To Brexit δεν σταματά τις επενδύσεις στο Σίτι του Λονδίνου

To Brexit δεν σταματά τις επενδύσεις στο Σίτι του Λονδίνου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των άμεσων ξένων επενδύσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο εξασφάλισε το Λονδίνο στη διάρκεια του 2017. Παρά την αναταραχή και τον φόβο του Brexit, το Σίτι του Λονδίνου δείχνει ότι διατηρεί τον πρωταγωνιστικό του ρόλο μεταξύ των χρηματοοικονομικών κέντρων του πλανήτη. Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Λονδίνου προσείλκυσε πέρυσι 55 ξένες επενδύσεις αξίας 4,23 δισ. στερλινών. Δηλαδή, το Σίτι του Λονδίνου κατείχε πέρυσι το 28% από την παγκόσμια πίτα των άμεσων ξένων επενδύσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα. Υπερίσχυσε, ως εκ τούτου, όλων των υπολοίπων χρηματοοικονομικών κέντρων που περιλαμβάνονται στην έρευνα και είναι τα εξής: το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, το Χονγκ Κονγκ, το Λουξεμβούργο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, η Σιγκαπούρη και το Τόκιο. Αμεση ξένη επένδυση είναι ένα νέο ή υφιστάμενο πρότζεκτ όπου οι επενδυτές από το εξωτερικό κατέχουν πλειοψηφικό μερίδιο.

Το Σίτι του Λονδίνου κατατάσσεται δεύτερο μετά τη Σιγκαπούρη σε ό,τι αφορά τη συνολική αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων. Αναλυτικότερα, η Σιγκαπούρη προσείλκυσε πέρυσι 4,73 δισ. στερλίνες και το Σίτι του Λονδίνου περίπου 4,23 δισ. στερλίνες. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο Χονγκ Κονγκ έφθασαν τα 3,37 δισ. στερλίνες και στη Νέα Υόρκη σε 0,71 δισ. στερλίνες. Μάλιστα, η Νέα Υόρκη ακολουθεί το Τόκιο, το Δουβλίνο και το Παρίσι, σχολιάζει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Επενδύσεις 8,6 δισ. στερλίνων έχουν διοχετευθεί σε όλον τον χρηματοοικονομικό κλάδο της Βρετανίας την περίοδο 2013-17.

Αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες στο Σίτι του Λονδίνου τυπικά χάνουν την πρόσβασή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Τα χρηματοοικονομικά κέντρα στην υπόλοιπη Ε.Ε. εποφθαλμιούν για ένα κομμάτι των δραστηριοτήτων του Σίτι του Λονδίνου. Φαίνεται, όμως, πως δεν πτοούνται οι τραπεζίτες που δραστηριοποιούνται στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι εξαγωγές από τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 68 δισ. στερλίνες, ξεπερνώντας τη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη μαζί. Η Κάθριν Μακ Γκίνες, υψηλόβαθμο στέλεχος της τοπικής διοίκησης του Σίτι του Λονδίνου (City of London Corporation), είπε πως ο βρετανικός χρηματοοικονομικός κλάδος εξακολουθεί να λειτουργεί ως «μαγνήτης» για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Η ίδια, μιλώντας στο CNBC, είπε πως η πρωτοκαθεδρία του Σίτι του Λονδίνου δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι ροές των ξένων κεφαλαίων μπορούν να αλλάξουν από τη μια ημέρα στην άλλη.

Ορατές είναι, ωστόσο, οι επιπτώσεις του Brexit στην ευρύτερη οικονομία. Τον Ιούνιο, το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου ανακοίνωσε στοιχεία που έδειξαν πως οι ξένες επενδύσεις σε όλη την οικονομία υποχώρησαν κατά 9% από το 2016/17 μέχρι το 2017/18. Ο Τζον Γκλεν, αξιωματούχος στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν καθησυχαστικός για τις συνέπειες του Brexit στο Σίτι του Λονδίνου. «Η Βρετανία θα παραμείνει ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο για αρκετό καιρό αφού αποχωρήσουμε από την Ε.Ε,», δήλωσε ο ίδιος. Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα εργάζονται στον βρετανικό κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή