Συνάντηση Αναστασιάδη με τον υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου

Συνάντηση Αναστασιάδη με τον υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου κ. Τάρεκ Μόλλαν, τον οποίον συνόδευε ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης δέχθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη διακρατική συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού και για την επικείμενη υπογραφή της που είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια των δύο χωρών να διοχετεύσουμε το κοίτασμα Αφροδίτη προς την Αίγυπτο.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης αύριο λόγω της υπογραφής της συμφωνίας θα βρίσκεται στην Κύπρο και εκπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι που δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Ένωση σε αυτό το έργο.

Σημείωσε επίσης ότι αυτός ο αγωγός είναι ένας ευρωπαϊκός γιατί το φυσικό αέριο που θα πηγαίνει στην Αίγυπτο από το Αφροδίτη, αφού προχωρήσουν και οι εμπορικές συμφωνίες, θα βρει τον δρόμο του τελικά στη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Ερωτηθείς αν η συμφωνία αφορά μόνο το Αφροδίτη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «η διακρατική συμφωνία είναι γενικότερης φύσεως, για το κυπριακό φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο». Πρόσθεσε ότι ο λόγος που αναφέρθηκε στο Αφροδίτη είναι «διότι μιλάμε για αυτό το κοίτασμα και για τις εμπορικές συζητήσεις για να το διοχετεύσουμε πρώτα σε ένα από τα τερματικά της Αιγύπτου και ενδεχομένως και κάποιο μέρος του για εσωτερική κατανάλωση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί ορόσημο για τη συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου και ότι αυτή δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα χωρίς την υποστήριξη των Προέδρων των δύο χωρών.

Σημείωσε ότι η συμφωνία θα επισπεύσει τη διαδικασία και θα επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει πόρους για τη χώρα, αλλά και μέσω της μεταφοράς του στην Αίγυπτο να διοχετευθεί στην Ευρώπη.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή