Μετά το Νεώριο η ΟΝΕΧ θέλει Ελευσίνα και Σκαραμαγκά

Μετά το Νεώριο η ΟΝΕΧ θέλει Ελευσίνα και Σκαραμαγκά

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν στα μέσα Μαρτίου κατέπλεε στο λιμάνι της Σύρου το νεότευκτο (2016) αποβατικό catamaran από αλουμίνιο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το USNS «Carson City», λίγοι αντιλήφθηκαν την έκταση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική αλλά και ναυπηγική βιομηχανία. Τώρα που η ONEX, μια αμερικανικών συμφερόντων επιχείρηση που έχει πρακτικά αναλάβει ήδη τον έλεγχο του Νεωρίου Σύρου, εξεδήλωσε επίσημα ενδιαφέρον για την ταυτόχρονη εξαγορά και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η έκταση αυτού του ενδιαφέροντος γίνεται πιο ξεκάθαρη.

Η ONEX είναι ένας όμιλος που ειδικεύεται σε επιλεγμένα projects στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της αεροναυπηγικής, των τεχνολογιών πληροφορικής, της επικοινωνίας και της νανοτεχνολογίας που υποστηρίζεται από αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Γνωστή και από την προσπάθειά της να επενδύσει στην ΕΑΒ η ΟΝΕΧ «τρέχει» εδώ και πέντε μήνες το ναυπηγείο στο Νεώριο Σύρου και αναμένει από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου εντός μηνός και την επίσημη επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσής του, που αποτελεί μια επένδυση 110,9 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή στο Νεώριο φιλοξενούνται για επισκευές και άλλες εργασίες πέντε ποντοπόρα πλοία ταυτοχρόνως. Aπό τον Απρίλιο, οπότε και «μπήκε» η ONEX, έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί στο ναυπηγείο 32 πλοία και με τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης και την επιστροφή των ναυτιλιακών στη Σύρο αναμένεται να ξεπεραστούν τα 75 πλοία το 2018, σημειώνουν κύκλοι της ONEX. Οι ίδιες πηγές βλέπουν βραχυπρόθεσμα να εξυπηρετούνται 100 πλοία ετησίως. Σύμφωνα με κύκλους της νέας διοίκησης του Νεωρίου, «είναι συγκλονιστική η ανταπόκριση των Ελλήνων εφοπλιστών στην αναγέννηση του ιστορικού ναυπηγείου». Ετσι η ΟΝΕΧ επιδιώκει να επεκτείνει τώρα τις δραστηριότητές της σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά διαβλέποντας συνέργειες αλλά και προοπτικές στην αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας.

Η αμερικανική στήριξη έχει τριπλή εξήγηση, αναφέρουν οικονομικοί παρατηρητές: Αφενός βάζει ένα τέλος στην κινεζική επεκτατικότητα στον κλάδο και αφετέρου εντάσσεται στη μετατόπιση της ισορροπίας στην περιοχή υπέρ της Ελλάδος εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων Αγκυρας – Ουάσιγκτον. Επιπλέον, όμως, βάζει μια αμερικανική εταιρεία σε κομβική θέση σε μια βιομηχανία που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να «τρέξει» ένα μεγάλο εξοπλιστικό για τις νέες φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού.

Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) η ΟΝΕΧ εκδήλωσε ενδιαφέρον τόσο για το εμπορικό όσο και το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων και το ενδιαφέρον της αναμένεται να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή που έχει τοποθετηθεί στα ΕΝΑΕ. Τη συμμετοχή της δηλαδή στους σχετικούς διαγωνισμούς πώλησης των περιουσιακών στοιχείων των ΕΝΑΕ. Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συμφερόντων του ομίλου Ν. Ταβουλάρη, η πρόταση εξαγοράς αναμένεται να προχωρήσει μέσω διαδικασίας εξυγίανσης με τη συναίνεση των πιστωτών, την οποία ήδη «τρέχει» η κυβέρνηση.

Η στρατηγική της OΝΕΧ ίσως γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη αν παρατηρήσει κάποιος τις πρόσφατες συμφωνίες συνεργασίας της: Υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τη ναυπήγηση πλοίων, επιβατηγών και στρατιωτικών, από αλουμίνιο με τη γαλλική εταιρεία Ocea Construction Navale, η οποία ειδικεύεται στον τομέα, με αντικείμενο τη συμπαραγωγή νεότευκτων σκαφών για την ακτοπλοΐα και ιδιώτες πελάτες (yachts) αλλά και για ρόλους ακτοφυλακής και πολεμικού ναυτικού. Πλοία δηλαδή όπως το αμερικανικό USNS «Carson City» που πέρασε διακριτικά από τη Σύρο τον Απρίλιο. Επίσης έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη της MAN Diesel & Turbo για τα πλοία που είτε δεξαμενίζονται είτε επισκευάζονται στο Νεώριο. Και κατά πληροφορίες έχει υπογράψει και επιστολές προθέσεων (Letters Of Intent) με άλλους μεγάλους πολυεθνικούς προμηθευτές εξοπλισμού και υποστήριξης.

Ισως είναι ενδεικτικό των εξελίξεων το γεγονός πως ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ στα εγκαίνια της ΔΕΘ έκανε ειδική αναφορά στην ONEX σημειώνοντας πως «η ONEX έχει αποκτήσει το Νεώριο στη Σύρο και ψάχνει να αγοράσει ένα ακόμη ναυπηγείο εδώ στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «η ελληνική αγορά αποτελεί υπόσχεση για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της πληροφορίας και επικοινωνιών και της άμυνας». Το δημόσιο πρόσωπο της ONEX και διευθύνων σύμβουλός της είναι ο ελληνικής καταγωγής Πάνος Ξενοκώστας, πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, με σπουδές σε αεροναυπηγική και μεταπτυχιακά σε διοίκηση επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή