Συνεχίζεται η κόντρα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Συνεχίζεται η κόντρα στη Νέα Φιλαδέλφεια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα οδηγείται σταδιακά η κατάσταση στη Νέα Φιλαδέλφεια, με αφορμή τη λειτουργία του παράνομου χώρου διαχείρισης απορριμμάτων στο Αλσος. Ο δήμος έλαβε προθεσμία ενός μήνα για να κατεδαφίσει τμήμα των εγκαταστάσεων, προκειμένου να μην επηρεάζονται οι εργασίες του γηπέδου της ΑΕΚ. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε χθες την πρόταση της ΑΕΚ να αναλάβει η ίδια την κατεδάφιση, εφόσον η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, ενώ οπαδοί της… κατέλαβαν μέρος των εγκαταστάσεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης, τέλος, επίσπευσε τις διαδικασίες χρηματοδότησης του δήμου, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μπλακ άουτ στη διαχείριση των απορριμμάτων εν μέσω θέρους.

Οσα δεν έγιναν στα 30 χρόνια που λειτουργούν οι παράνομες εγκαταστάσεις του δήμου στο Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας φαίνεται ότι θα συμβούν μέσα σε λίγους μήνες (και επηρεάζονται, βέβαια, από τη μακρά «κόντρα» δήμου και ΑΕΚ για το θέμα του γηπέδου). Τη Δευτέρα η πολεοδομία Νέας Ιωνίας έδωσε στον δήμο προθεσμία ενός μήνα (έως τις 5 Ιουλίου) για να προχωρήσει στην κατεδάφιση μέρους των παράνομων εγκαταστάσεών του στο Αλσος και συγκεκριμένα των γραφείων, δύο στεγάστρων και ενός τοίχου της εγκατάστασης. Οι κατεδαφίσεις είναι απαραίτητες για να προχωρήσει η κατασκευή πεζόδρομου γύρω από το γήπεδο.

Παράλληλα, χθες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δέχθηκε το αίτημα της «Δικέφαλος Α.Ε.» να αναλάβει την κατεδάφιση, αν αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί έως τις 5 Ιουλίου. Το παράδοξο είναι ότι τις παράνομες εγκαταστάσεις έχει καταλάβει ομάδα θερμόαιμων, με αποτέλεσμα… να παρεμποδίζεται ο δήμος να τις εκκενώσει.

Στην υπόθεση παρενέβη πυροσβεστικά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο δήμος είχε υποβάλει στο ΕΣΠΑ πρόταση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου διαχείρισης απορριμμάτων (σε οικόπεδο εντός του ΒΙΟΠΑ Φιλαδέλφειας), ο οποίος θα περιλαμβάνει εκτός από το αμαξοστάσιο και μεγάλο «πράσινο σημείο», καθώς και τον εξοπλισμό (κάδοι, απορριμματοφόρα κ.λπ.) για την ανάπτυξη δικτύου «καφέ κάδων» για κομποστοποίηση. Λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης και επειδή η αξιολόγηση της πρότασης δεν μπορεί να γίνει άμεσα (λόγω των διαδικασιών του ΕΣΠΑ), το υπουργείο αποφάσισε τη Δευτέρα την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 10,41 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ο δήμος μπορεί άμεσα να προχωρήσει στην ενοικίαση του χώρου (μέχρι να απαλλοτριωθεί) για να μεταφέρει τα απορριμματοφόρα και στη συνέχεια σε διαγωνισμό για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις (ούτως ή άλλως ο παράνομος σταθμός μεταφόρτωσης στο Αλσος δεν μπορεί ακόμα να κατεδαφιστεί). Ο «ελιγμός» αυτός επιλέγεται σε περιπτώσεις συχνά μεγάλων έργων, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος για τη δημοπράτησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή