Από την πηγή

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προμηθευτείτε από κάθε προορισμό παραδοσιακά προϊόντα που κλείνουν μέσα τους ατόφια τη γεύση του τόπου.

Μανιτάρια από τα Γρεβενά

Με περισσότερα από 2.500 καταγεγραμμένα είδη, τα Γρεβενά είναι επίσημα η πόλη των μανιταριών. Οι βροχοπτώσεις φέρνουν μανιταροαφθονία, ωστόσο μην προσπαθήσετε να συλλέξετε αν δεν είστε γνώστες. Οι ειδικοί τροφοσυλλέκτες φροντίζουν να μαζεύουν τα πιο νόστιμα, όπως κανθαρέλες, βασιλομανίταρα, κοτόπουλο του δάσους, μαύρες τρομπέτες κ.ά., τα οποία μπορείτε να βρείτε σε μπακάλικα και εξειδικευμένα παντοπωλεία μέσα στην πόλη, όπως Το μανιτάρι (Κ. Ταλιαδούρη 16, τηλ. 24620-80007).

Αλλαντικά από τη Δράμα

Με καταγωγή από τα Άδανα της Τουρκίας, η οικογένεια Σαρήμπογια (Προσοτσάνη Δράμας, τηλ. 25220-21031) μετέφερε στη Δράμα τις συνταγές και την τεχνογνωσία της παραγωγής αλλαντικών. Σε μια σύγχρονη μονάδα παράγουν σήμερα νοστιμιές Ανατολίας, όπως παστράμι μοσχαρίσιο, καραμανλίδικο παστουρμά πρόβειο, σουτζούκι Αδάνων και πολίτικο, καβουρμά και πολλούς ακόμη ταιριαστούς μεζέδες για τα αποστάγματα και τα κόκκινα κρασιά του χειμώνα. Τα προϊόντα τους μπορείτε να τα βρείτε σε παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Από την πηγή-1

Τα ψιλά φασόλια «βανίλιες» από τον Φενεό  είναι προϊόν ΠΓΕ, με εξαιρετική μαγειρική συμπεριφορά και υπέροχη γεύση. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Όσπρια από τον Φενεό

Σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς ευδοκιμούν τα όσπρια Φενεού, που θεωρούνται από τα νοστιμότερα. Το μικροκλίμα της περιοχής, οι κρύοι χειμώνες και το terroir, μαζί με τις καλές πρακτικές των παραγωγών, δίνουν ένα ιδιαίτερα νόστιμο και καλόβραστο φασόλι, εξαιρετική φάβα ΠΓΕ, αλλά και φακές, καφέ ή μαύρες. Είτε επιλέξετε τα ψιλά φασόλια Βανίλια ΠΓΕ είτε μαυρομάτικα, κόκκινα, χάντρες ή γίγαντες, φροντίστε να πιστοποιήσετε πως είναι φετινής εσοδείας – αποφεύγουμε τα χύμα. Προτείνουμε τα δοκιμασμένα βιολογικά του Αγροκτήματος Κουρούσια (τηλ. 6947-300463), τα οποία βρίσκουμε σε βιολογικές αγορές στην Αθήνα, αλλά και στο μικρό πωλητήριό τους κοντά στη λίμνη Δόξα, ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα.

Από την πηγή-2

Χειροποίητα ζυμαρικά, βαθυκίτρινα, από τα φρέσκα αυγά που περιέχουν στη ζύμη τους.  (Φωτογραφία: © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Ζυμαρικά από την Αρκαδία

Στο βουνό ξέρουν από ζυμαρικά. Χυλοπίτες και χυλοπιτάκια σε κάθε σχήμα, φτιαγμένα με φρέσκα αυγά –εξ ου και το κατακίτρινο χρώμα τους–, τραχανάδες αλευρένιοι και σταρένιοι για τις χειμωνιάτικες σούπες, όλα φτιαγμένα παραδοσιακά. Ένα σακουλάκι με κάποιο νόστιμο ζυμαρικό είναι το καλύτερο αρκαδικό σουβενίρ. Στη Βυτίνα λειτουργεί το Εργαστήριο Ζυμαρικών (τηλ. 27950-22573), όπου χρησιμοποιούν πρόβειο γάλα στις συνταγές τους και τα προϊόντα είναι εξαιρετικά. Στο Ψάρι βρίσκεται η οικοτεχνία-πολυχώρος Αρκαδιανή (τηλ. 27910-27161), που παράγει εξαιρετικό τραχανά, γλυκό και ξινό, και χυλοπίτες μαζί με δεκάδες άλλα παραδοσιακά προϊόντα. Εδώ, εκτός από το εργαστήριό τους, θα βρείτε και εστιατόριο, βοτανόκηπο και χώρο όπου φιλοξενούνται εκθέσεις. Στη Στεμνίτσα αναζητήστε την τοπική παραγωγή στο παντοπωλείο Το Αρκαδικό (τηλ. 27950-81373).

Γλυκά από το Πήλιο

Με πρώτη ύλη από τα χωριά του φιρικιού και τα καρποφόρα δέντρα του Πηλίου φτιάχνουν οι κυρίες του συνεταιρισμού Εσπερίδες νόστιμα γλυκά και μαρμελάδες. Το κάστανο και το διάσημο φιρίκι ανήκουν στα ευπώλητα. Βυζίτσα, τηλ. 24230-86838

Τυροκομικά από το Μέτσοβο

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Μιχαήλ Τοσίτσα δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Εδώ παράγονται μοναδικά στο είδος και στη γεύση τους τυριά. Η διαδικασία γίνεται χειρωνακτικά: στύβουν με τα χέρια, στραγγίζουν φυσικά σε τσαντίλες και δένουν τα μπαστούνια με σπάγκο ένα προς ένα. Το γνωστό τοις πάσι μετσοβόνε έχει μυρωδιά του χειμώνα, χάρη στο κάπνισμα με φυσικά υλικά, κληματόβεργες και κλαδιά. Ελληνική «παρμεζάνα», δυσεύρετη και σε περιορισμένη παραγωγή, ημίσκληρη μετσοβέλα, μια νόστιμη γραβιέρα και το πιπεράτο γίδινο μετσοβίτικο σεβρ συμπληρώνουν την γκάμα. Βρείτε τα σε όλη την Ελλάδα και στο πωλητήριο του τυροκομείου, ανοιχτά κάθε Παρασκευή πρωί (τηλ. 26560-41235).

Από την πηγή-3

Ο Άγγελος Ιατρίδης του Κτήματος Άλφα στο Αμύνταιο Φλώρινας. (Φωτογραφία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ)

Ξινόμαυρα από το Αμύνταιο και το Βέρμιο

Μία από τις δυναμικότερες ελληνικές ποικιλίες, τόσο χάρη στη θέση του στις διεθνείς αγορές όσο και στον στιβαρό του χαρακτήρα, το Ξινόμαυρο είναι η μαύρη καλλονή της ελληνικής οινοποιίας. Αν βρεθείτε στο Αμύνταιο, δοκιμάστε τη ροζέ εκδοχή του στο Κτήμα Άλφα (τηλ. 23860-20111). Μια υπέροχη εκδρομή με αφορμή είναι το επισκέψιμο κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι (τηλ. 23320-51100), για ξενάγηση στον αμπελώνα και δοκιμή κάποιων εξαιρετικών οινοποιήσεων της ποικιλίας. Αναζητήστε ακόμα τη Νάουσα του Δαλαμάρα (τηλ. 23320-28321), του Χρυσοχόου (τηλ. 23320-45080) και του Καρυδά (τηλ. 23320-28638), κρασιά που αποκαλύπτουν τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου. Πίνοντάς τα στη γενέτειρά τους, η απόλαυση είναι μεγαλύτερη.

Κασέρι από την Ξάνθη

Ζυμωμένο στο χέρι, από 95% πρόβειο γάλα, παράγεται εδώ και τριάντα έξι χρόνια αυτό το πεντανόστιμο τυρί, το κασέρι του Χατζηιωαννίδη (τηλ. 25410-27053). Ο ίδιος έχει καταφέρει να το κατοχυρώσει ως ΠΟΠ. Εύθρυπτο και βουτυράτο μαζί, εξαιρετικά γεμάτο στη γεύση και μυρωδάτο, είναι ιδανικός μεζές για τσίπουρο ως έχει. Αν βρεθείτε στην περιοχή, είναι κρίμα να μην το αναζητήσετε. Διαθέσιμο σε επιλεγμένα μπακάλικα σε όλη τη χώρα.

Βότανα από το Ζαγόρι

Από το κατάστημα Στέρνα (τηλ. 26530-25090) στο Μεγάλο Πάπιγκο προμηθευτείτε αποξηραμένα ενδημικά βότανα που έχουν συλλέξει οι ίδιοι με ορθές πρακτικές, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Από ρίγανη και τσάι του βουνού μέχρι μελισσοβότανο, βαλσαμόχορτο και άλλα λιγότερο γνωστά, με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τσίπουρο από τη Ζίτσα

Το τοπικό σταφύλι είναι η ντελικάτη Ντεμπίνα, με ευχάριστη οξύτητα και δροσερό χαρακτήρα. Η ποικιλία, που είναι ΠΟΠ Ζίτσας, αποδίδει εξαιρετικά σε φυσικά αφρώδεις οίνους, ενώ πολλοί παραγωγοί την αξιοποιούν και σε τσίπουρο. Το οινοποιείο του Γκλίναβου (Μοναστήρι, τηλ. 26580-22212) παράγει διάφορους τύπους κρασιού από αυτό το σταφύλι, όπως κι ένα γεμάτο, πλούσιο απόσταγμα που θα βρείτε σε κάβες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή