Δήμαρχος Λέσβου: «Ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα»

Δήμαρχος Λέσβου: «Ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διασάλευση της κοινωνικής συνοχής και την αναγκαιότητα επιστροφής στην κανονικότητα στο νησί της Λέσβου επεσήμανε στην «Κ» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, που από τη μία έχει να αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες πολιτών για το ιδιότυπο «face control» που απέκλεισε από τη δημοτική πλαζ πρόσφυγες, και από την άλλη συναθροίσεις ντόπιων ενάντια στη δημιουργία νέων καταυλισμών που έχουν βασιστεί σε… ψευδείς ειδήσεις.

Ειδικότερα, από τα μέσα Ιουνίου δεκάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλουν τη συμπεριφορά υπαλλήλων στη δημοτική πλαζ Τσαμάκια, που φέρονται να ζητούσαν διαβατήριο και έγγραφα από πρόσφυγες για την είσοδό τους. Σε ένα από τα περιστατικά, στα τέλη Ιουλίου, ο Σύρος που εργάζεται ως διερμηνέας προχώρησε σε μήνυση. Η «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο» εκφράζει την απογοήτευσή της «για την πλήρη κάλυψη αυτής της πολιτικής από τον δήμαρχο Λέσβου με την αιτιολογία ότι πιθανόν να παρενοχλούνται οι λουόμενοι – λουόμενες από την παρουσία τους. Τον παρακαλούμε να μην επικαλείται τη “Λέσβο της αλληλεγγύης” προκειμένου να δικαιολογήσει ξενοφοβικές πρακτικές». Μάλιστα, θα προσφύγει «για το ζήτημα αυτό που μας ντροπιάζει» στον Συνήγορο του Πολίτη.

Από την άλλη, ντόπιοι διαμαρτύρονται για τους πρόσφυγες. Η Μαρία Χατζησάββα, μέλος Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου Μυτιλήνης εκφράζει τον εκνευρισμό πολλών, όταν «κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες λούζονται με σαμπουάν στις ντουζιέρες ή δεν φορούν μαγιό, αλλά τα εσώρουχά τους. Ή ακούν πολύ δυνατά μουσική, ενώ εμείς πάμε στην παραλία για να ξεκουραστούμε. Εγώ τους εξηγώ ότι δεν είναι σωστό, ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι πρέπει να μας σέβονται, αλλά έχουμε πρόβλημα στην επικοινωνία». Κοιτάξτε, μας λέει, «αυτοί οι άνθρωποι, πάνω από 10.000 συνολικά, είναι πάρα πολλοί για εμάς. Πόσους πρέπει να πάρουμε. Αν είχαμε μέχρι 3.000, θα ήμασταν μονοιασμένοι, θα μαθαίναμε από αυτούς και θα μάθαιναν από εμάς».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος αναφέρει στην «Κ»: «Εγώ προσωπικά είχα αναγκαστεί να πάω στα Τσαμάκια και να μιλήσω σε κάποιους μετανάστες που πετούσαν μπουκάλια με μπίρες στη θάλασσα για να τους εξηγήσω ότι πρέπει να το σταματήσουν αυτό. Μας είπαν ότι αυτή η τακτική ελέγχου (σ.σ. με τα διαβατήρια) απαγορεύεται και τη σταματήσαμε. Στο μεταξύ, όμως, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Πήγαιναν μετανάστες με τα παιδιά τους, ευπρεπώς». Ο κ. Γαληνός επιμένει: «Χρειάζεται ηρεμία στον τόπο μας. Αυτή έχει διασαλευθεί. Αυτό που προσπαθώ προσωπικά είναι να προστατέψω την κοινωνική συνοχή. Το μπάνιο στη δημοτική πλαζ είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων και πρωτίστως των Μυτιληνιών που το έχουν ανάγκη, όπως κάθε καλοκαίρι. Δεν είναι φυσιολογικό να πηγαίνει ο άλλος με το σώβρακό του και με τις μπίρες του, σε ομάδα 30 ατόμων και να είμαστε μπάτε σκύλοι αλέστε».

Στο μεταξύ, απολύτως ψευδής αποδεικνύεται η είδηση που μεταδόθηκε και μάλιστα προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με την οποία το πρώην εργοστάσιο «Σουρλάγκα» στο Πέραμα της δυτικής πλευράς της εισόδου του κόλπου της Γέρας θα μετατρεπόταν σε καταυλισμό 10.000 έως 17.000 προσφύγων και μεταναστών. Για το σενάριο αυτό πραγματοποιήθηκε και σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Ολα κρέμονται από μία κλωστή», καταλήγει ο κ. Γαληνός. «Την ίδια ώρα που οι Αλληλέγγυοι τραβούν την κατάσταση χωρίς να δίνουν σημασία στην τοπική κοινωνία, κάποιοι ακραίοι, ανεύθυνα άτομα, βγάζουν λόγους σε συναθροίσεις αποσκοπώντας σε πολιτικά κίνητρα και στη συγκρότηση ψηφοδελτίου για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές». Ας σημειωθεί ότι άλλες δύο φορές στο παρελθόν το ίδιο σενάριο πυροδότησε κινητοποιήσεις σε άλλα σημεία του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή