Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)

Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)

15' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια, αλλά και τα αγαπημένα μας παλιά και κλασικά.

ΣΑΝΤΟΡIΝΗ

Ρόζα

Το μαγαζί της Ρόζας Δαμίγου, που λειτουργεί από το 1983, το προτιμούν και οι ντόπιοι. Μια κλασική παραδοσιακή ταβέρνα με κάποια πιάτα ημέρας, αρκετά εκ των οποίων βασισμένα σε δικής τους παραγωγής πρώτη ύλη. Κορυφαίο αγριογούρουνο σαλμί με τηγανητές πατάτες, πικάντικα σκορδομακάρονα με ξερή νιώτικη μυζήθρα και πλούσια σάλτσα από σαντορινιό γλυκόξινο ντοματάκι, κεφτεδάκια που τα κάνουν με δυόσμο και μπόλικο ψωμί, αλλά και μουσακάς με ντόπιες, λευκές μελιτζάνες. Αν υπάρχει σπιτικό χλωρό τυρί και αιματιά γεμιστή, να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Μικρή λίστα κρασιών με αρκετές επιλογές από τα πολλά αξιόλογα κρασιά που παράγονται στη Σαντορίνη. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Βουρβούλος, Τ/22860-24.378


Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)-1

Selene +Selene Meze & Wine

Το εστιατόριο του Γιώργου Χατζηγιαννάκη δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, καθότι προορισμός εκ των ων ουκ άνευ, όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά και στο Αιγαίο ολόκληρο. Λίκνο της τοπικής, δημιουργικής γαστρονομίας, κάθε χρόνο βρίσκει έναν τρόπο να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον, κι όχι μόνο με τα επιτεύγματα της κουζίνας του, αλλά και με τα πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίας. Στην κουζίνα του κι εφέτος επικεφαλής είναι ο σεφ Πάνος Τσίκας, ο οποίος επιμελείται ένα σφιχτό μενού με πολλές πτυχές, ανάμεσα στις οποίες ανακαλύπτει κανείς μια ολόκληρη Ελλάδα. Στον κατάλογο του 2018 δοκιμάζουμε πιάτα όπως το πιτσούνι τοπιναμπούρ με συκωτάκια παρφέ, τον κόκορα με πουρέ πατάτας καραμελιζέ, τον μπακαλιάρο του Αιγαίου με κανελόνι πατάτας και σάλτσα από ξινολάχανο. Παράλληλα, στον κάτω χώρο του εστιατορίου λειτουργεί, όπως πάντα, και το Selene Meze and Wine, σε πιο οικείο στυλ, αλλά με αντίστοιχη λογική στη χρήση τοπικών υλικών. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Πύργος, Τ/22860-22.249


Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)-2

Sphinx

Ένα ανακατασκευασμένο παραδοσιακό κτίσμα του 19ου αιώνα φιλοξενεί το θρυλικό Sphinx του σεφ Γιώργου Ψύχα. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα κτίρια του νησιού και ίσως το πιο εντυπωσιακό εστιατόριο μέσα σε ένα σοκάκι της Οίας, κλασική αξία στην εστιατορική σκηνή του νησιού και με μια κάβα άκρως εντυπωσιακή, με πάνω από 400 διεθνείς ετικέτες και πολλές επιλογές και σε ποτήρι. Από το φετινό μενού ξεχωρίζουν το στήθος φραγκόκοτας με σάλτσα μανταρίνι, με μπάρα φουά γκρα με φουντούκι και σοκολάτα, το μπουτάκι από κοτόπουλο μεγαλωμένο με καλαμπόκι, μαγειρεμένο με άσπρο κρασί, μέλι και πλιγούρι, το ριζότο πορτοκάλι με αστακοουρά. Πλέον και dry aged, premium κρέατα. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Οία, Τ/22860-71.450


 

Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)-3

Mylos

Πανοραμική θέα, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και η δυνατή υπογραφή του σεφ Άνταμ Κοντοβά τοποθετούν το βραβευμένο Mylos ανάμεσα στα highlights της σαντορινιάς γαστρονομικής σκηνής. Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο σεφ δίνει βάση στα εποχικά και τοπικά προϊόντα, εκτελεσμένα με καινοτόμες ιδέες και επιρροές από την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα χιτ του φετινού μενού είναι η παλαμίδα με καπνιστά αυγά, αβοκάντο και τραγανά φύκια, το μαγιάτικο με μανιτάρια, τρούφες και μαύρο σκόρδο, η φραγκόκοτα με λευκή μελιτζάνα, αμύγδαλα και ρύζι. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Φηροστεφάνι, Τ/22860-25.640


Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)-4

Domaine Sigalas

Ο Πάρις Σιγάλας, ο παραγωγός που έχει συνδέσει το όνομά του με την καινοτομία, σας καλωσορίζει στο οινοποιείο του, στους Μπαξέδες της Οίας. Είναι ο άνθρωπος που επέμεινε στο Μαυροτράγανο, στον πειραματικό αμπελώνα, στις νέες φυτεύσεις, στα όρθια αμπέλια. Ο Σιγάλας αξιοποίησε τα στέμφυλα του Ασύρτικου και του Μαυροτράγανου και τα ανεκμετάλλευτα μέχρι πρόσφατα φραγκόσυκα για να παραγάγει δύο υπέροχα αποστάγματα. Επιπλέον, μετά την εμβάθυνση στο μικροκλίμα του νησιού, δημιούργησε τα Επτά Χωριά, εφαρμόζοντας μικροοινοποιήσεις ανά terroir, στους αμπελώνες της Οίας, των Φηρών, του Πύργου. Ένα εξαιρετικά δύσκολο πόνημα, που εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχημένο. Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στο Ασύρτικο. Φέτος αξίζει να έρθετε για να δοκιμάσετε το φοβερό Αηδάνι του, επίσης από πειραματικό αμπελώνα με όρθια κλήματα. Μαζί με το κρασί σε αυτό το οινοποιείο δίνουν έμφαση και στο φαγητό. Η Κυριακή Φωτοπούλου στην κουζίνα μαγειρεύει με σαντορινιά προϊόντα απλά, αλλά βαθιά νόστιμα πιάτα της τοπικής κουζίνας, παρουσιασμένα με κομψότητα. Δοκιμάστε καρδαμίδα (ντόπιο χορταρικό) με φρέσκο αρακά Σαντορίνης, νιώτικο ξινοτύρι και σάλτσα από πετιμέζι Ασύρτικου. Κάθε μέρα ζυμώνουν το ψωμί που προσφέρουν. Πλήρως ενορχηστρωμένο σέρβις. Λειτουργεί μόνο με κρατήσεις, τελευταία κράτηση για δείπνο στις 20.30. Νένα Δημητρίου 

Μπάξες, Οία, Τ/22860-71.644


Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)-5

Santo Wines

Από το 1947 λειτουργεί ο συνεταιρισμός Santo Wines, που παραμένει ολοζώντανος 71 χρόνια μετά. Μετράει 1.300 ενεργά μέλη, καλλιεργητές και αγρότες, στους οποίους εξασφαλίζει την αγορά της ετήσιας σοδειάς και έτσι ο κόπος τους δεν πάει χαμένος. Στο σύγχρονο οινοποιείο τους, σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στο χωριό του Πύργου, λειτουργεί το μοναδικό εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ντομάτας στο νησί, ενώ παράλληλα εκεί μεταποιούνται και συσκευάζονται όλα τα προϊόντα της θηραϊκής γης: πελτές από ντοματάκι, κάππαρη, φάβα. Από το σημαντικό χαρτοφυλάκιο με τα διεθνώς βραβευμένα κρασιά τους, τα πιο δημοφιλή είναι τα Santorini Assyrtico και Santorini Νυχτέρι, ενώ από τα παράγωγα της ντομάτας το πιο γνωστό, αξεπέραστης νοστιμιάς, είναι ο πελτές τριπλής συμπύκνωσης, φτιαγμένος 100% από υπερώριμα άνυδρα ντοματάκια, τον οποίο αξίζει να αναζητήσετε. Μπορείτε να απολαύσετε ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα στη Sunset Terrace, συνοδεία κρασιού σε γευσιγνωσίες των 6, 10, 16 κρασιών. Σερβίρονται περί τις 24 ετικέτες σε ποτήρι, τις οποίες μπορείτε συνοδεύσετε με κάποιο από τα μοντέρνα σαντορινιά πιάτα του εστιατορίου. Από φέτος executive chef έχει αναλάβει ο ταλαντούχος Βασίλης Ζαχαράκης, ενώ chef de cuisine ο Κώστας Σερενίδης. Ξεχωρίσαμε τα μπιφτέκια από αρνίσιο κιμά σε πιτούλες, τον σαντορινιό ντοματοκεφτέ, όπως και την ολόδροση σαλάτα με ντοματίνια, κάππαρη και παραδοσιακό μαλακό τυρί. Νένα Δημητρίου 

Πύργος, Τ/22860-22.596


Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)-6

Oia Vineyart

Στον δρόμο των καπετανόσπιτων, μια αυλή με ανεπιτήδευτη διακόσμηση και εξυπηρέτηση φιλική. Για περισσότερη δροσιά ανεβείτε στην ταράτσα και δοκιμάστε έναν περιποιημένο μεζέ με αλίπαστα, παξιμαδάκια, ελιές και νόστιμα τυριά ή δειπνήστε με κάποιο από τα μαγειρευτά πιάτα ημέρας, όπως το ριζότο με αγκιναράκι Τήνου. Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούν είναι από τις Κυκλάδες, ενώ κάποια από αυτά προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας – όλα από μικρούς παραγωγούς. Εδώ εκπροσωπούνται όλα τα τοπικά οινοποιεία, στο κελάρι τους θα βρείτε 120 ετικέτες. Στη μικρή κάναβα του ισογείου λειτουργεί delicatessen. Νένα Δημητρίου 

Οία, Τ/22860-72.046


Vassaltis Vineyards

Ακολουθώντας τον καινούργιο δρόμο προς τον Βουρβούλο, σταματήστε στο οινοποιείο του Γιάννη Βαλαμπού. Πριν από τρία χρόνια προσέφερε μια νέα Σαντορίνη στο νησί, ένα Ασύρτικο με εξαιρετική, φρέσκια οινοποίηση, με επικεφαλής οινολόγο τον Ηλία Ρουσσάκη. Φέτος, εκτός από την καινούργια ετικέτα, ένα Petillant Naturel με Ασύρτικο και Αθήρι, από τον τρύγο του 2017 θα δοκιμάσετε και το Αηδάνι Vassaltis. Στο μπαρ που κοιτάζει τους αμπελώνες γύρω από το οινοποιείο θα δοκιμάσετε μια καλή εκδοχή ελληνοπερουβιανού φαγητού, με σεβίτσε, tiradito, ταρτάρ με ελληνικά ψάρια (δοκιμή πέντε κρασιών με πέντε πιάτα). Νένα Δημητρίου 

Περιφερειακή Οδός Βουρβούλου-Οίας, Τ/ 22860-22.211


Το Ψαράκι

Σε ένα μπαλκόνι κρεμασμένο πάνω από το λιμανάκι της Βλυχάδας οι υπεύθυνοι του εστιατορίου, Θανάσης Σφουγκάρης και Αγγελική Συνετού, αξιοποιούν κάθε ψάρι σύμφωνα με τις δυνατότητές του για μαγείρεμα. Άλλα τα κάνουν σούπα, άλλα τα φιλετάρουν για το τηγάνι ή τη σχάρα και άλλα γίνονται σασίμι και καρπάτσιο. Δοκιμάστε το σεβίτσε με φρέσκο ψάρι ημέρας, «ψημένο» σε χυμούς από εσπεριδοειδή. Νένα Δημητρίου 

Βλυχάδα, Τ/ 22860-82.783


3 ταβέρνες στη Σαντορίνη

Μπορεί να στερούνται τη θέα στην Καλντέρα, αυτά τα στέκια όμως προσφέρουν ποιοτικό φαγητό σε καλές τιμές. Στο Κρινάκι (Φοινικιά, Τ/ 22860-71.993) σερβίρουν ντόπια και κυκλαδίτικα υλικά σε παραδοσιακές συνταγές, σε μια γραφική ταράτσα παλιού σπιτιού. Αξίζει να δοκιμάσετε τα ψητά του κρεατικά και τα μαγειρευτά ημέρας.

Στον δρόμο που ενώνει τον Πύργο με την Έξω Γωνιά θα βρείτε το Μεταξύ μας (Έξω Γωνιά, Τ/22860-31.323) με θέα στον κάμπο του νησιού, που προτείνεται για κρητικούς και νησιώτικους μεζέδες. Στη Μεσσαριά, στο ναυτικό καφενείο του Μανώλη Δαμίγου, τα Ποστάλια του Αιγαίου, (Μεσσαριά, Τ/22860-34.234) θα διασκεδάσετε πίνοντας ούζο ή τσίπουρο συνοδεία μεζέδων και κάθε Σάββατο με ζωντανή ορχήστρα. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το ψητό σκουμπρί, αλλά και το συκώτι. Νένα Δημητρίου


ΣYΡΟΣ

Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)-7(Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου)

Αλλού Γυαλού

Ατμόσφαιρα ειδυλλιακή, εξαίρετοι θαλασσινοί μεζέδες και στεριανές λιχουδιές με δημιουργική διάθεση, αλλά κι ενίοτε νοσταλγική μαμαδίστικη. Το μενού επιμελείται η μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια Λίνα Φουρνιστάκη, σε συνεργασία με τους σεφ Γιώργο Τρουποσκιάδη, Τέτα Βαμβακάρη και Μάκη Πρίντεζη. Μη χάσετε το καλαμάρι σε κρούστα μπαχαρικών με τσιπς πατάτας και μαύρο τζατζίκι, τον πύργο πατάτας με συριανό λουκάνικο και το αρνάκι στη γάστρα με θυμάρι και μέλι. Η άκρως ενδιαφέρουσα λίστα με κυρίως ελληνικά κρασιά περιλαμβάνει πάνω από 100 ετικέτες. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Παραλία Κινίου, Τ/22810-71.196


Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)-8

Ηλιοβασίλεμα

Ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης, ο μάγειρας και ιδιοκτήτης του Ηλιοβασιλέματος, αλλά και σημαντικό κεφάλαιο στην ανερχόμενη γαστρονομική σκηνή της Σύρου, εντυπωσιάζει τόσο με την παρουσίαση όσο και με τη γεύση των πιάτων του. Καλές τεχνικές, άριστη πρώτη ύλη, άψογες εκτελέσεις, φαντασία και σεβασμός στην τοπικότητα περιγράφουν το μενού του. Ο Κωνσταντίνος είναι μάστορας στο ψήσιμο, ατού που δεν πρέπει να αψηφήσετε αν υπάρχει φρέσκο ψάρι. Δοκιμάστε επίσης εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα σε πεϊνιρλί φέτας με κάππαρη και ντομάτα, μαραθόπιτα μοντέρνα, αριστουργηματικό ταρτάρ μπαρμπουνιού με λαδολέμονο αχινού, απίθανο μπακαλιάρος ζουλιέν σε καλαμποκάλευρο με μακαρόν σκορδαλιάς. Λίστα με καλο- διαλεγμένα κρασιά από τις Κυκλάδες και την υπόλοιπη Ελλάδα. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Παραλία Γαλησσά, Τ/22810-43.325


Ono Concept

Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα στο εντυπωσιακό beach bar-restaurant των Λίνας Φουρνιστάκη και Γιάννη Λιέα (Αλλού Γυαλού). Μενού που φέρει την υπογραφή της μαγείρισσας Λίνας και κινείται ανάμεσα στο casual food με ελληνικό και διεθνές πρόσημο, με διαλεχτή πρώτη ύλη και ευφάνταστες μαγειρικές προσεγγίσεις. Δοκιμάστε οπωσδήποτε bao με γαρίδες, μαύρο ριζότο με τρούφα και καλαμάρι, στρατσιατέλα με ψημένα φρούτα και αρμύρα. Θαυμάσιο και το σούσι τους. Μεγάλη λίστα κρασιών με επίκεντρο την Ελλάδα, αλλά και νόστιμα κοκτέιλ. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Παραλία Αγκαθωπών, Τ/22810-45.099


Περί Τίνος

O Δημήτρης Πλυτάς, chef restaurateur του Περί Τίνος, επιμελείται πιάτα με τοπικά υλικά και δημιουργική διάθεση. Το εστιατόριο βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της Ερμούπολης, ακριβώς μπροστά στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού, δίπλα στα πολυτελή κότερα. Από τα πιο δυνατά χαρτιά του μενού είναι το χταπόδι στο τηγάνι με καπνιστή μελιτζάνα και πίκλα από συριανό αγγουράκι, ο μπακαλιάρος μπραντάδα με πουρέ παντζάρι και σκορδαλιά, η ψαράδικη κακαβιά με φιλέτα από πετρόψαρα και λαχανικά και το κουνέλι σαβόρε. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Ακτή Πέτρου Ράλλη 7, Ερμούπολη, Τ/22810-85.000


Λιλής

Παμπάλαιη ταβέρνα που άνοιξε το ‘50 από τον Λιλή, κατά κόσμον Λεονάρδο Ρούσσο, σφάχτη σε χοιροσφάγια. Οι αφράτοι ψωμένιοι κεφτέδες του έχουν χορτάσει κόσμο και κοσμάκη, και συνεχίζουν να πλάθονται ακούραστα μαζί με άλλα πιάτα ντόπια, φτιαγμένα με αξιοσύνη από τον σεφ Λεονάρδο Ρούσσο τον νεότερο. Δοκιμάστε λιαστές ντομάτες στο κουρκούτι, καππαροσαλάτα του γουδιού, πεντανόστιμο ριγανάτο μοσχαράκι, ελαφροτηγανισμένα μαραθοπιτάκια, αρνάκι με Σαν Μιχάλη και θυμάρι στη λαδόκολλα. Ρουαγιάλ κέρασμα το γλυκό κουταλιού ορνός, που μαζεύει ο Λεονάρδος από συκιές της Απάνω Μεριάς. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Άνω Σύρος, Τ/22810-88.087


Αμπέλα

Πριβέ στην παραλία της Αμπέλας βρίσκεται η ταβέρνα του Μιχάλη Παπαδημητρίου και της Ζωής Κόλλια. Καλοκαιρινό σκηνικό και καλόγουστη διακόσμηση, αλλά και κουζίνα αξιώσεων, με τη μαγείρισσα Μάρω Διακάτου να επιχειρεί και να πετυχαίνει όχι μόνο γνωστές, αλλά και ξεχασμένες συνταγές της κυκλαδίτικης και πιο ειδικά της συριανής παράδοσης. Υπάρχουν πάντα φρέσκα ψαράκια, μικρά και μεγάλα, αλλά και θαλασσινά, ανάλογα με την ψαριά. Στο φετινό μενού βρίσκουμε πιάτα όπως καρπάτσιο κολοκυθιού με αρωματικό πλιγούρι, σεβίτσε γαρίδας με αβοκάντο, κεφτεδάκια μπακαλιάρου με αγιολί, χταπόδι ξιδάτο με πουρέ κόκκινης φακής. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Παραλία Αμπέλας, Τ/22810-45.110


Ελληνικόν

Στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο, σε μια καλόγουστη σάλα σερβίρονται από το πρωί καφές και πρωινό, αλλά και πειραγμένες νοστιμιές που ετοιμάζει ο σεφ Νάσος Καρανικόλας – βλέπε πουράκια χωριάτικου φύλλου με πουρέ κολοκυθιού και κρέμα συριανών τυριών, αποδομημένος συριανός μουσακάς, καλαμάρι με πέστο μάραθου και πουρέ πατάτας. Από τον κατάλογο του πρωινού, που είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Ελληνικού, δοκιμάστε οπωσδήποτε το croque madame α λα συριανά, με φρέσκο βούτυρο Σύρου, τσουρέκι και ελαφριά μπεσαμέλ αρωματισμένη με φασκόμηλο. Δυνατά κοκτέιλ με την επιμέλεια του mixologist Χρήστου Χουσέα, ενώ η λίστα με τα κρασιά, αν και μικρή, έχει αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Κ. Καραμανλή και Άννης Κουτσοδόντη, Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη, Τ/22810-89.248


Liquid Gastropub

Από brunch και ιδιαίτερους καφέδες μέχρι ποικιλίες αλλαντικών, λουκάνικων και τυριών, και μενού με έθνικ χαρακτήρα. Το Liquid βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Ερμούπολης και έχει ελκυστική, μοντέρνα, βιομηχανική διακόσμηση με άποψη και δυνατή μουσική. Δοκιμάστε τα σπαγκέτι με γκοργκοντζόλα, ρόκα και κουκουνάρι, το πολύ καλοφτιαγμένο μπέργκερ, αλλά και τάκος, νουντλς και πίτσα. Θα τα συνδυάσετε με μια αξιολογότατη λίστα που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από κρασιά, αληθινό σαφάρι σε γνωστές και άγνωστες γωνιές του ελληνικού αμπελώνα. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Ακτή Πέτρου Ράλλη 34, Ερμούπολη, Τ/22810-83.974


Perroquet Tranquille

Ένα χαριτωμένο παλιό αγροτόσπιτο μεταμορφώθηκε σε νοικοκυρεμένο χώρο, φροντισμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Το κυκλαδίτικο στοιχείο παντρεύεται αριστοτεχνικά με το ρουστίκ του γαλλικού Νότου, ενώ απ’ τις μαρμίτες τους βγαίνουν κατά κανόνα φράγκικες νοστιμιές, όπως μπλανκέτες και μπουργκινιόν, κις λορέν και moules frites (μύδια αχνιστά με τηγανητές πατάτες). Τα τυριά και τα αλλαντικά ταξιδεύουν από την πατρίδα του ιδιοκτήτη Μαρκ Μποκέ, το ίδιο και οι μουστάρδες (φλογερές ντιζονέζικες), τα αγγουράκια κορνισόν, τα μπαχαρικά, το αλάτι της Guerande. Φέτος στο μενού θα βρίσκουμε επίσης γκασπάτσο, ψάρι αγιολί προβενσάλ, μπουγιαμπέσες, κ.ά. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Ποσειδωνία, Τ/22810-45.700


Avant Garden

Πανέμορφος κρυφός κήπος και κομψός εσωτερικός χώρος ακριβώς απέναντι από το Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη. Ο ιδιοκτήτης, ο νεαρός πλην έμπειρος σεφ Κωνσταντίνος Μπουραντάς, παρουσιάζει μια βατή δημιουργική κουζίνα με λεπτότητα και φινέτσα, βασισμένη σε νησιώτικες πρώτες ύλες, άψογες τεχνικές και καθαρές παρουσιάσεις. Στο φετινό μενού βρίσκουμε κολιό ψητό, πατέ και μαριναρισμένο με αγγούρι τουρσί, πεπόνι και κρίταμο, χταπόδι με σαλάτα μαυρομάτικα και τζιντζεροταραμά, λούτσο και γεμιστά με φουρνιστό σκόρδο και βασιλικό, αλλά κι ένα πολύ ενδιαφέρον γλυκό pina colada με μπαβαρουάζ ανανά. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Έναντι Θεάτρου Απόλλων, Ερμούπολη, Τ/22810-79.416


Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)-9

Μήτσος

Η ταβέρνα που προτιμούν οι ντόπιοι βρίσκεται ψηλά, στην Αληθινή, κι έχει θέα όλη την Ερμούπολη και τα νησιά. Λειτουργεί από το 1976 και οι Συριανοί ορκίζονται στο όνομά της. Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Μπουντούρης κόβει, μαγειρεύει και ψήνει το κρέας όπως κανείς άλλος στο νησί: καλοψημένο κατά τα ελληνικά πρότυπα, αλλά χυμώδες, ζουμερό και μαλακό. Απόλαυση το λεπτοκομμένο παϊδάκι από κοτόπουλο, κατσίκι ή αρνί, απίθανο συκώτι και θεϊκές μπριζόλες. Επίσης μεζεκλίκια φοβερά οι λιαστές ντομάτες στο κουρκούτι, η μαραθόπιτα, η καππαροσαλάτα, αλλά και έξοχα μαγειρευτά, όπως κουνέλι στιφάδο και κόκορας κρασάτος. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Αληθινή, Τ/22810-88.253


Αχλάδι

Σε έναν από τους πιο χαριτωμένους κολπίσκους του νησιού γευματίζεις σχεδόν πριβέ, με τα πόδια κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, σε ένα ονειρεμένα καλοκαιρινό σκηνικό διακοπών – η αφράτη, αμμουδερή παραλία στα 5 μέτρα από το μαγαζί είναι ό,τι πρέπει για μια βουτιά πριν από το φαγητό. Μικρά καϊκάκια και ψαρόβαρκες που δένουν ακριβώς δίπλα στα τραπέζια εφοδιάζουν την ταβέρνα με ολόφρεσκο και σπαρταριστό ψάρι για κάρβουνα ή τηγάνι. Από τα νοστιμότερα πιάτα τους είναι τα βλίτα με τριμμένη ντομάτα και φέτα, ο μαρινάτος γαύρος πιπεράδα, η ομελέτα με νεαρά φύλλα φραγκοσυκιάς κι από τα νέα του καταλόγου ο κοκκινιστός μπακαλιάρος με σταφίδες και θυμάρι. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Αχλάδι, Τ/22810-63.310


Σαν Μιχάλη

Η θέα από το Σαν Μιχάλη στην Απάνω Μεριά της Σύρου είναι μαγική. Άγριο τοπίο και θαλασσινό, που σου κόβει την ανάσα. Ελάτε νωρίς για να χαζέψετε το ηλιοβασίλεμα πριν παραγγείλετε κρασάκι από την καλή λίστα του εστιατορίου, για να συνοδεύσετε τα ευφάνταστα πιάτα που ετοιμάζει ο νεαρός ιδιοκτήτης και σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης. Νόστιμα πιάτα είναι το φιλέτο σκουμπρί με μαϊντανοσαλάτα με αμπελοφάσουλα και τσιπς από τσίλι, η κυκλαδίτικη κακαβιά με γιουβαρλάκια γαρίδας και σταμναγκάθι, τα νιόκι από πατάτες Σύρου με μερακλίδικο ντόπιο τυρί. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Απάνω Μεριά, Τ/6945-330.074


ΑΜΟΡΓOΣ

Τσαγκαράδικο

Από τα πιο περιποιημένα μαγαζιά της Χώρας, με σέρβις αξιοσημείωτα γρήγορο. Το τσαγκαράδικο είναι δεκαοχτώ χρονών μαγαζί, με κουρελούδες στα ασπροβαμμένα πεζούλια και καρέκλες ψάθινες, του καφενείου. Συνήθως εξυπηρετεί μια πανέμορφη μελαχρινή κοπέλα, πάντα χαμογελαστή, που την βλέπεις και ανοίγει η καρδιά σου. Το φαγητό απλό, κατά κάποιον τρόπο χαρούμενο κι αυτό, καλοκαμωμένο κατά κύριο λόγο. Αμοργιανή σαλάτα με ντόπιες ντομάτες, παξιμάδι και καππαρόκλαδα, καπνιστό σκουμπρί ψημένο ελαφρώς, με ένα άρωμα που έκανε τα κεφάλια να γυρίσουν, τονομακαρονάδα με φρέσκο τονάκι από τη Νάξο, πολλά φρέσκα ψάρια που γίνονται πιάτα ημέρας. Μικρή λίστα κρασιού με περίπου 15 επιλογές σε εμφιαλωμένα, ένας αφράτος χαλβάς για επιδόρπιο και αμοργιανή ψημένη ρακή κέρασμα με τον λογαριασμό. Nένα Δημητρίου 

Πάνω Πλατεάκι, Χώρα Αμοργού, Τ/6937-281.226


Γιασεμί – Jazzmin

Τη δεύτερη φορά που θα έρθετε εδώ θα νιώσετε κιόλας ντόπιος. Κατάλληλο μέρος για παρέες που θέλουν χορταστικό πρωινό (και νόστιμο). Υπάρχει μια μικρή βιβλιοθήκη για χαζολόγημα και επιτραπέζια παιχνίδια, για να τονώσετε τον ανταγωνισμό σας με τους φίλους όσο περιμένετε να έρθει το γιαούρτι με τα φρέσκα φρούτα ή η ομελέτα. Το βράδυ τα φώτα χαμηλώνουν, τα μπαλκόνια του γεμίζουν και οι θαμώνες του περιμένουν όρθιοι στο στενάκι μέχρι να σερβιριστούν τα ποτά τους. Nένα Δημητρίου 

Χώρα Αμοργού, Τ/22850-74.017


Kαντίνα Καλοταρίτισσας

Εδώ θα φτάσετε με σκοπό να πάρετε το βαρκάκι που θα σας οδηγήσει σε λίγα λεπτά στο νησάκι Γραμπούσα, με τις δύο παραδεισένιες παραλίες. Πριν επιβιβαστείτε, πλησιάστε στην καντίνα που βρίσκεται στο τέρμα της παραλίας της Καλοταρίτισσας για να προμηθευτείτε τυρόπιτες. Αμοργιανές, μικρές και τραγανές τυρόπιτες με λεπτό ζυμαράκι και ντόπιο τυρί, γινωμένες στο τηγάνι. Nένα Δημητρίου

Παραλία Καλοταρίτισσας Αμοργού, Τ/6970-216.595


ΣEΡΙΦΟΣ

Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 2)-10

Μαραθόριζα

Mεγαλωμένη στη Σέριφο και εκπαιδευμένη σε κουζίνες ντόπιων εστιατορίων, η ιδιοκτήτρια της Μαραθόριζας, η μαγείρισσα Βίβιαν Γιούλα, μαγειρεύει χωρίς σοφιστικέ τεχνάσματα, αλλά περιεκτικά, με γνώση, ουσία και νοστιμιά. Μεταξύ άλλων φτιάχνει εξαιρετική λούζα με σκόρδο, μπόλικο κύμινο και μπαχάρι, λιαστές ντομάτες στο κουρκούτι, καππαρόκουμπα γιαχνί και έκτακτη μαραθόπιτα που σερβίρεται με μέλι! Με συνταγή παρμένη από τα πανηγύρια του νησιού, κάνει φανταστικές χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες, τραγανές, με γλυκιά νοστιμάδα – απίθανες μαζί με τις σαλτσούλες απ’ τα μαγειρευτά της. Νικολέτα Μακρυωνίτου 

Είσοδος Άνω Χώρας, Τ/22810-52.656


Της Καλής

Χαριτωμένο εστιατόριο πλάι στην προκυμαία, με μεγάλη αγάπη για το ψάρι και τα θαλασσινά, μαγειρεμένα άλλοτε μαμαδίστικα κι άλλοτε με δημιουργικότητα. Καρπάτσιο χταποδιού με πορτοκάλι και μέλι, σεβίτσε με καλαμάρι, αλλά και ελληνικό μπλε καβούρι μαριναρισμένο σε χυμό μοσχολέμονου είναι κάποιες από τις φετινές προσθήκες, ενώ πάντα βρίσκουμε δημοφιλή κι αγαπημένα, όπως η κυκλαδίτικη τυροκουλούρα, αστακομακαρονάδες, ριζότο με γαρίδες, κ.ά. Ελληνικές μπίρες και μια καλή λίστα από ελληνικά κρασιά. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Λιβάδι, Σέριφος, Τ/22810-52.301


ΣIΦΝΟΣ

Ω3

Ψαροφαγικός προορισμός το εστιατόριο Ω3 που σχεδόν «κολυμπάει» μέσα στη θάλασσα. Από τη Σίφνο και την Ελλάδα, αλλά κι εκτός συνόρων, εμπνέονται τα δημιουργικά πιάτα τους, όπως οι κροκέτες μπακαλιάρου με καυτερή σάλτσα λαδιού, η ψητή σουπιά με αυγοτάραχο και αχινό, και πολλές ιδιαίτερες τεχνικές επεξεργασίας των πρώτων υλών (βλ. κάπνισμα, curing, κ.ά.). Στα πιάτα τους (tailor made κατασκευασμένα από το τοπικό κεραμοποιείο Sifnos Stoneware) χρησιμοποιούν βότανα, λουλούδια και κηπευτικά από καλλιεργητή που φυτεύει για λογαριασμό τους, ενώ η λίστα με τα κρασιά περιλαμβάνει επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα παρουσιασμένες από έναν σομελιέ με γνώσεις για ιδανικούς οινογαστρονομικούς συνδυασμούς. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Πλατύς Γιαλός, Σίφνος, Τ/22840-72.014

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή