Βραβεία «Ιρις»: Τα φαβορί, οι «εισβολείς» και ο διάσημος καλεσμένος

Βραβεία «Ιρις»: Τα φαβορί, οι «εισβολείς» και ο διάσημος καλεσμένος

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επίσημα κινηματογραφικά βραβεία αποτελούν συνήθως καθρέφτη της εκάστοτε σεζόν. Ακόμα κι αν σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν τις σχετικές «αδικίες», δύσκολα βλέπουμε σκάνδαλα, τουλάχιστον σε επίπεδο υποψηφιοτήτων. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα του 2018, όπου η παραγωγή δεν είναι ακριβώς και απροσμέτρητη ποσοτικά. Ετσι, σε μια χρονιά που το ελληνικό σινεμά παρήγαγε σχετικά λίγους νόστιμους καρπούς, ανάλογη είναι και η συγκέντρωση των υποψηφιοτήτων για τα καθιερωμένα βραβεία «Ιρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που μας ανακοινώθηκαν χθες.

Αυτή ίσως τη σχετική ένδεια εντόπισαν και οι δύο παρουσιαστές της τελετής απονομής, που θα γίνει στις 23 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και αποφάσισαν να… επέμβουν. Ο λόγος, για τους Γιώργο Πυρπασόπουλο και Μάκη Παπαδημητρίου (με πλήρες σετ ακτιβιστή), οι οποίοι μπούκαραν στη συνέντευξη Τύπου για να υπερασπιστούν την αξία της βιντεοταινίας και του καλτ (μάλλον), και γενικώς να δώσουν μια γεύση από τα όσα αντισυμβατικά θα δούμε στην απονομή. Εκεί βέβαια θα βρίσκονται και τα καλύτερα φιλμ της χρονιάς, με πρώτα «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη και τον «Γιο της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, τα οποία προηγούνται με 13 υποψηφιότητες. Αμέσως μετά υπάρχει η «Πολυξένη» της Δώρας Μπασκλαβάνου, ενώ την πεντάδα για το σπουδαιότερο βραβείο –της μεγάλου μήκους μυθοπλασίας δηλαδή– συμπληρώνουν το «Γυναίκες που περάσατε από εδώ» του Σταύρου Τσιώλη και το «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου.

Πρωτοεμφανιζόμενοι

Κατά τα λοιπά, πιο ενδιαφέρουσα ακόμη και από τις λεγόμενες «βασικές» κατηγορίες είναι αυτή του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Εκεί συναντάμε τρεις δημιουργούς οι οποίοι φέτος ξεχώρισαν με τα πολλά υποσχόμενα ντεμπούτα τους: τον Γαβριήλ Τζάφκα με το αλληγορικό «Αγκάθι», τον Δημήτρη Τσιλιφώνη του οποίου το σπιρτόζικο «Do It Yourself» είναι υποψήφιο σε ακόμη 3 κατηγορίες, αλλά και τον Λευτέρη Χαρίτο με το υπέροχο ντοκιμαντέρ του «Dolphin Man». Ολοι τους, πάντως, τη βραδιά της απονομής θα έχουν έναν εκλεκτό καλεσμένο ανάμεσά τους: τον Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο οποίος πρόσφατα παρέλαβε το δεύτερο Οσκαρ του και θα βρεθεί στην Αθήνα για άλλη μία τιμητική βράβευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή