Νέες ταινίες: Σύγχρονος Σοφοκλής εξ… Ισπανίας

Νέες ταινίες: Σύγχρονος Σοφοκλής εξ… Ισπανίας

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυστικό της Πέτρα ***½

ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Χάιμε Ροζάλες

Ερμηνείες: Μπάρμπαρα Λένι, Χοάν Μποτέι, Μαρίζα Παρέδες

Με μόλις 6 ταινίες σε περίπου 20 χρόνια καριέρας, ο Χάιμε Ροζάλες («Ομορφη νιότη») είναι από εκείνους τους κινηματογραφιστές που… παίρνουν τον χρόνο τους, ανάμεσα σε ιδιαίτερα πρότζεκτ. Τέτοια είναι σχεδόν όλα τα φιλμ του Καταλανού σκηνοθέτη, ο οποίος δεν πειραματίζεται μόνο με τα θέματα αλλά και με τις αισθητικές προσεγγίσεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την «Πέτρα», μια ταινία το σενάριο της οποίας θα μπορούσε άνετα να είχε γράψει ο Σοφοκλής ή ο Ευριπίδης. Θαυμαστής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της τραγωδίας, ο Ροζάλες και οι συν-σεναριογράφοι του κατασκευάζουν έναν τέτοιο μύθο, τοποθετώντας τον στον σύγχρονο κόσμο.

Η Πέτρα είναι μια 30άρα ζωγράφος, η οποία μετά τον θάνατο της μητέρας της έχει βαλθεί να ψάξει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Η αναζήτηση θα την οδηγήσει στο σπίτι-εργαστήριο του Γιάμε, ενός διάσημου καλλιτέχνη ο οποίος θα τη δεχτεί ως μαθητευόμενη. Καθώς εκείνη προσπαθεί να αποδείξει την πατρότητα, ο σκληρός, συχνά άσπλαχνος χαρακτήρας του Γιάμε θα γίνει καταλύτης νέων εξελίξεων. Αποκαλύψεις σχετικά με περασμένα αλλά και σύγχρονα γεγονότα έρχονται στην επιφάνεια, ενώ ο κύκλος της τραγωδίας ολοκληρώνεται.

Ο Ροζάλες χωρίζει την αφήγηση σε κεφάλαια, τα οποία ωστόσο δεν ακολουθούν πάντα την κανονική χρονολογική σειρά. Με αυτό τον τρόπο κάποιες από τις εξελίξεις προοικονομούνται, ενώ άλλες αποκρύπτονται σε ένα διαρκές παιχνίδι με τον θεατή και κυρίως με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Η κάμερα τους ακολουθεί με κινήσεις αργές, σχεδόν τελετουργικές, σαν ακούσιος μάρτυρας όσων τρομερών εκτυλίσσονται. Η Μπάρμπαρα Λένι ερμηνεύει χαμηλότονα και με εσωτερικότητα την Πέτρα, οδηγώντας την πειστικά στα (λίγα) ξεσπάσματά της. Ακόμα πιο εντυπωσιακός αποδεικνύεται στον κομβικό ρόλο του Γιάμε ο ερασιτέχνης Χοάν Μποτέι, ο οποίος είναι και ο πραγματικός ιδιοκτήτης του αγροκτήματος όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος της δράσης.

Η κοιλάδα των σκιών **

Σκηνοθεσία: Γιούνας Μάτσοφ Γκουλμπράντσεν

Ερμηνείες: Ανταμ Εκελι, Κάτρινα Φάγκερλαντ

Ενα γοτθικό παραμύθι

Το σκοτεινό γοτθικό παραμύθι βρίσκει σύγχρονη εφαρμογή στο χαμηλότονο ντεμπούτο του Νορβηγού κινηματογραφιστή. Ο εξάχρονος ζει μαζί με τη μητέρα του σε έναν οικισμό στις παρυφές ενός τρομακτικού, φαινομενικά αδιαπέραστου δάσους. Οι ιστορίες για λυκανθρώπους που ακούει από τον μεγαλύτερο φίλο του, καθώς και τα κατασπαραγμένα πρόβατα που βρίσκονται στην περιοχή, εξάπτουν τη φαντασία του παιδιού, το οποίο ξεκινά τις… εξερευνήσεις. Η ομιχλώδης ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Γκουλμπράντσεν είναι σίγουρα πειστική, όμως η ίδια η αφήγηση τον προδίδει καθώς μοιάζει υπερβολικά επίπεδη και απλοϊκή. Τα όμορφα πλάνα και οι ποιητικές εικόνες είναι επίσης ταιριαστές, ωστόσο δεν αρκούν για να προσδώσουν βάθος σε μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι πολύ αρτιότερη.

Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης **

Σκηνοθεσία: Φέντε Αλβάρεζ

Ερμηνείες: Κλερ Φόι, Σβέριρ Γκούντνασον, Σίλβια Χεκς

Η Λίσμπεθ ξαναχτυπά

Η γνωστή σειρά θρίλερ μυθιστορημάτων του Στιγκ Λάρσον συνεχίζει να μεταφέρεται στον κινηματογράφο, δυστυχώς με διαρκώς φθίνουσα επιτυχία. Η δυναμική χάκερ Λίσμπεθ Σαλάντερ επιστρέφει για να αναλάβει μία ακόμη επικίνδυνη αποστολή, η οποία (παραδοσιακά) θα τη φέρει αντιμέτωπη και με τα σκοτάδια του παρελθόντος της. Μοναδικός της σύμμαχος είναι ξανά ο τολμηρός δημοσιογράφος Μίκαελ Μπλούμκβιστ, σε μια περιπέτεια με μάλλον απλοϊκό σενάριο που δεν αποφεύγει τα περισσότερα από τα κλισέ του είδους. Η Βρετανίδα Κλερ Φόι («The Crown») είναι πειστικά… αγριωπή, ερμηνεύοντας για πρώτη φορά τον ρόλο της Λίσμπεθ, όμως η μοναδική πραγματική βοήθεια που παίρνει είναι από την (κούκλα) μοτοσικλέτα που οδηγεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα στους παγωμένους σουηδικούς δρόμους.

Μη με αγγίζεις **

Σκηνοθεσία: Αντίνα Πιντίλιε

Ερμηνείες: Λόρα Μπένσον, Τομάς Λεμαρκίς

Ταξίδι ενσυναίσθησης

Η Ρουμάνα Αντίνα Πιντίλιε κερδίζει τη Χρυσή Αρκτο του περασμένου Φεστιβάλ Βερολίνου και πολλοί αναρωτιούνται γιατί. Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της επικεντρώνεται κυρίως σε τρία πρόσωπα, καθένα με τις ιδιαιτερότητές του, ακολουθώντας τα σε ένα συναισθηματικό, σωματικό και σεξουαλικό ταξίδι. Η ίδια η δημιουργός είναι παρούσα συμμετέχοντας κι εκείνη στις πολύ προσωπικές ιστορίες που παρουσιάζονται μπροστά από την κάμερα. Η εξερεύνηση της έννοιας της ενσυναίσθησης είναι αδιαμφισβήτητα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ενός φιλμ, το οποίο όμως, κατά τα άλλα, αναλώνεται στο διδακτικό ύφος και στην επιτήδευση. Με μερικές σκηνές ακατανόητης ωμότητας και άλλες απλώς αδιάφορες, το φιλμ της Πιντίλιε αναζητεί (από τον λάθος δρόμο) τα κινηματογραφικά όρια.

Εμείς…

Ξεκινά την επόμενη Πέμπτη στο Μόναχο η 32η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου (15-25/11) με σκοπό να μεταφέρει στους ντόπιους ιστορίες και εικόνες από την Ελλάδα. Την αυλαία θα ανοίξει το κεφάτο «Djam», ένας ύμνος στα νιάτα και στη ρεμπέτικη μουσική, που θα προβληθεί στον χώρο της Stadtbibliothek, στη Φιλαρμονική του Μονάχου. Στο πλαίσιο των γενικότερων εκδηλώσεων, στο φεστιβάλ θα παραστεί τόσο ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, σκηνοθέτης της ταινίας «Η επιστροφή», όσο και ο Νίκος Περάκης, δημιουργός του «Success Story». Επιπλέον, οι βραδιές των προβολών συμπληρώνονται φέτος από εκδηλώσεις στον χώρο Pixel για τους φίλους του ελληνικού σινεμά.

…και οι άλλοι

Μια ταινία δίωρης διάρκειας σχετική με το σύμπαν του «Breaking Bad» έχει στα σκαριά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Variety, ο δημιουργός της εμβληματικής σειράς, Βινς Γκίλιγκαν. Μετά τη λήξη της σειράς, ο Αμερικανός σεναριογράφος ασχολήθηκε με το επίσης εξαιρετικό spinoff «Better Call Saul» ενώ, όπως φαίνεται, δύσκολα θα «ξεμπλέξει» από το σπουδαιότερο δημιούργημά του. Φυσικά, παραμένει άγνωστος ακόμη ο τρόπος με τον οποίο η ταινία θα συνδέεται με τους χαρακτήρες του «Breaking Bad» –αν πρόκειται για ριμέικ, μάλλον θα αποτύχει παταγωδώς– όπως και το αν προορίζεται για την κινηματογραφική αίθουσα ή την τηλεοπτική οθόνη. Το βέβαιο είναι πως η σειρά των 58 (!) βραβείων Emmy, που ολοκληρώθηκε το 2013, θα απασχολεί για καιρό ακόμη το κοινό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή