Νέος γύρος αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης και του ΕΝΦΙΑ

Νέος γύρος αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης και του ΕΝΦΙΑ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης προχωρεί εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ηδη το αρμόδιο τμήμα αντικειμενικών αξιών έχει πιάσει δουλειά και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει υποβάλει τις προτάσεις του στην πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα, θα υποβληθεί σχέδιο αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης σε όσες περιοχές παρατηρούνται στρεβλώσεις καθώς και σε αυτές όπου η τιμή ζώνης δεν άλλαξε το 2018, εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης θα αναλάβουν και πάλι οι ειδικοί εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι αυτή τη φορά θα έχουν περισσότερο χρόνο για να παραδώσουν το έργο τους. Δηλαδή, θα μπορούν να αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία αγοραπωλησιών και να εκτιμήσουν τις συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Η διαδικασία αυτή με τους εκτιμητές θα συνεχιστεί και το 2020 εφόσον αυτό χρειαστεί, καθώς το ψηφιακό σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών με τις εμπορικές αξίες δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Και αυτό, καθώς δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες που να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα, δεδομένου ότι μόλις το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάποια κινητικότητα στην κτηματαγορά.

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το αρμόδιο τμήμα αντικειμενικών αξιών θα υποβάλει και δεύτερη πρόταση σχετικά με το εάν χρειάζεται η επανεξέταση του τρόπου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών και συγκεκριμένα εάν είναι αναγκαία η τροποποίηση των συντελεστών παλαιότητας, προσόψεως, ορόφου κ.λπ. με στόχο την όσο το δυνατόν περισσότερο προσέγγιση της πραγματικής αξίας ενός ακινήτου σε συνδυασμό βέβαια με την προσφορά και τη ζήτηση που καταγράφονται στην αγορά ακινήτων. Πάντως στόχος της νέας αναπροσαρμογής των τιμών είναι αυτές να εξομοιωθούν με τις εμπορικές τιμές, κάτι που δεν έγινε το 2018.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό­­­τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020.

Αλλάζει και ο ΕΝΦΙΑ

Αυτό σημαίνει ότι και τα επόμενα δύο χρόνια θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν τόσο το 2019 όσο και το 2020 επιβαρύνοντας κάποια και ελαφρύνοντας κάποια άλλα νοικοκυριά.

Δηλαδή, αυτό που αναφέρουν οι μεσίτες είναι ότι σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Φιλοθέη και ο Παπάγος οι τιμές ζώνης πρέπει να μειωθούν προκειμένου να εναρμονιστούν με τις πραγματικές τιμές. Αντίθετα, αναμένονται εκ νέου αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα. Οπως προκύπτει από στοιχεία μεσιτικών γραφείων, σε αρκετές περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές είναι χαμηλότερες κατά 50%-60% συγκριτικά με τις τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Μάλιστα στις περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, όπου οι αξίες προσγειώθηκαν, παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες διαφορές, ενώ ακολουθούν οι ακριβές περιοχές, όπου, παρά τις μειώσεις που έγιναν στις τιμές ζώνης, η απόσταση σε σχέση με την πραγματικότητα στην αγορά παραμένει μεγάλη.

Η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να αναδιαρθρώσει πλήρως τον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, οι νέες τιμές μπορούν να εκτινάξουν τον ΕΝΦΙΑ στις φθηνότερες περιοχές και να μειώσουν σημαντικά τον φόρο στις ακριβές περιοχές.

Ενταξη περιοχών

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι και η ένταξη εκατοντάδων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Ακόμα και εντός του Λεκανοπεδίου υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα τα ακίνητα να υποφορολογούνται. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλο νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται σε περιοχή που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Βέβαια, οι εντάξεις είναι αρμοδιότητα των δήμων. Στα τέλη του 2019, όπως υπολογίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει ενταχθεί το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή