Tήλος: «Προσοχή στα… παγόνια!»

Tήλος: «Προσοχή στα… παγόνια!»

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Tήλος: «Προσοχή στα… παγόνια!»-1

* Ο Στάθης Κοντός είναι ειδικός συνεργάτης τoυ Δήμου Τήλου.

 Δεν είχα καμία σχέση με την Τήλο. Έφτασα μια Κυριακή καταχείμωνο μετά από 17 ώρες ταξίδι με πλοίο. Την ερωτεύτηκα αμέσως. Την επόμενη κιόλας μέρα έψαχνα σπίτι να μείνω μόνιμα. Ζώντας εδώ, κάνω πολύ ποδήλατο και περπατάω. Όλοι περπατάμε πολύ. Το νησί έχει έκταση 65 τ.χλμ. –μπορείς να πας απ’ τη μία άκρη του στην άλλη σε τρεις ώρες περίπου–, ενώ υπάρχουν 54 χλμ. σηματοδοτημένων διαδρομών.

Η αγαπημένη μου βόλτα ξεκινά από τα Λιβάδια, το λιμάνι, προς τα βόρεια. Διασχίζεις το βουνό, μυρίζεις ρίγανη και θυμάρι και μπορεί να δεις να πετά από πάνω σου κανένας σπιζαετός. Όλο το νησί είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, πολλά άγρια πτηνά ζουν εδώ και αρκετά μεταναστευτικά είδη κάνουν στάση. Σε μιάμιση ώρα καταλήγεις στα Λεθρά, μια ήρεμη παραλία με λευκό ψιλό βότσαλο και τιρκουάζ νερά.

Μια άλλη παραλία που θα πρότεινα είναι η Πλάκα: άμμος, φοινικόδεντρα και παγόνια που έρχονται στα πόδια σου. Αν δεν προσέξεις, μπορεί να σου κλέψουν τα κράκερ από την τσάντα. Όταν έχει μπουνάτσα, είτε με κανό είτε με φουσκωτό μπορείς να μπεις στη μυστική σπηλιά πίσω από τα Λιβάδια – τη βρίσκεις ρωτώντας ή, ακόμα καλύτερα, εξερευνώντας.

Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα το βλέπεις από το μπαλκόνι του μοναστηριού του Αγ. Παντελεήμονα που είναι χτισμένο τον 16ο αιώνα και έχει θέα όλο το νότιο κομμάτι του νησιού, το οποίο είναι ακατοίκητο. Στο βάθος διακρίνεις την Κω και τη Νίσυρο.

Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση. Στις βόλτες μου συναντάω πολλούς Σκανδιναβούς, Ιταλούς και Άγγλους. Επειδή η Τήλος είναι μακριά, ο μέσος όρος παραμονής των ξένων είναι δύο εβδομάδες. Είναι ήρεμα, ένα από τα πλέον κατάλληλα μέρη διακοπών για οικογένειες. Τον χειμώνα πάλι είμαστε γύρω στους 500 κατοίκους. Το καλό με τα μικρά νησιά είναι ότι σε κάνουν πιο κοινωνικό.

Το απόλυτο meeting point μετά τις 23.00 είναι το Μικρό Χωριό, ο εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός που έχει ξαναζωντανέψει, αφότου μια παρέα δημιούργησε εκεί ένα μπαρ: έχουν τοποθετηθεί δηλαδή τραπεζάκια στα χαλάσματα και σερβίρονται κοκτέιλ και ποτά μέχρι το πρωί. Είναι πολύ ρομαντικά. Είσαι κάτω από τα αστέρια και πολλοί μένουν για να δουν την ανατολή.

Μερικοί έχουν ακούσει την Τήλο λόγω των νάνων ελεφάντων. Σε ένα σπήλαιο βρέθηκαν απολιθώματα ηλικίας 4.000 ετών 40 περίπου ζώων, το μεγαλύτερο δείγμα που έχει βρεθεί ποτέ. Πρόκειται για τους τελευταίους νάνους ελέφαντες στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι είχαν ύψος μόλις 120-150 εκατοστά. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Νάνων Ελεφάντων στο Μεγάλο Χωριό, όπου σύντομα θα φιλοξενείται και ένα 3D μοντέλο ζώου που έχει κατασκευαστεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο νησί μας θα φάτε καλά. Σχεδόν σε όλα τα ταβερνάκια σερβίρεται γεμιστό κατσικάκι με ρύζι και συκωτάκι που μαγειρεύεται από το προηγούμενο βράδυ στον ξυλόφουρνο. Ένα τέλειο μέρος για κρεατοφάγους είναι η ταβέρνα «Το Κάστρο» στο Μεγάλο Χωριό, με θέα όλη την παραλία της Ερίστου, ενώ για ψάρι, δοκιμάστε στήρα στα κάρβουνα στην «Ταβέρνα Μιχάλης», στα Λιβάδια.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Για την πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα μετάβασή σας στα νησιά των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας, για να δείτε ποια σύνδεση –είτε από τον Πειραιά και τα μεγάλα νησιά είτε ανάμεσα στα μικρότερα– σας βολεύει. Επιπλέον, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 1η Ιουνίου αυξάνουν τα δρομολόγιά τους ή τα τροποποιούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Ενδεικτικά:

ΤΗΛΟΣ: Με ταχύπλοο από τη Ρόδο σε 2 ώρες, 27 ευρώ, με το Dodekanissos Express.

• Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά σε 14 ώρες και 40 λεπτά, από 43 ευρώ, με Blue Star Ferries.

* Η έρευνα έγινε στις 7 Μαΐου για τον μήνα Ιούνιο και οι τιμές αφορούν απλή μετάβαση σε όλα τα νησιά με απευθείας αεροπορικές πτήσεις (και αποσκευή) και την πιο γρήγορη μετάβαση ακτοπλοϊκώς.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε φθηνότερα εισιτήρια επιλέγοντας δρομολόγια μεγαλύτερης διάρκειας ή/και από διαφορετικά λιμάνια επιβίβασης. 

ΠΡΙΒΕ ΤΑΞΙΔΙ

Μέσα από την εφαρμογή alo:yalo (www.aloyalo.com) μπορείτενα κλείσετε το ταξίδι σας στα Δωδεκάνησα με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ή ταχύπλοο παρέα με φίλους. Θα επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες θαλάσσιες κούρσες ή θα οργανώσετε τη δική σας, «προσκαλώντας» κι άλλους ταξιδιώτες, για να μοιραστείτε το κόστος της διαδρομής.

Το μεγάλο δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και φτάνει σε όλη την Ελλάδα.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

• Τήλος, τηλ. 22460-44350

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Aκτοπλοϊκές εταιρείες

• Blue Star Ferries, τηλ. 210-8919800

• Dodekanisos Seaways, Κεντρικό πρακτορείο Ρόδου, τηλ. 22410-70590

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή