Η Αθήνα, τα σπίτια της, οι άνθρωποί της

Η Αθήνα, τα σπίτια της, οι άνθρωποί της

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μελέτη και το ενδιαφέρον για την Αθήνα υπηρετείται και ενισχύεται τα πρόσφατα χρόνια από τη συγκυρία και το περιβάλλον της κρίσης, αλλά οι σταθεροί μελετητές της, όσοι δηλαδή ερευνούν τα αθηναϊκά θέματα ως προέκταση της ζωής τους, μας τροφοδοτούν διαρκώς με νέα πονήματα. Τους τελευταίους μήνες είδαμε νέες εκδόσεις από αξιόπιστους και έγκυρους μελετητές που εμπλουτίζουν τη διαρκώς αυξανόμενη βιβλιογραφία για την Αθήνα.

Το νέο βιβλίο του Θωμά Σιταρά «Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες» (υπότιτλος: τα καλύτερα της παλιάς Αθήνας) κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας και είναι ένα εικονογραφημένο άνω των 400 σελίδων απάνθισμα γραμμένο με τον εξαιρετικό και πάντα προσωπικό τρόπο του συγγραφέα. Ο Θωμάς Σιταράς (που επιμελήθηκε και το ημερολόγιο για το 2019 των εκδόσεων Μίνωας με τίτλο «Η Ελλάδα της νοσταλγίας») έχει ιδιαίτερο χάρισμα στην έρευνα αλλά και στον συσχετισμό των ευρημάτων του, και το ύφος του είναι γλαφυρό και ευχάριστο.

Ο Ελευθέριος Σκιαδάς μας έδωσε πρόσφατα τη μελέτη του «Οι συνοικίες των Αθηνών» (εκδ. Μένανδρος), ένα έργο πολύτιμο όχι μόνο γιατί δίνει πολλές απαντήσεις σε ζητήματα που ανέκαθεν προκαλούν διχογνωμίες και ασάφειες, αλλά και γιατί συγκροτεί έναν θεσμικό χάρτη για τη διοικητική οργάνωση της πρωτεύουσας. Ο Ελευθέριος Σκιαδάς έχει μεγάλο ερευνητικό έργο για την Αθήνα, με συχνά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, και οι τακτικές επιφυλλίδες του στην εφημερίδα «Εστία» με θέματα αθηναϊκής ιστορίας συνιστούν μεγάλη κοινωνική προσφορά.

Ερευνήτρια της αθηναϊκής ζωής, επίσης, η Ζωή Ε. Ρωπαΐτου μας προσφέρει το νέο βιβλίο της «Ο κόσμος της Ευριπίδου και των πέριξ» (υπότιτλος: Ευριπίδου, Ψυρρή και Γεράνι: ένας περίπατος), από τις εκδόσεις Εστία που σταδιακά έχουν συγκροτήσει μια σύγχρονη αθηναϊκή βιβλιοθήκη (το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 5 Δεκεμβρίου στη Διπλάρειο Σχολή). Η Ζωή Ε. Ρωπαΐτου επιστρέφει στους αγαπημένους της αθηναϊκούς μικρόκοσμους και τους αναδεικνύει ως μέγιστους.

Ο επίσης αγαπητός και ακούραστος αθηναιογράφος Κώστας Χρ. Χατζιώτης μας έδωσε πρόσφατα το βιβλίο του «Η παλιά γειτονιά. Πλατεία Βάθης, Αγιος Παύλος, Σιδηροδρομικοί Σταθμοί» (εκδ. Παρισιάνου), στο οποίο επί της ουσίας εξυφαίνει τη βιογραφία της γειτονιάς όπου μεγάλωσε. Ο Αγιος Παύλος υπήρξε μια αστική γειτονιά με θαυμάσια νεοκλασικά και μεταγενέστερης μορφολογίας σπίτια.

Περισσότερο επιστημονικό και φιλολογικό παρά ιστοριοδιφικό είναι το βιβλίο της Δώρας Μέντη, η οποία μας έδωσε το βιβλίο «Η Αθήνα από τον 19ο στον 20ό αιώνα: Η μνήμη της πόλης και η σύγχρονή της λογοτεχνική αναπαράσταση» (εκδ. Gutenberg). Η Δώρα Μέντη εστιάζει στις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της πόλης και μας δίνει ένα έργο βάθους και σημασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή