Φιλοξενία σαν στο σπίτι σας

Φιλοξενία σαν στο σπίτι σας

9' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

20 ξενώνες σε αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς, όπου η πηγαία φιλοξενία, οι άνετοι χώροι και οι γενναιόδωρες παροχές απογειώνουν την εμπειρία διαμονής.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κτήμα Μπέλλου: Σε ένα εύφορο κτήμα 45 στρεμμάτων, με καρυδιές, κυδωνιές και βατομουριές, βρίσκονται πέντε δίχωρες πετρόκτιστες κατοικίες που συνδυάζουν μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και μπουτίκ φιλοξενία. Το κτήμα έχει βραβευτεί για τις περιβαλλοντικές πρακτικές που ακολουθεί: οι χώροι θερμαίνονται με οθόνες οροφής υπέρυθρης ακτινοβολίας, όλα τα δωμάτια διαθέτουν ενεργειακό τζάκι, ενώ οι πρώτες ύλες του εστιατορίου προέρχονται αποκλειστικά από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες και τοπικούς παραγωγούς. – Α. ΤΖ.

||  Άγιος Δημήτριος Πιερίας, τηλ. 23517-70021, από 114 ευρώ.

Βάλια Νόστρα: Ένα αληθινό καταφύγιο σας υποδέχεται μετά το σκι στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας ή τις πεζοπορίες στα βουνά. Άνετα δωμάτια και σοφίτες με τζαμωτά, ζεστά χρώματα και πουπουλένια παπλώματα, με θέα στην κοιλάδα και στα βουνά γύρω από το χωριό. Στο μεγάλο καθιστικό με την τζαμαρία και το τζάκι θα απολαύσετε παιχνίδια, δείπνο και το πρωινό που περιλαμβάνoυν τοπικά προϊόντα. Αντίστοιχη τζαμαρία με υπέροχη θέα έχετε και από το spa με τη μεγάλη θερμαινόμενη πισίνα. Επιπλέον, προσφέρονται ποδήλατα για περιηγήσεις και διοργανώνονται πεζοπορίες και δραστηριότητες. – Ο. Χ.

|| Σμίξη Γρεβενών, τηλ. 24620-80151, από 90 ευρώ με πρωινό.

Βιγλάτορας: Πριν από 100 χρόνια, περνούσαν από το χωριό οι κυρατζήδες των Βαλκανίων μεταφέροντας την πραμάτεια τους και διανυκτέρευαν εδώ, στο παλιό χάνι, που σήμερα είναι ένας ξενώνας χωρίς περιττές πολυτέλειες, αλλά με πραγματική κουλτούρα φιλοξενίας. Στις πλαγιές του όρους Μπέλες, του βουνού-σύνορο με τη Βουλγαρία, ιδανικό ορμητήριο για τις εξορμήσεις στη λίμνη Κερκίνη, θα βρείτε αληθινό πρωινό της γιαγιάς, ζεστά δωμάτια και ακόμη πιο ζεστούς ανθρώπους – αυτά ακριβώς που χρειάζεται κανείς όταν ταξιδεύει στη μεθόριο. – Ο. Χ.

||  Άνω Πορόια Σερρών, τηλ. 23270-51231, από 60 ευρώ με πρωινό.


ΗΠΕΙΡΟΣ

Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa: Η άγρια ομορφιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου περιβάλλει τον παραδοσιακό οικισμό-ξενοδοχείο που εκτείνεται σε μια πλαγιά της Τύμφης. Λιθόστρωτα μονοπάτια συνδέουν έξι ιστορικά αρχοντικά, κατασκευασμένα από μαύρη πέτρα, γνωστά και ως «Πύργοι του Πάπιγκου». Τα 18 δωμάτια και οι σουίτες είναι ιδανική επιλογή για φυσιολάτρες που αναζητούν μπουτίκ φιλοξενία στο βουνό. Από το ξενοδοχείο, που το 2017 ψηφίστηκε ως το Kαλύτερο Ορεινό Θέρετρο στη Νότια Ευρώπη στα βραβεία World Luxury Hotel Awards, ξεκινούν τα μονοπάτια για τη Δρακόλιμνη, το καταφύγιο της Αστράκας και τη χαράδρα του Βίκου. – Α. ΤΖ.

|| Μικρό Πάπιγκο Ιωαννίνων, τηλ. 26530-41179,  από 110 ευρώ.

Φιλοξενία σαν στο σπίτι σας-1

Η ζαγορίτικη φύση αγκαλιάζει το Aristi Mountain Resort.

Aristi mountain resort: Ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία World’s Leading Eco-Lodge των World Travel Awards 2017 βρίσκεται στην Αρίστη και αποτελεί μια ολοκληρωμένη, αξέχαστη εμπειρία. Χαμηλά πέτρινα κτίρια τοπικής αρχιτεκτονικής, θέα στα βράχια της Αστράκας και –στους εσωτερικούς χώρους– ξύλο, διαλεχτά υφάσματα, κιλίμια και οικολογικά συστήματα ύπνου Coco-mat. Το spa με τη θερμαινόμενη πισίνα περιβάλλεται από τζαμαρία με θέα στο βουνό και το εστιατόριο Salvia σερβίρει ηπειρώτικες γεύσεις με μοντέρνες πινελιές. Στα συν τα μαθήματα γαστρονομίας και οι δραστηριότητες στην πλούσια ζαγορίτικη φύση. – Ο. Χ.

|| Αρίστη Ιωαννίνων, τηλ. 26530-41330, από 130 ευρώ με πρωινό και χρήση του spa.

Primoula Country Hotel & Spa: Στο ζαγορίτικο οίκημα όπου πρωτολειτούργησε o ξενώνας κυριαρχούν τα ξύλινα πατώματα, τα μικρά τζάκια και διακόσμηση που δανείζεται κάτι από Βρετανία. Δίπλα του, τέσσερις νεόκτιστες σουίτες και διαμερίσματα αποτελούν μια πιο σύγχρονη πρόταση διαμονής. Εκτός από την εσωτερική σάουνα, τη μεγάλη διαφορά κάνει η σουίτα με εξωτερικό τζακούζι, ειδικά διαμορφωμένο για δύο και με θέα στο χωριό. Rafting, ιππασία για δύο και περίπατοι εμπεριέχονται στα προσφερόμενα διήμερα πακέτα. – Β. Κ.

|| Άνω Πεδινά Ιωαννίνων, τηλ. 26530-71133, από 75 ευρώ.

Ξενώνας Καλύβας: Μικρό πρωτότυπο σαλέ στην αγκαλιά των Τζουμέρκων, που αποτελείται από δύο αυτόνομες κατοικίες σε σχήμα τριγώνου. Το εσωτερικό τους –επιφάνειας 45 τ.μ. και χωρητικότητας έως πέντε ατόμων– έχει ξύλινη επένδυση και είναι χωρισμένο σε τρία επίπεδα: το κάτω έχει κουζίνα και κρεβάτι, το μεσαίο σαλόνι και η σοφίτα ένα διπλό κρεβάτι. Υπάρχει τηλεόραση HD 40 ιντσών και ασύρματο ίντερνετ. Στην καταπράσινη έκταση 4,5 στρεμμάτων θα βρείτε επίσης στρογγυλό χαμάμ, χτισμένο σχεδόν ολόκληρο μέσα στη γη, αλλά και τζακούζι, σάουνα νορβηγικού τύπου, πινγκ πονγκ και χώρο για μπάντμιντον. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, ρωτήστε τους υπευθύνους για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής. – Ε. Α.

|| Θέση Συγγενά Άρτας (1 χλμ. από το χωριό Κτιστάδες), τηλ. 6930-797829, 80 ευρώ/2 άτομα συν 10 ευρώ κάθε έξτρα άτομο (με πρωινό).


ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Φιλοξενία σαν στο σπίτι σας-2

Το Αρχοντικό Σακαλή στις Πινακάτες. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

Αρχοντικό Σακαλή: Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου, τις Πινακάτες, το Αρχοντικό Σακαλή στεγάζεται σε ένα κτίσμα του 1841. Το πρωινό (με ζυμωτό ψωμί, πίτες, σπιτικές μαρμελάδες που μπαίνουν σε βουτυράτες τάρτες, ρυζόγαλο, κ.ά.) σερβίρεται στην όμορφη σάλα με θέα στον Παγασητικό και η ιδιοκτήτρια Αναστασία είναι μια πρώτης τάξης οικοδέσποινα, με αισθητική και ταλέντο στη μαγειρική. Τζακούζι, χαμάμ και υπέροχο στρώμα εγγυώνται την ξεκούραση. – Ν. Δ.

|| Πινακάτες Μαγνησίας, τηλ. 24230-86560, από 130 ευρώ με πρωινό.

Χαμένος Μονόκερος: Βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα, σχεδόν κρυμμένος από κισσούς και βλάστηση. Είναι ο ξενώνας με τους πιο περιποιημένους, αληθινά «σπιτικούς» κοινόχρηστους χώρους. Καναπέδες και χαμηλός φωτισμός στη βιβλιοθήκη, μια ζηλευτή βεράντα, αίθριο που βλέπει σε ένα κατάφυτο ρέμα. Η αίθουσα του πρωινού λειτουργεί και ως εστιατόριο. Σερβίτσια ζηλευτά και ιδιαίτερα νόστιμο πρωινό, τυπικό αγγλικό, με αυγά, αλλαντικά, ψωμί, γλυκίσματα. – Ν. Δ.

|| Τσαγκαράδα Μαγνησίας, τηλ. 24260-49930, από 85 ευρώ με πρωινό.

Fyloma: Θα μείνετε στο αρχοντικό του Φυλομανιώτη, που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι υπεύθυνοι προσφέρουν υπέροχη φιλοξενία, με όση διακριτικότητα ή/και φιλική διάθεση χρειάζεστε. Από το καλντερίμι του ξενώνα και από τα επάνω δωμάτια βλέπετε Παγασητικό και Τρίκερι. Το στυλ είναι ρουστίκ, αλλά φινετσάτο. Πηλιορείτικο πρωινό με πίτες, τηγανοκουλούρα και πολλά εδέσματα a la minute, που σκαρώνει κάθε πρωί η Ανθή, η οποία σας υποδέχεται. – Ν. Δ.

|| Λαύκος Μαγνησίας, τηλ.  24230-65660, από 70 ευρώ με πρωινό.


ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ονειρόπετρα: Λιτή αρχιτεκτονική και διακόσμηση, δεμένες όμορφα με παραδοσιακά στοιχεία, όπως φλοκάτες, σε ένα boutique hotel στη θέση Άμπλας πλησιάζοντας στο Καρπενήσι. Άνετα δωμάτια –με ενεργειακό τζάκι τα περισσότερα– και κουζινάκι, bar-restaurant και ένας όμορφος κήπος δύο στρεμμάτων στην πίσω πλευρά του ξενοδοχείου, διαμορφωμένος κατάλληλα για παιδιά. Οι επιπλέον δραστηριότητες που προσφέρονται (π.χ. αθλητικοί αγώνες, κινηματογραφικές βραδιές, κ.ά.) και ο παιδότοπος στο εσωτερικό κάνουν τον ξενώνα ιδανικό για οικογένειες, αλλά και παρέες που αναζητούν άνεση και ζεστασιά. – Β. Κ.

|| Καρπενήσι (θέση Άμπλας) Ευρυτανίας, τηλ. 22370-21112, Καρπενήσι, από 110 ευρώ.

Anerada Inn: Στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα, σε έναν κήπο με καστανιές, έλατα και καρυδιές δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια ένας μπουτίκ ξενώνας. Τα δωμάτια έχουν ονομασίες χρωμάτων και η διακόσμηση ατμόσφαιρα αγγλικής εξοχής, με ζωγραφιστούς τοίχους, ταβάνια και έπιπλα. Θα ξυπνήσετε αργά, θα σας σερβίρουν πλούσιο brunch, θα κάνετε εκδρομές στη φύση και το βράδυ στο καθιστικό θα δοκιμάσετε τοπικό προσούτο και τυριά κι ένα καλό κρασί. Οι τετράποδοι φίλοι σας είναι ευπρόσδεκτοι στα δωμάτια και στους χώρους του ξενώνα. – Α. ΤΖ.

|| Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, τηλ. 6944-505045, από 115 ευρώ.

Teresa Country Lodge: Χτισμένος στην πλαγιά απέναντι από την Επτάλοφο (ή Αγόριανη, όπως είναι επίσης γνωστή) με θέα στο χωριό, ο πέτρινος αυτός ξενώνας ξεχωρίζει για την country chic αισθητική του. Άνετοι χώροι, τζάκι σε κάθε σουίτα και ξύλο είναι τα βασικά συστατικά της διακόσμησης. Ατμόσφαιρα με κοσμοπολίτικες επιρροές, ιδιαίτερα στο εστιατόριο με ιταλική κουζίνα. Η περιοχή πιάνει χιόνι εύκολα και απαιτεί λίγη παραπάνω προσοχή όταν κάνει βαρυχειμωνιά. – Β. Κ.

|| Επτάλοφος Φωκίδας, τηλ. 6946-060381, από 195 ευρώ.

Vasilikia Mountain Farm: Ένα κρεβάτι φτιαγμένο από κορμούς δέντρων, ένα πέτρινο τζάκι, μια παχιά φλοκάτη, ένα τραπέζι πικνίκ κάτω από τα δέντρα. Στο Vasilikia Mountain Farm όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο εξής: εδώ θα νιώσετε την εμπειρία της ορεινής διαμονής με τα όλα της. Οι κατοικίες διαθέτουν κουζίνα και καθιστικό, ενώ κάποιες έχουν και τζάκι και σοφίτα. Το αγρόκτημα βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Παύλιανη. Στο πρωινό θα βρείτε αυγά από το αγρόκτημα, ενώ κατόπιν συνεννόησης σερβίρονται και γεύματα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. – Λ. Κ.

|| Παύλιανη Φθιώτιδας, τηλ. 22310-82992, από 170 ευρώ με πρωινό.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αρχοντικό Φιαμέγκου: Boutique hotel στα Μεσαία Τρίκαλα, με την οικειότητα και τη ζεστασιά που αυθόρμητα δημιουργεί η οικογένεια Φιαμέγκου, αλλά και το αναμμένο πάντα τζάκι στο εστιατόριο-μπαρ. Γεύσεις με προσωπική φροντίδα και πλούσιο πρωινό, μουσικές βραδιές με πιάνο κάθε Σάββατο, σάουνα, χαμάμ και κατόπιν ραντεβού αυθεντικό ταϊλανδέζικο μασάζ. – Β. Κ.

|| Τρίκαλα Κορινθίας, τηλ. 27430-91188, από 75 ευρώ.

Armonia Hotel: Ό,τι πρέπει για μια εκδρομή Σαββατοκύριακου, αφού βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό χωριό της Κορινθίας που απέχει λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα. Ο ξενώνας στεγάζεται σε ένα πετρόχτιστο ρομαντικό αρχοντικό του 1870, που έχει αποκατασταθεί με πολλή φροντίδα και μας θυμίζει πώς ήταν κάποτε η αρχιτεκτονική της ορεινής Πελοποννήσου. Τα δωμάτιά του έχουν ονόματα νυμφών (Καλλιστώ, Λήθη, Δάφνη, Εφυδάτια) και διαθέτουν ξύλινη επένδυση στην οροφή και στο πάτωμα, τζάκι, υδρομασάζ (μπανιέρα ή καμπίνα) και ανατομικά στρώματα. – Ε. Α.

|| Κεφαλάρι Κορινθίας, τηλ. 27470-22475, από 75 ευρώ με πρωινό.

Ξενώνας Αγρόκτημα: Θα αισθανθείτε αυτόνομοι στους πρόποδες του Πάρνωνα, μένοντας σε ένα από τα δέκα αγροτόσπιτα του Αγροκτήματος, όλα τους δείγματα της τσακώνικης αρχιτεκτονικής. Κάθε πρωί, ένα καλάθι θα σας περιμένει έξω από την πόρτα, το οποίο, εκτός από χειροποίητες πίτες και γλυκά, θα έχει και φρέσκα λαχανικά και αυγά για να τα μαγειρέψετε όπως θέλετε. Ο Σαράντος και η Αγγελική  είναι πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν στο κτήμα και στον λαχανόκηπο, να σας δανείσουν ποδήλατα, βιβλία και επιτραπέζια. – Α. TZ.

|| Λεωνίδιο Αρκαδίας, τηλ. 27570-23244, από 65 ευρώ.

Φιλοξενία σαν στο σπίτι σας-3

Αναμμένο τζάκι, στρωμένες φλοκάτες και αρκαδική θαλπωρή στο Μπελλαίικο, στη Στεμνίτσα. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

ΜπελλαΙίκο: Σαν στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό, μυρίζει αναμμένο τζάκι και μαρμελάδα που βράζει στην κατσαρόλα, έχει στρωμένες φλοκάτες, πάντες στους τοίχους για να συγκρατούν την υγρασία και έναν πανέμορφο οντά με τζαμωτά, από όπου αγναντεύεις τα βουνά και το φαράγγι του Λούσιου. Εκεί απολαμβάνεις το πρωινό με ομελέτες, πιτάκια, ζυμωτό ψωμί ή το βράδυ παίζεις επιτραπέζια πίνοντας σπιτικά λικέρ. Κι έπειτα, ένας απολαυστικός ύπνος σε περιμένει στο «Κατώι του γαϊδάρου», στο «Χειμωνιάτικο», στην «Κάμαρη», στο «Κατώι» ή στη «Σάλα». – Ο. Χ.

|| Στεμνίτσα Αρκαδίας, τηλ. 27950-81286, από 80 ευρώ με πρωινό

Εναστρον: Αφράτα στρώματα Coco-mat, ενδοδαπέδια θέρμανση, τζάκι, χνουδωτές φλοκάτες, χορταστικό πρωινό με ντόπια προϊόντα και ένα χωριό ιδανικό για βόλτες και εξορμήσεις. Ο ξενώνας Έναστρον στη Δημητσάνα βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι ιδανικός για ζευγάρια. Στις σουίτες με σοφίτα μπορούν να φιλοξενηθούν και οικογένειες. – Λ. Κ.

|| Δημητσάνα Αρκαδίας, τηλ. 27950-31684, από 80 ευρώ με πρωινό.

Πρυτανείο: Το υψόμετρο είναι 1.100 μ., οι κάτοικοι του χωριού μετρημένοι στα δάχτυλα. Ο ξενώνας Πρυτανείο στα Τσίντζινα (ή Πολύδροσο) αποτελεί αφορμή από μόνος του για να ταξιδέψετε στον ορεινό Πάρνωνα. Τα 11 δωμάτια μοιράζονται σε τρία πέτρινα κτίρια, είναι το καθένα διαφορετικό και δανείζονται τις ονομασίες τους από σχολικά μαθήματα. Δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα, κάποια από αυτά με τζάκι ή σοφίτα, είναι ιδανικά για Σαββατοκύριακο με παρέα. Στη σάλα με το τζάκι σερβίρονται καφέδες, ροφήματα και ποτά. – Λ. Κ.

|| Τσίντζινα Λακωνίας, τηλ. 27310-26982, από 70 ευρώ με πρωινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή