Η Γλυφάδα απέκτησε νέο κοιμητήριο

Η Γλυφάδα απέκτησε νέο κοιμητήριο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ίσως τα πρώτα εγκαίνια νεκροταφείου που απέκτησαν δική τους σελίδα στο facebook και… έγιναν viral. Το χιούμορ, έστω και μαύρο, είναι καλοδεχούμενο ακόμα και στα περί του θανάτου, όμως η λειτουργία τού νέου νεκροταφείου της Γλυφάδας είναι και στην ουσία μια σημαντική είδηση, καθώς οι συνθήκες στο σημερινό νεκροταφείο είναι περισσότερο από απαράδεκτες. Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων για την τελευταία κατοικία στην Αττική παραμένει τις τελευταίες δεκαετίες οξύ, ενώ το αποτεφρωτήριο –που θα έδινε διέξοδο σε ένα κομμάτι του πληθυσμού– εξακολουθεί να «αγνοείται».

Το οξύ πρόβλημα του νεκροταφείου της Γλυφάδας ήρθε στο φως το 2011, όταν ο τότε δήμαρχος κατέλαβε παράνομα μια περιοχή στη Β΄ ζώνη του Υμηττού και πραγματοποίησε ταφές. Το παράνομο νεκροταφείο δεν μακροημέρευσε, καθώς παραβίαζε… τη μισή περιβαλλοντική νομοθεσία (επιπλέον είχε «χωροθετηθεί» και σε μπαζωμένο ρέμα). Ελλείψει σχεδιασμού, η υπόθεση μπορούσε να λυθεί μόνο με «τα μεγάλα μέσα». Το 2014, με μια τροπολογία δόθηκε δυνατότητα να νομιμοποιηθούν μέσα σε ένα χρόνο νεκροταφεία σε δασικές ή προστατευόμενες περιοχές. Ομως η δημοτική αρχή είχε αλλάξει, εγκαταλείποντας το από κάθε άποψη προβληματικό σχέδιο (την εκμεταλλεύθηκε όμως η Πεντέλη για τα 3 κοιμητήριά της που όπως αποδείχθηκε ήταν παράνομα). Τον ίδιο χρόνο, με τον ν. 4315, παραχωρήθηκε στον Δήμο Γλυφάδας έκταση 42 στρεμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας για κοιμητήριο: οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις εξαιρούνται των προβλέψεων της πολεοδομικής ή περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ως εκ τούτου έγινε δυνατή η χωροθέτηση μέσα σε προστατευόμενη ζώνη στον Υμηττό.

Ως αντάλλαγμα, ο δήμος δημιούργησε έναν χωριστό χώρο ταφής ειδικά για την αεροπορία (με ένα μνημείο για όλους τους πεσόντες αεροπόρους από την ίδρυση της αεροπορίας έως σήμερα). «Για εμάς το νέο κοιμητήριο λύνει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Μπορούμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό να αποχαιρετούμε τους συνανθρώπους μας», λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Μελέτη και αδειοδότηση

«Χαρακτηριστικό είναι ότι τις ημέρες αυτές που άνοιξαν οι πόρτες, έρχονται, κυρίως πολλοί ηλικιωμένοι, να το δουν». Οπως σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, το νεκροταφείο έχει όλες τις απαραίτητες μελέτες και έλαβε όλες τις αδειοδοτήσεις, ενώ έχει φυτευθεί με 1.200 δένδρα. Μάλιστα, ένα μικρό τμήμα του θα διατεθεί για αλλόθρησκους (να σημειωθεί ότι τα θυρανοίξια του ναού του νέου νεκροταφείου πραγματοποίησε χθες ο μητροπολίτης Γλυφάδας, ο οποίος το 2011 είχε υποστηρίξει θερμά το παράνομο νεκροταφείο, τελώντας τρισάγιο και λειτουργία στο προκάτ εκκλησάκι του). Το σημερινό νεκροταφείο (των 4 στρεμμάτων) θα κλείσει «με σκοπό σταδιακά να εκτονωθεί και σε 3-4 χρόνια να κλείσει», λέει ο κ. Παπανικολάου. «Διερευνούμε αν μπορεί να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο, καθώς είχε δοθεί ως κληροδότημα ειδικά για νεκροταφείο».

Πέραν των ορίων του Δήμου Γλυφάδας, το πρόβλημα παραμένει. «Ολα τα νεκροταφεία της Αττικής έχουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χώρου», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείου Τελετών Αττικής Θανάσης Κωστόπουλος. «Σοβαρότερα είναι τα προβλήματα στα νεκροταφεία Ιλίου, Καματερού, Νέου Ηρακλείου και Ζωγράφου, καθώς και στο Γ΄ Νεκροταφείο επειδή είναι το πιο οικονομικό. Αντίθετα το Α΄ Νεκροταφείο δεν έχει πρόβλημα γιατί δεν είναι προσιτό. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο στα νεκροταφεία που έχουν δημιουργηθεί σε σημεία με μεγάλη υγρασία, γιατί δεν αποσυντίθενται εύκολα οι σοροί. Γι’ αυτό και οι καλοκαιρινές ταφές είναι συνήθως αυτές που δεν έχουν πρόβλημα μετά το πέρας μιας τριετίας. Πιστεύω, πάντως, ότι πρέπει να γίνουν νέα, διαδημοτικά νεκροταφεία έξω από τις πόλεις, αλλά και να επιτραπεί η ίδρυσή τους και σε ιδιώτες. Σημαντικό είναι, επίσης, να προχωρήσει και το αποτεφρωτήριο στον Ελαιώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή