη θάλασσα, είτε στα χωριά Γαλήνη και Εγγαρές, όπου ανάβουν οι Περιφάνες (δεμάτια από καλάμια που κρατούν οι νέοι στα σκοτεινά σοκάκια), οι επιτάφιοι της Νάξου είναι όλοι ξεχωριστοί.

Το πρωί της Μ. Παρασκευής πηγαίνετε στην Παναγιά Δροσιανή, στο χωριό Μονή, για το έθιμο του Πούλου: πασχαλινά ψωμιά με γλυκάνισο, σταφίδες, αμύγδαλα και καρύδια ψήνονται στον ξυλόφουρνο και μοιράζονται μετά τη λειτουργία συνοδεία ρακής.

Μ. Σάββατο

Η πιο δημοφιλής Ανάσταση τελείται στη Μητρόπολη στη Χώρα. Για πιο κατανυκτική ατμόσφαιρα, ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά, πηγαίνετε στο χωριό Δαμαλάς: η εκκλησία δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν ρίχνονται δυναμιτάκια, ενώ γίνεται αρκετά νωρίς (γύρω στις 21.30-22.00), ώστε ο παπάς να περάσει και από άλλες ενορίες.

Κυριακή του Πάσχα

Την τιμητική του έχει το μπατούδο ή πατούδα: κατσίκι γεμιστό με ρύζι, σέσκουλα, μάραθο και χόρτα ή εντόσθια. Γαρδουμάκια και κεφαλοποδιές συμπληρώνουν το τραπέζι, ενώ στα σπίτια κερνούν τούρτες (πίτες) γεμισμένες με γλυκά χόρτα ή γριές (τηγανίτες) και λαζαράκια (λαμπροκουλούρες) με καρύδια και σταφίδες.

Το απόγευμα αξίζει να βρεθείτε στο Κουρουνοχώρι και να ακολουθήσετε την περιφορά της εικόνας της Ανάστασης έως το χωριό Μύλος. Γίνεται εν μέσω ψαλμών και καμπανοκρουσιών από το παλιό μονοπάτι και περνά δίπλα από τον Κούρο των Μελάνων.

Παντός καιρού

Όσοι αγαπάτε την αρχιτεκτονική περπατήστε στο ενετικό Κάστρο της Χώρας και στα πανέμορφα χωριά Απείρανθος και Κόρωνος. Eπισκεφτείτε τον Κούρο, το άγαλμα ύψους 10,54 μ. στο χωριό Απόλλωνας, και την Πορτάρα στο λιμάνι. Δοκιμάστε τα φημισμένα τυριά, κρέατα, πατάτες, κηπευτικά, εσπεριδοειδή – όλα παραγωγής των Αξιωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή