Πακέτα μισθωμένων ακινήτων πωλεί η Πειραιώς Real Estate

Πακέτα μισθωμένων ακινήτων πωλεί η Πειραιώς Real Estate

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πώληση των πρώτων χαρτοφυλακίων επενδυτικών ακινήτων, που προωθούνται απευθείας από τράπεζα, αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η Πειραιώς Real Estate. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση της εταιρείας έχει προετοιμάσει δύο διαφορετικά χαρτοφυλάκια ήδη μισθωμένων ακινήτων, συνολικής αξίας της τάξεως των 20 εκατ. Το ένα εξ αυτών θα αφορά μισθωμένα ακίνητα γραφείων και το έτερο μισθωμένα εμπορικά καταστήματα. Εκαστο χαρτοφυλάκιο εκτιμάται ότι θα είναι αξίας 8-10 εκατ. Σημειωτέον ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι εκείνη του πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τη λήξη του 2018.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για έτοιμα επενδυτικά προϊόντα με συγκεκριμένες αποδόσεις, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για θεσμικούς επενδυτές, όπως εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), αλλά και για επενδυτικά funds ακινήτων, τα οποία αναζητούν νέα ακίνητα στην εγχώρια αγορά. Μεταξύ των κτιρίων γραφείων, περιλαμβάνεται το κτίριο που μισθώνει η Microsoft Hellas στη λ. Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου. Αντίστοιχα, στο χαρτοφυλάκιο των καταστημάτων, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ακίνητο που μισθώνει η αλυσίδα Καλογήρου στο κέντρο της Γλυφάδας.

Παράλληλα, ο όμιλος της Πειραιώς αναμένεται να συνεχίσει την διαμόρφωση χαρτοφυλακίων κατάλληλων προς πώληση ακινήτων και ασφαλώς και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ενέχυρο ακίνητα. Για παράδειγμα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, εκτιμάται ότι θα διατεθούν στην αγορά δάνεια με ενέχυρο ακίνητα τουριστικού χαρακτήρα, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια και συναφή τουριστικά καταλύματα. Ωστόσο, όπως προκύπτει, η πλειονότητα των εν λόγω ακινήτων εντοπίζεται σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η Πειραιώς εξασφάλισε την πώληση του ξενοδοχείου Aktia Lounge & Spa στην Κρήτη, για το οποίο τελικά πλειοδότησε ξενοδοχειακός όμιλος, προσφέροντας το συνολικό ποσό των 18,1 εκατ. Το ξενοδοχείο ανήκε στην εταιρεία Ανθούσα Hotels, διαθέτει συνολικά 202 δωμάτια και εκτείνεται σε δύο τριώροφα κτίρια. Το 2007, η εταιρεία είχε λάβει ομολογιακό δάνειο, ύψους 16,7 εκατ., σε ελβετικό φράγκο, το οποίο δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει.

Οπως ανέφερε, στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου Prodexpo, ο κ. Γιώργος Κορμάς, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, είναι ανάγκη να διαμορφωθούν αποτελεσματικές λύσεις, που θα υποστηρίξουν τη διαχείριση του διαρκώς αυξανόμενου αποθέματος ακινήτων των τραπεζικών ομίλων. Για τον σκοπό αυτό, ο κ. Κορμάς πρότεινε να μην περνούν οι τράπεζες από τη χρονοβόρο και δαπανηρή διαδικασία των νομικών και τεχνικών ελέγχων που απαιτούνται, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ακινήτων προς πώληση. Αντιθέτως, το σχετικό κόστος θα μπορούσε να το αναλάβει ο αγοραστής, συνυπολογίζοντάς το στην τελική τιμή του ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή