Μήνυμα Ιερώνυμου για τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας

Μήνυμα Ιερώνυμου για τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις, ουκ ολίγες κατά καιρούς, παρεμβάσεις του Κράτους στα της Εκκλησίας εστίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, μιλώντας στις εργασίες του Ζ' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Η τοποθέτησή του, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αποτελεί ένα ακόμη σαφές μήνυμα γύρω από τη συζήτηση και τις κυβερνητικές προθέσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος ως προς τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος τάχθηκε κατά του κρατικού παρεμβατισμού στην Εκκλησία τονίζοντας πως «η Εκκλησία κατά την επίγεια παρουσία Της δεν δύναται, εκ της φύσεως Της, να είναι θεσμός που "ιδιωτεύει". Η σχέση Της με το κράτος, όπως έχω ξαναπεί, είναι υπόθεση ενός λαού. Ωστόσο ο δημόσιος και συλλογικός Της χαρακτήρας δεν χορηγεί κανένα δικαίωμα στην πολιτική εξουσία να θεολογεί ή να διαμεσολαβεί στην σχέση Κλήρου και Λαού λογοκρίνοντας τα εκκλησιαστικά θέσμια, παραδόσεις και ιερούς κανόνες, με στόχο την κρατική καθοδήγηση της Εκκλησίας. Κατά τον τρόπο αυτό αντιλαμβανόμαστε στον χώρο της Εκκλησίας την "θρησκευτική ουδετερότητα" του Κράτους».

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε «η πολιτική θεολογία της Ανατολικής Ορθοδοξίας δικαιολογεί την αμοιβαία αρωγή μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, αλλά ο κρατικός παρεμβατισμός είναι μία προβληματική πολιτειακή αντίληψη», ενώ τόνισε πως «από τον 19ο αιώνα κανένα νεοπαγές κράτος δεν στάθηκε αδιάφορο απέναντι στην θρησκευτική συνοχή του πληθυσμού του ως παράμετρο της εθνικής του αυτοδιαθέσεως».

Μήνυμα Ιερώνυμου για τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας-1

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με την ηγεσία της Ανώνυμης Εταιρείας Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ). Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η ΚΤΥΠ ΑΕ έχουν υπογράψει δυο προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες αφορούν:

α) στο έργο ανέγερσης ιερού ναού εντός του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα Αττικής, για το οποίο οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος της χρονιάς, καθώς και

β) στη μελέτη και δημοπράτηση εκ μέρους της ΚΤΥΠ ΑΕ  του έργου ανέγερσης Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και κοιτώνων φιλοξενίας στο Κέντρο.

Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υπογραφεί και τρίτη σύμβαση μεταξύ Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ΚΤΥΠ ΑΕ, για το έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου των εγκαταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή