Νίσυρος: «Εδώ βρήκα την πατρίδα μου»

Νίσυρος: «Εδώ βρήκα την πατρίδα μου»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Νίσυρος: «Εδώ βρήκα την πατρίδα μου»-1

*Η Ελένη Αλεξανδράκη είναι σκηνοθέτις και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του φεστιβάλ κινηματογράφου «Ηφαιστειάδα», που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στη Νίσυρο.

Πρωτοπήγα στη Νίσυρο το 1988 για διακοπές. Την ερωτεύτηκα ακαριαία. Αμέσως ένιωσα την ανάγκη να κάνω ταινίες εκεί. Δέκα χρόνια μετά γνώρισα τον σύντροφό μου, Νικόλα Καμαριώτη, που είναι ντόπιος, και πλέον οι δεσμοί μου είναι άρρηκτοι με το νησί.

Όπου υπάρχουν άνθρωποι, ο τόπος αλλάζει στο πέρασμα των χρόνων. Όμως, το ηφαίστειο της Νισύρου υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χιλιετίες. Κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει την απαράμιλλη σεληνιακή ομορφιά του κρατήρα που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Όταν βρίσκεσαι μέσα σε αυτόν, αισθάνεσαι το μεγαλείο της πυρακτωμένης γης που βράζει κάτω από τα πόδια σου, χωρίς να νιώθεις απειλή. Εκείνη την ώρα νομίζεις ότι περπατάς πάνω στο φεγγάρι.

Νοσταλγώ το νησί όταν λείπω: τα πράσινα χωράφια του χειμώνα, τα χαλιά με τις μαργαρίτες της άνοιξης, τη θάλασσα με τα άσπρα κυματάκια που, όταν έχει νοτιά, μοιάζουν με περισπωμένες, τη γλυκύτητα των ανθρώπων και τη μουσική τους λαλιά. Την ομορφιά της παραλίας των Χοχλάκων, με τα μεγάλα, στρογγυλά, μαύρα βότσαλα που δημιουργούν μια μουσική καθώς το κύμα πηγαινοέρχεται και σμιλεύει την ακρογιαλιά. Μια βόλτα με ένα βαρκάκι ως το Γυαλί, το «νησί της ελαφρόπετρας», απέναντι από τη Νίσυρο για βουτιά στο Καλούτσι, με τα μαγευτικά καταγάλανα νερά.

Νίσυρος: «Εδώ βρήκα την πατρίδα μου»-2

Στην πλατεία των Νικιών. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Αγαπώ και τα τέσσερα χωριά της Νισύρου: το Μανδράκι και οι Πάλοι είναι παραθαλάσσια, ο Εμπορειός και τα Νικιά κρέμονται πάνω από  τον κρατήρα του ηφαιστείου. Όλα διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερη ομορφιά τους, το καθένα όμως έχει τον δικό του χαρακτήρα, τα δικά του καφενεία και ταβερνάκια.

Είσαι καλοφαγάς και πέρασες από τη Νίσυρο; Δεν θα ξέρεις πού θα πρωτοκάνεις στάση. Σίγουρα στη Λωλή Κόρη, στο Πανόραμα της Σεβαστής και στον Βέγγο στο Μανδράκι. Στην ταβέρνα της Αστραδενής με τα φρέσκα ψάρια στους Πάλους, στο Μπαλκόνι του Εμπορειού με τα υπέροχα κρεατικά, στην Απυργιά και στο Αποσπέρι για μεζεδοκαταστάσεις.

Νίσυρος: «Εδώ βρήκα την πατρίδα μου»-3

Στο καφενείο του Αντρίκου το ξενύχτι κρατάει μέχρι το πρωί. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Στο καφενείο του Αντρίκου και στο Εναλλάξ, το ξενύχτι μπορεί να πάει μέχρι το πρωί. Στα Νικιά θα βρεις το καφενείο του Νικόλα. Στους Πάλους το Φαλιμέντο.

Αν ψάχνεις μέρη με ωραία θέα, ανέβα στην ψηλότερη ορεινή κορυφή του νησιού, όπου βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας, ή στον Μύλο του Παρθένη. Εναλλακτικά, πάρε το μονοπάτι που ξεκινά από την μαγευτική παραλία Λιες και καταλήγει στην Παχειά Άμμο.

Νίσυρος: «Εδώ βρήκα την πατρίδα μου»-4

Ο κρατήρας του ηφαιστείου, με την απόκοσμη ομορφιά. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Θα λατρέψεις τη Νίσυρο αν σου αρέσουν οι πεζοπορίες. Η αγαπημένη μου διαδρομή ξεκινάει από τα Νικιά και καταλήγει στο ηφαίστειο. Περπατώντας σε ένα βατό μονοπάτι, βλέπεις τη θάλασσα και τον κρατήρα από ψηλά περνώντας μέσα από όμορφη βλάστηση.

Με έχει μαγνητίσει η Νίσυρος και έχω ριζώσει εκεί. Τη νιώθω σαν πατρίδα μου. Σαν να ξαναβρήκα εκεί τη ζεστασιά της φλόγας του κεριού και της παιδικής μου ηλικίας.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Για την πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα μετάβασή σας στα νησιά των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας, για να δείτε ποια σύνδεση –είτε από τον Πειραιά και τα μεγάλα νησιά είτε ανάμεσα στα μικρότερα– σας βολεύει. Επιπλέον, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 1η Ιουνίου αυξάνουν τα δρομολόγιά τους ή τα τροποποιούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Ενδεικτικά:

ΝΙΣΥΡΟΣ: Με τουριστικό καραβάκι από την Κω (Καρδάμαινα) σε 50 λεπτά, 16 ευρώ. • Ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά σε 14 ώρες, από 43 ευρώ, με Blue Star Ferries.

* Η έρευνα έγινε στις 7 Μαΐου για τον μήνα Ιούνιοκ αι οι τιμές αφορούν απλή μετάβαση σε όλα τα νησιά με απευθείας αεροπορικές πτήσεις (και αποσκευή) και την πιο γρήγορη μετάβαση ακτοπλοϊκώς.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε φθηνότερα εισιτήρια επιλέγοντας δρομολόγια μεγαλύτερης διάρκειας ή/και από διαφορετικά λιμάνια επιβίβασης. 

ΠΡΙΒΕ ΤΑΞΙΔΙ

Μέσα από την εφαρμογή alo:yalo (www.aloyalo.com) μπορείτενα κλείσετε το ταξίδι σας στα Δωδεκάνησα με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ή ταχύπλοο παρέα με φίλους. Θα επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες θαλάσσιες κούρσες ή θα οργανώσετε τη δική σας, «προσκαλώντας» κι άλλους ταξιδιώτες, για να μοιραστείτε το κόστος της διαδρομής.

Το μεγάλο δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και φτάνει σε όλη την Ελλάδα.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

• Νίσυρος, τηλ. 22420-31222

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Aκτοπλοϊκές εταιρείες

• Blue Star Ferries, τηλ. 210-8919800

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή