Μια καρτ ποστάλ από τα παιδιά της Σάμου

Μια καρτ ποστάλ από τα παιδιά της Σάμου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2016, ένα από τα έργα της εικαστικής έκθεσης με τίτλο «A World not Ours», που φιλοξενείτο στο Art Space Pythagorion, ήταν μια καλύβα φτιαγμένη από χώμα και νερό. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκείνης της χρονιάς είχαν ενθουσιαστεί με το έκθεμα, το ζούσαν και θυμούνταν τον τρόπο που οι μάστορες παππούδες τους έφτιαχναν τέτοιες καλύβες. Εκείνο ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για τη Σάμο, με τα κύματα των προσφύγων να κατακλύζουν τα Κέντρα Υποδοχής. Κι όμως αυτή την περίοδο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε και υλοποίησε η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου φιλοξένησε περίπου 1.000 παιδιά, που το παρακολούθησαν μόνα τους ή με τα σχολεία τους ή ήταν προσφυγόπουλα και έφτασαν στο Ιδρυμα Schwarz μέσω οργανωμένων επισκέψεων.

Το θέμα της φετινής έκθεσης στον ίδιο χώρο είναι «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας», σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου. Περιλαμβάνει 12 έργα καλλιτεχνών που αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο η μελαγχολία έχει επηρεάσει τη ζωή, τις σχέσεις και το περιβάλλον όπου ζούμε. Ισάριθμες θα είναι και οι κάρτες, σαν τις γνωστές καρτ ποστάλ, που θα πάρουν στα χέρια τους τα παιδιά του εκπαιδευτικού προγράμματος. Στη μια πλευρά θα υπάρχει μια εικόνα του έργου και στην άλλη ένα σύντομο επεξηγηματικό κείμενο, ως αφορμή για σκέψη και έμπνευση. Στο πλάι της καρτ ποστάλ τα παιδιά θα γράψουν τα δικά τους σχόλια, μικρές φράσεις σαν συνθήματα στον τοίχο. Αυτές οι κάρτες, που σκοπό έχουν να μεταφέρουν τις εμπειρίες των παιδιών από την έκθεση, αποτελούν μέρος του φακέλου που θα πάρουν οι συμμετέχοντες.

Τα παιδιά της Σάμου τα τελευταία χρόνια, χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Schwarz, έχουν εξοικειωθεί με τη σύγχρονη τέχνη. Ηταν δύσκολο άραγε; «Καθόλου», λέει η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου. «Η σύγχρονη τέχνη είναι ιδανική γι’ αυτή τη γενιά των δικτύων, γιατί αποτελεί έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κόσμο. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, όπως και τα παιδιά άλλωστε, έχουν στραμμένες τις αντένες τους προς τα έξω λαχταρώντας να συλλάβουν τις αλλαγές».

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε μαθητές σχολείων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ διοργανώνονται ειδικά σεμινάρια και για εκπαιδευτικούς, καθηγητές. Ωστόσο οι πρώτες συναντήσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 10 ετών και πάνω.

​​Art Space Pythagorion, εκπαιδευτικό πρόγραμμα 4/8 -15/9. Πρώτες συναντήσεις 4/8 και 6/8 στις 7 μ.μ. www.schwarzfoundation.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή