Δύσκολος ο τρύγος φέτος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίεργη, ανομοιογενής, δύσκολη, πρώιμη είναι μερικά από τα επίθετα που χρησιμοποιούν οι οινοποιοί για να χαρακτηρίσουν τη φετινή σοδειά οινοστάφυλων, ενώ ο τρύγος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι καλοκαιρινές βροχές προκάλεσαν καταστροφές και αυξημένη υγρασία, που έφερε με τη σειρά της ασθένειες, κυρίως στις άσπρες ποικιλίες. Αντίθετα, το ξινόμαυρο στη Βόρεια Ελλάδα, που ακόμα δεν έχει μαζευτεί, δροσίστηκε και θέριεψε με τις καλοκαιρινές βροχοπτώσεις. «Δύσκολος ο τρύγος φέτος, ειδικά για τα λευκά, γιατί υπήρχε μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμανση των σταφυλιών», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Στέλιος Μπουτάρης. Μόλις προχθές, πραγματοποίησε αγιασμό τηρώντας την οικογενειακή παράδοση. «Ξέρω, ήταν στη μέση του τρύγου, αλλά δεν προλάβαμε στην αρχή», δικαιολογείται. «Κάνω ό,τι έκανε ο πατέρας και ο παππούς μου: Κάθε χρόνο κάνω στον τρύγο αγιασμό και βάζω, όπως έκανε η γιαγιά μου, στο σημείο που παραλαμβάνουμε τα σταφύλια έναν βασιλικό. Ετσι τα βρήκα, έτσι τα συνεχίζω», λέει χαμογελώντας πλατιά. Κάθε οινοποιός γνωρίζει πως τον τελευταίο λόγο στη σοδειά κάθε χρόνο έχει αυτό το κάτι που ξεφεύγει από τον έλεγχο του ανθρώπου. Ο Θεός, η τύχη, το σύμπαν, όπως το αποκαλεί ο καθένας. Για τη συνέχεια –ο τρύγος ολοκληρώνεται αρχές Οκτωβρίου– ο κ. Μπουτάρης είναι αισιόδοξος.

«Τώρα ο καιρός είναι ό,τι πρέπει για το ξινόμαυρο. Εχει ζέστη την ημέρα αλλά το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει αρκετά».

Η Σαντορίνη, όπως κάθε χρόνο, άνοιξε και τον φετινό τρύγο στις αρχές Αυγούστου. Ενα ήταν φέτος το κύριο χαρακτηριστικό των οινοστάφυλων στο νησί: ακριβά.

Φέτος τα οινοποιεία αγόρασαν σταφύλι δίνοντας 4,5 ή και κάποιες φορές και δύο ευρώ το κιλό σε σχέση με το 3,5 ευρώ που είχαν πληρώσει πέρυσι. Υπολογίζοντας ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο κιλά σταφύλι για να προκύψει ένα λίτρο κρασί, η αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης αναμένεται να εκτινάξει και την τιμή στο ράφι του διασημότερου ελληνικού κρασιού, της «Σαντορίνης».

Δύσκολος ο τρύγος φέτος-1

«Η ποσότητα σταφυλιού φέτος ήταν πολύ περιορισμένη στη Σαντορίνη και οι οινοποιοί σκοτώνονταν να βρουν πρώτη ύλη», λέει στην «Κ» ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στο νησί, εκτός από την Πελοπόννησο όπου διαθέτει πολλά στρέμματα αμπελώνα. Ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας αναφέρει ότι η Σαντορίνη φέτος είχε μειωμένη παραγωγή κατά 30%. Το χαλάζι που έπεσε στην Οία τον Μάρτιο κατέστρεψε το 70% των οινοστάφυλων της περιοχής, ενώ η έλλειψη βροχοπτώσεων τον χειμώνα δεν βοήθησε στην ανάπτυξη των σταφυλιών. Μάλιστα ο ίδιος υποστηρίζει ότι εφόσον υπάρχει περιορισμός στις ποικιλίες σταφυλιών που μπορούν να φυτευτούν στη Σαντορίνη, «η πολιτεία οφείλει να προστατέψει τα οινοποιεία του νησιού».

Στη Νεμέα

Οσον αφορά την περιοχή της Νεμέας και την ποικιλία Αγιωργίτικο, συνέβη φέτος ακριβώς το αντίθετο από ό,τι στις Κυκλάδες. «Οι πολλές βροχοπτώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έφεραν πολλές αρρώστιες στα αμπέλια», λέει ο Γιάννης Τσέλεπος και συμπληρώνει: «Φέτος είναι η χρονιά για τους επαγγελματίες αμπελουργούς και οινοποιούς που πρέπει να είσαι συνέχεια πάνω από το αμπέλι. Οι βροχές δυσκολεύουν τα πράγματα, αλλά τι να γίνει; Στο Mπορντό, που βρέχει συνέχεια, δηλαδή δεν κάνουν κρασιά;», καταλήγει.

Πάντως πολλοί αμπελουργοί στη Νεμέα μιλούν για τη δεύτερη χειρότερη χρονιά μετά το 2002 που η περιοχή, εξαιτίας των αυξημένων βροχοπτώσεων, δεν έδωσε σχεδόν καθόλου παραγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή