Ο σομελιέ προτείνει #13

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές φορές έχουμε πει σε κάποια παρέα κοροϊδευτικά: «Ρετσίνα μας έδωσες να πιούμε;». Ή: «Μου κόλλησε ρετσινιά». Έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ότι η λέξη «ρετσίνα» είναι συνώνυμο του κακού και στην περίπτωση του κρασιού, του κακού ποιοτικά.

Δυστυχώς, την ίδια άποψη έχουν και οι περισσότεροι τουρίστες, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα και σε κάποια ταβέρνα στην Πλάκα ή σε κάποιο νησί δοκίμασαν το «δικό μας κρασί, το αγνό», όπως το πουλάνε οι σερβιτόροι. Στην πραγματικότητα, τα κρασιά αυτά είναι κακής ποιότητας οίνοι όπου το ρετσίνι απλώς κάλυπτε τα ελαττώματά τους και κάπως έτσι η Ρετσίνα έγινε μακράν το πιο παρεξηγημένο κρασί της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι κακή ρετσίνα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά όχι στο βαθμό που υπήρχε πριν από 20 χρόνια. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι με το ρετσίνι σφράγιζαν παλιά τους αμφορείς και, εκτός από τη χαρακτηριστική γεύση που έδινε, βοηθούσε και στη συντήρηση του κρασιού. Με τα χρόνια άρχισε να χρησιμοποιείται κατευθείαν στον μούστο κατά τη ζύμωση.

Υπάρχει μια νέα γενιά εμφιαλωμένων Ρετσινών – κρασιά φανταστικά, με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Και να γιατί: Δίπλα σε έντονα υλικά, όπως ο ταραμάς, το αυγοτάραχο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα καπνιστά ψάρια, η σκορδαλιά, το αυγό, τα σπαράγγια, είναι πολύ δύσκολο να βρεις και να ταιριάξεις το κατάλληλο κρασί. Χρειάζονται κάτι έντονο, που να κοντράρει στα ίσα τη δική τους ένταση. Η Ρετσίνα, λοιπόν, είναι η ιδανική επιλογή για ένα κλασικό ελληνικό τραπέζι, όπου όλοι οι μεζέδες θα μπουν στη μέση, θα φαγωθούν την ίδια στιγμή και θα πρέπει να συνδυαστούν με το ίδιο κρασί. Και μια πρόταση: Κεχρής Αφρός, Ροδίτης, Ρετσίνα Ονομασία Κατά Παράδοση, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Η πρώτη pet-nat Ρετσίνα, όρος που σημαίνει ότι η ζύμωση τελειώνει μέσα στη φιάλη παράγοντας έναν ελαφρύ φυσικό αφρισμό. Το οινοποιείο Κεχρή έχει παράδοση στην παραγωγή κρασιών με προσθήκη ρετσινιού. Τα αρώματα πεύκου, βοτάνων, εσπεριδοειδών, σε συνδυασμό με την υψηλή οξύτητα του Ροδίτη και τη δροσιστική αίσθηση που δίνει ο αφρισμός, κάνουν τον Αφρό ιδανικό απεριτίφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή