Ο σύγχρονος Διόνυσος επιστρέφει

Ο σύγχρονος Διόνυσος επιστρέφει

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχαίος θεός Διόνυσος, προστάτης της θεατρικής τέχνης, θα επιστρέψει φέτος, καθώς φαίνεται, στους Δελφούς διά μέσου ενός από τους λαμπρότερους σύγχρονους θεραπευτές του. «Η Επιστροφή του Διονύσου», την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, είναι αφιερωμένη στον διεθνούς φήμης Ελληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, ο οποίος θα γυρίσει στο αρχαίο ιερό για να παρουσιάσει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στις 6 και 7 Ιουλίου.

Λέμε θα γυρίσει, επειδή η προσωπικότητα του Τερζόπουλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Δελφούς και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο. Στη σχετική συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες, υπενθυμίστηκε πως εκείνος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των περίφημων Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος (1985-2004), με το Στάδιο των Δελφών να ζωντανεύει για παραστάσεις σπουδαίων ονομάτων του παγκόσμιου θεάτρου, όπως οι Ταντάσι Σουζούκι, Ρόμπερτ Γουίλσον, Ανατόλι Βασίλιεφ κ.ά. Επιπλέον, στην ίδια εκείνη τοποθεσία ιδρύθηκε το 1986 το Θέατρο ΑΤΤΙΣ, στο οποίο αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου, ένας τρόπος επανασύνδεσης του θεάτρου με τον πυρήνα του, που εντοπίζεται κατ’ ευθείαν στη φύση του μυθικού Διονύσου.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει μόνο τις παραστάσεις. Αντιθέτως, 5-8 Ιουλίου στους Δελφούς θα βρεθούν καθηγητές πανεπιστημίου, σκηνοθέτες, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, καθώς και ηθοποιοί, εικαστικοί και θεατρολόγοι από δεκάδες χώρες που εκτείνονται από την Κορέα και την Ταϊβάν μέχρι το Καζαχστάν, την Πολωνία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί ειδική φωτογραφική εγκατάσταση, ηχητική εγκατάσταση, θεματικό συμπόσιο, αλλά και επίδειξη της Μεθόδου του Τερζόπουλου.

Το αφιέρωμα στον σπουδαίο θεατράνθρωπο, πάντως, δεν επισκιάζει το υπόλοιπο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Κέντρου, όπως ξεκαθάρισε με δήλωσή της η πρόεδρός του Ελένη Αρβελέρ: «Επέμεινα προσωπικά, λόγω της συνεχούς παρουσίας μου τότε στη Σορβόννη, να μνημονευθεί η πεντηκοστή επέτειος των γεγονότων του Παρισινού Μάη […] είναι αναμφισβήτητο ότι τα παρισινά κυρίως δρώμενα, σημάδεψαν ανεξίτηλα τον τρόπο σκέψης, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις κοινωνικές διασυνδέσεις και γενικά τον τρόπο ζωής και το δυτικό ευρωατλαντικό πολιτιστικό γίγνεσθαι», επισημαίνει εκείνη σχετικά. Ακόμα αξίζουν να αναφερθούν, μεταξύ άλλων, η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο για την οργάνωση διεθνούς εργαστηρίου σχετικού με το αρχαίο δράμα και το Art Campus 2018 των Φίλων της Μουσικής, με τη συμμετοχή νέων ταλαντούχων λυρικών τραγουδιστών που έργο τους θα παρουσιασθεί στους Δελφούς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή