Ενα λεύκωμα για το Προεδρικό Μέγαρο και τη μεγάλη ιστορία του

Ενα λεύκωμα για το Προεδρικό Μέγαρο και τη μεγάλη ιστορία του

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H προχθεσινή βραδιά είχε μια ευχάριστη κρυστάλλινη δροσιά και το Προεδρικό Μέγαρο έλαμπε φωτισμένο μέσα στους σκούρους όγκους των δένδρων. Στην Ηρώδου Αττικού ακουγόταν ο ήχος από τα τσαρούχια των Ευζώνων, ενώ άνδρες της προεδρικής φρουράς στέκονταν υπερήφανα στο κατώφλι της εισόδου. Οι δεκάδες προσκεκλημένοι ήταν στην ώρα τους για την παρουσίαση ενός εξαιρετικού λευκώματος. Στις 192 σελίδες του πρωταγωνιστούν το ίδιο το κτίριο, στο οποίο εισερχόμασταν και οι υψηλοί του ένοικοι. Στις πρώτες θέσεις ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμος και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, ενώ το «παρών» έδωσαν άνθρωποι του πνεύματος, των γραμμάτων, της οικονομίας, του πολιτισμού και της φιλανθρωπίας.

Πρόκειται για μια φροντισμένη έκδοση για το Προεδρικό Μέγαρο και την ιστορία του από τη «Μέλισσα» (που μας έχει συνηθίσει σε αυτήν την ύψιστη ποιότητα) σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και τη χορηγική φροντίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Οι φωτογραφίες των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έγιναν από τον φωτογράφο και αρχιτέκτονα –μετρ του είδους – Γιώργη Γερόλυμπο, ενώ τα κείμενα συνέγραψαν διακεκριμένοι επιστήμονες και όχι μόνον.

Ενα λεύκωμα για το Προεδρικό Μέγαρο και τη μεγάλη ιστορία του-1

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με παρισταμένους.

Με την έλευση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου ξεκίνησε η παρουσίαση του αφιερωματικό τόμου υπό τους ήχους της κλασικής μουσικής. Ενα νέο παιδί, ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης συνόδευε με το τσέλο του και την πρώτη σουίτα του Μπαχ την προβολή οπτικού υλικού του Προεδρικού Μεγάρου. Ακολούθησαν ομιλίες που φώτισαν διαφορετικές πτυχές της ιστορικής πορείας του οικοδομήματος. Η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ μίλησε κυρίως για το κέλυφος, ενώ ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασε στις πολιτικές εντάσεις που είχαν ως επίκεντρο το κτίριο. Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης αναφέρθηκε στις συλλογές των έργων που το κοσμούν και ο Βαγγέλης Χρόνης, ποιητής και εκπρόσωπος του ιδρύματος Λάτση, για την ιδιαίτερη αυτή εκδοτική πρωτοβουλία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αφανής ήρωας της προσπάθειας αυτής ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που αποφάσισε πως είχε έρθει η στιγμή για τη μικρή αυτή βιογραφία του σημαντικού κτιρίου, μέσα στο οποίο πάρθηκαν πολλές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Πάντοτε διακριτικός και υποστηρικτικός στο πλάι του, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Γιώργος Γεννηματάς. Οσο για το λεύκωμα, είναι ένα καθρέφτισμα αυτογνωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή