Η φύση θεραπεύει

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ιαματικά λουτρά κερδίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον όσων αναζητούν ανακούφιση από διάφορες παθήσεις με φυσικό τρόπο.

ΚΩΣ

Πού: Θερμά.

Η εμπειρία: Ακριβώς μπροστά στην παραλία Θερμά ή Εμπρός Θέρμες, σε μια στρογγυλή λίμνη περιτριγυρισμένη από βράχια, θα κάνετε φυσικό τζακούζι. Ζεστά ιαματικά νερά αναβλύζουν από τον βυθό και δημιουργούν φυσαλίδες στην επιφάνεια. Τη νύχτα η αίσθηση είναι ακόμα πιο ξεχωριστή.

Θεραπευτική δράση: Αρθροπάθειες, ρευματικές και δερματικές παθήσεις.

Ιδανική εποχή: Από μέσα Μαΐου έως αρχές Οκτωβρίου.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Η πόλη της Κω (απόσταση 5 χλμ. από τα Θερμά). Ακολουθήστε τον ποδηλατόδρομο και εξερευνήστε τις παραλίες.


Η φύση θεραπεύει-1

ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ

Πού: Galini Wellness & Spa Resort (τηλ. 22350-80501, www.mitsishotels.com).

H εμπειρία: Κολυμπήστε στην εξωτερική πισίνα του πεντάστερου ξενοδοχείου, σε ζεστά νερά (33° C έως 38° C) από τους πρόποδες του βουνού Κνημίς, εμπλουτισμένα με ραδιενεργά στοιχεία. Χρησιμοποιούνται και στις θεραπείες του κέντρου ευεξίας και spa.

Θεραπευτική δράση: Σε αρθροπάθειες, γυναικολογικές και ρευματικές παθήσεις.

Ιδανική εποχή: Από Απρίλιο έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτική τιμή: 7 ευρώ τα 20΄ στην υδροθεραπευτική πισίνα με τα ιαματικά νερά.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Οδηγήστε 13 χλμ. μέχρι το χωριό Καρυά και καθίστε κάτω από τις εκατό χρόνων μουριές στο παραδοσιακό ταβερνάκι του Γιάννη Κεφαλά (τηλ. 6942-082852).


Η φύση θεραπεύει-2

Φωτογραφία: © Αχιλλέας Σαββόπουλος

ΚΑΒΑΛΑ

Πού: Πηλοθεραπευτήριο Κρινίδων (τηλ. 2510-516162, www.pilotherapia.gr).

Η εμπειρία: Μπείτε στη μεγάλη ανοιχτή πισίνα, όπου μικροί και μεγάλοι κάνουν μπάνιο σε θεραπευτικό πηλό. Ακολουθεί ντους διαρκείας με ιαματικό νερό και, αν επιθυμείτε, μασάζ ή υδροθεραπεία. Η διαδικασία διαρκεί μία ώρα.

Θεραπευτική δράση: Ο πηλός ενδείκνυται για δερματολογικές, νευρολογικές και μυοσκελετικές παθήσεις, τα ιαματικά νερά για ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος, ινομυαλγία, ρευματοπάθειες.

Ιδανική εποχή: Από Ιούνιο έως Οκτώβριο.

Ενδεικτική τιμή: Το λουτρό σε πηλό διάρκειας 25 λεπτών σε ανοιχτή πισίνα και το ντους διάρκειας 20 λεπτών με ιαματικό νερό κοστίζει 6 ευρώ.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, ένας από τους σημαντικότερους της Βόρειας Ελλάδας.


ΣΜΟΚΟΒΟ

Πού: Ιαματικές Πηγές Σμοκόβου Θεσσαλίας (τηλ. 24430-61210/61280).

Η εμπειρία: Είναι μαγευτική η διαδρομή από την Καρδίτσα, που περνάει μέσα από τα βουνά και καταλήγει στα λουτρά. Εδώ έκανε λουτροθεραπεία ο Αλή πασάς. Το υδροθεραπευτήριο είναι σύγχρονο και, εκτός από λουτρό (σε θερμοκρασίες έως 36° C), μπορείτε να κάνετε σάουνα, χαμάμ και χειρομασάζ.

Θεραπευτική δράση: Σε ρευματικές παθήσεις, αρθροπάθειες και μυϊκούς πόνους.

Ιδανική εποχή: Τους καλοκαιρινούς μήνες, που λειτουργούν ατομικοί λουτήρες για υδρομασάζ και αίθουσες για εισπνοές (ενδείκνυνται για άσθμα) και ρινοπλύσεις (για ιγμορίτιδα).

Ενδεικτική τιμή: Είσοδος στην πισίνα 7 ευρώ, πακέτο υπηρεσιών (πισίνα, σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο) 10 ευρώ.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Απολαύστε τη θέα στην τεχνητή λίμνη Σμοκόβου, τρώγοντας στο μπαλκόνι της ταβέρνας Δροσοσταλιά (περιοχή Παλαιοχώρι, τηλ. 6982-522593).


Η φύση θεραπεύει-3

Φωτογραφία: © ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ

ΑΙΔΗΨΟΣ

Πού: Thermae Sylla Spa and Wellness Resort (τηλ. 22260-60100, www.thermaesylla.gr).

Η εμπειρία: Κάντε λουτροθεραπεία στα νερά της πηγής «Θέρμαι Σύλλα», που έρχονται από βάθος 3.000 μ. και διοχετεύονται στο ιαματικό spa του πεντάστερου ανακαινισμένου ξενοδοχείου του 1897.

Θεραπευτική δράση: Μυοσκελετικές παθήσεις, αρθροπάθειες, ρευματισμοί, δυσκολία στην κίνηση, αδυναμία κίνησης οφειλόμενη σε χειρουργική επέμβαση ή τραύμα, δερματικές παθήσεις.

Ιδανική εποχή: Όλο τον χρόνο.

Ενδεικτική τιμή: Ιαματική πισίνα και υδρομασάζ 30 ευρώ.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Ανάμεσα στο ξενοδοχείο και το κτίριο Κασταλία, κάντε «σκωτσέζικο» ντους με εναλλαγή ζεστού-κρύου νερού. Βουτήξτε στα ζεστά ιαματικά νερά του καταρράκτη και αμέσως μετά στη δροσερή θάλασσα.


ΧΙΟΣ

Πού: Θέρμαι Αγιασμάτων (www.thermae-agiasmata.gr).

Η εμπειρία: Μια όμορφη διαδρομή που ανεβοκατεβαίνει το βουνό Αμανή, στη βόρεια Χίο, οδηγεί στην κοιλάδα Αγιασμάτων.  Ξεκινήστε με ιαματικό λουτρό και συνεχίστε με χαλάρωση στην ειδική αίθουσα και, αν το επιθυμείτε, με μυοχαλαρωτικό μασάζ.

Θεραπευτική δράση: Ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, δερματολογικές και γυναικολογικές παθήσεις, κακώσεις, διαστρέμματα, τενοντίτιδες. Βοηθάει επίσης στην καταπολέμηση της ακμής, στη ανακούφιση εκζεμάτων, ψωρίασης κ.ά.

Ιδανική εποχή: Από Ιούλιο έως μέσα Νοεμβρίου.

Είσοδος/Κόστος ανά ώρα: Λουτρό 5 ευρώ.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Το δίκτυο ιστορικών μονοπατιών μήκους 55 χλμ. στις πλαγιές της κοιλάδας Αγιασμάτων αποκαλύπτει στους πεζοπόρους ξωκλήσια, βρυσούλες και το όμορφο φυσικό τοπίο. Ξεκινήστε από το σηματοδοτημένο μονοπάτι που συνδέει τα Αγιάσματα με το χωριό Εγρηγόρος.


ΜΗΛΟΣ

Πού: Ιαματικές Πηγές Λάκκου Αδάμαντα (τηλ. 22873-60100).

Η εμπειρία: Από τον 5ο αι. π.Χ. υπάρχουν αναφορές για τις πηγές του Λάκκου Αδάμαντα, γνωστές και ως Σπήλαιο του Ιπποκράτη, με τα θεραπευτικά νερά (σε θερμοκρασίες που φτάνουν έως 41° C) να πηγάζουν από σπηλιά 15 μέτρων, αριστερά του λιμανιού. Ο χώρος ανακαινίστηκε το 2014 και μετατράπηκε σε σύγχρονο υδροθεραπευτήριο με υδρομπανιέρες, πισίνα, χαμάμ και σάουνα.

Θεραπευτική δράση: Ρευματικές και γυναικολογικές παθήσεις, αρθροπάθειες, μυαλγίες, νευραλγίες και δερματοπάθειες.

Ιδανική εποχή: Άνοιξη και αρχές καλοκαιριού.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Τα γερμανικά Καταφύγια, που λειτουργούν ως χώρος τέχνης κάτω από τη γη, και το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, αφιερωμένο στη μεταλλευτική ιστορία του νησιού.


Η φύση θεραπεύει-4

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Πού: Miraggio Thermal Spa Resort (www.miraggio.gr, τηλ. 2374-440000).

Η εμπειρία: Ένα από τα μεγαλύτερα spa στα Βαλκάνια (3.000 τ.μ.) λειτουργεί μέσα στο πεντάστερο ξενοδοχείο. Διαθέτει τέσσερις πισίνες με ιαματικό νερό και μία με θαλασσινό, αίθουσα ευεξίας, για ζεστές και κρύες θεραπείες, αρχαιοελληνικές μαλάξεις και θεραπείες ομορφιάς.

Θεραπευτική δράση: Μυοσκελετικές παθήσεις και δερματικά προβλήματα.

Ιδανική εποχή: Από Μάιο έως τέλη Οκτωβρίου.

Ενδεικτική τιμή: Χρήση πισινών, αίθουσα ευεξίας και επιλογή θεραπειών με γενική είσοδο 20 ευρώ.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Το ακρωτήρι στο Ποσείδι, που θυμίζει Καραϊβική.

 


Η φύση θεραπεύει-5

Φωτογραφία: © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

ΑΤΤΙΚΗ

Πού: Λίμνη Βουλιαγμένης (τηλ. 210-8962237, www.limnivouliagmenis.gr).

Η εμπειρία: Βουτήξτε στη λίμνη με τα υφάλμυρα ιαματικά νερά (σε θερμοκρασίες από 22° C  έως 29° C), που αναβλύζουν από βάθος 50-100 μ. Τα ψαράκια Garra Rufa θα σας κάνουν φυσικό fish spa.

Θεραπευτική δράση: Παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις. Ιδανικά και για μετατραυματική αποκατάσταση.

Ιδανική εποχή: Όλο τον χρόνο.

Ενδεικτική τιμή: 12 ευρώ τις καθημερινές και 13 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Το Σαρδελάκι για καλαμαράκια και σαρδέλα με θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης (τηλ. 210-9670913).


ΛΕΣΒΟΣ

Πού: Therma Spa Lesvos (τηλ. 22510-41503, www.thermaspalesvos.com).

Η εμπειρία: Το ιαματικό νερό που αναβλύζει από βάθος 2.500 μ. τροφοδοτεί το τζακούζι, τα λουτρά, την ιδιωτική μπανιέρα ή την ιαματική πισίνα με την απίστευτη θέα στον Κόλπο Γέρας.

Θεραπευτική δράση: Ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, νευραλγίες, γυναικολογικές παθήσεις και χρόνιοι τραυματισμοί.

Ιδανική εποχή: Όλο τον χρόνο.

Ενδεικτική τιμή: Λουτρό από 3 ευρώ, πισίνα από 5 ευρώ.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Ο παραδοσιακός οικισμός Ασώματος, σε απόσταση 15 λεπτών. Περιπλανηθείτε στα καλντερίμια, θαυμάστε την αρχιτεκτονική των σπιτιών, περάστε από το Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών για γλυκό του κουταλιού και αγοράστε χειροποίητα καλαθάκια και τοπικά προϊόντα.


Η φύση θεραπεύει-6

Φωτογραφία: © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ

ΠΕΛΛΑ

Πού: Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας-Αλμωπίας (Πόζαρ, τηλ. 23840-91300, www.loutrapozar.com.gr).

Η εμπειρία: Κάνετε ντους κάτω από τους καταρράκτες με το ιαματικό νερό του θερμοπόταμου Τόπλιτσα που διασχίζει την περιοχή, μπαίνετε στις εσωτερικές πισίνες των έξι ατόμων του σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου ή επιλέγετε το παλαιότερο υδροθεραπευτήριο με τις τέσσερις και τους 48 ατομικούς λουτήρες.

Θεραπευτική δράση: Ισχιαλγίες, βρογχίτιδες, νευροπάθειες, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις.

Ιδανική εποχή: Από μέσα Μαΐου μέχρι τέλη Οκτωβρίου.

Ενδεικτική τιμή: Στους καταρράκτες 2 ευρώ τα 20 λεπτά. Εξωτερική πισίνα 3 ευρώ τα 20 λεπτά.

Κοντινά σημεία να κυκλώσετε στον χάρτη: Το χωριό  Όρμα για καφέ στην κεντρική πλατεία κάτω από τα πλατάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή