Ο Κάμπος Χίου ζητεί την έγνοια και την προστασία μας για το μέλλον του

Ο Κάμπος Χίου ζητεί την έγνοια και την προστασία μας για το μέλλον του

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κάποιον που επισκέπτεται πρώτη φορά τη Χίο, ο Κάμπος είναι ένας περίκλειστος κόσμος. Οι παλαιοί έλεγαν πως δεν ήταν μονάχα οι δυνατοί αγέρηδες που αναχαιτίζονταν από τις υψηλές πέτρινες περιφράξεις αλλά το κακό μάτι. Ως γνωστόν, τα περισσότερα κτήματά του έχουν ευαίσθητα εσπεριδοειδή και ιδιωτικές οικίες. Ο Κάμπος είναι η συμπτυγμένη ιστορία του νησιού, των κατακτητών και εποίκων του, των καλλιεργειών του, ακόμα και των προκαταλήψεών του. Ας μην ξεχνάμε πως τα πρώτα αρχοντικά του Κάμπου κτίστηκαν τον 14ο αιώνα και είχαν σαφή επιρροή από τους Γενουάτες. Είναι ένας τόπος που χρειάζεται φροντίδα και πρόνοια, καθώς έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα πραγματικό εφαλτήριο ανάπτυξης με γνώμονα την ποιότητα. Αυτό το έχει συνειδητοποιήσει μέχρι κεραίας από την προσωπική του επαγγελματική ενασχόληση ο νυν δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, αρχιτέκτων στο επάγγελμα.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος έχει, επίσης, ιδιαίτερη σχέση με τον Κάμπο. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι από πολύ νωρίς έχει προσπαθήσει να απλώσει ένα δίχτυ προφύλαξης πάνω από τα οικοδομήματα και το τοπίο με την ανάδειξη εξαιρετικών αποκαταστάσεων αρχοντικών. Με δική της πρωτοβουλία, άλλωστε, έχει ενταχθεί στην κατηγορία των «7 Most Endangered» της Europa Nostra, της «ομπρέλας» που καλύπτει όλες τις πολιτιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη. Η ψυχή της ΕΛΛΕΤ Κώστας Καρράς κατάγεται από νησί και έχει βιώματα για το πώς η «πρόοδος» μπορεί να καταστεί καταστροφική αν δεν υπάρξει μια στρατηγική αειφορίας.

Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, η εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Κάμπος Χίου. Προστασία και Ανάπτυξη». Βασικός στόχος της ημερίδας ήταν να διερευνηθεί η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου ολοκληρωμένης προστασίας της περιοχής που συνδυάζει αρμονικά το φυσικό κάλλος, τις καλλιέργειες και την ειδική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος πολλοί φορείς που μαζί με τους ειδικούς της ΕΛΛΕΤ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον Κάμπο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή τη στιγμή η Χίος αντιμετωπίζει μεγαλύτερα και πιο σοβαρά προβλήματα στο μέτωπο του μεταναστευτικού αλλά και την αρνητική επίδραση που δέχεται το τουριστικό της προφίλ. Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το πώς το νησί θα προφυλάξει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών αλλά έπεσαν και στο τραπέζι ορισμένες ιδέες, στο πρότυπο των «πολυλειτουργικών αγροκτημάτων». Ο δήμαρχος, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η επικεφαλής της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά και οι τοπικοί φορείς δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά για να προταθούν οι κατάλληλες λύσεις. Χαιρετισμό από την πλευρά της Europa Nostra έκανε η Αλεξάνδρα Προκοπίου. Οταν οι Χιώτες πηγαίνουν πολλοί και όχι μόνο δυο δυο, πάντα πετυχαίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή